Ένα από τα σημεία που θα περιλαμβάνουν οι σημερινές συζητήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο αποκάλυψε την Δευτέρα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγο πριν τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας την Τουρκία να απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα.

«Η εξεύρεση μιας λύσης σ’ αυτή την κατάσταση θα απαιτήσει τη χαλάρωση της πίεσης που ασκείται στα σύνορα» δήλωσε συγκεκριμένα σε συνέντευξη Τύπου για τις πρώτες 100 ημέρες της στην ηγεσία της Κομισιόν η φον ντερ Λάιεν, ενώ απέστειλε νέο μήνυμα προς το εσωτερικό της Ευρώπης για τη μεταφορά ευάλωτων πληθυσμών από τα νησιά. Η φον ντερ Λάιεν τόνισε πως άμεσα είναι απαραίτητη η διασφάλιση του δικαιώματος στο άσυλο, η υποστήριξη τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ελλάδα, καθώς και η μεταφορά στην ηπειρωτική Ευρώπη των ανθρώπων και ιδιαίτερα των ανηλίκων, που έχουν καταφτάσει στα ελληνικά νησιά.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη Τύπου της φον ντερ Λάιεν:

Αξίζει να σημειωθεί πως, σε μία τοποθέτηση που περιελάμβανε τόσο την προσφυγική κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα όσο και το ξέσπασμα του κορονοϊού κατά βάση στην Ιταλία, η πρόεδρος της Κομισιόν άδραξε την ευκαιρία και εμφανίστηκε να απειλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες για καθυστέρηση λήψης αποφάσεων, εκτός εάν όλοι μαζί συμφωνήσουν άμεσα στον προϋπολογισμό των επόμενων επτά ετών.

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, όλοι αισθανόμαστε ότι οι πολίτες των κρατών μελών ζητούν περισσότερη Ευρώπη […] Κάντε περισσότερα, δράστε περισσότερο, δράστε περισσότερο στα σύνορα, περισσότερη στήριξη στη μετανάστευση, στον κορονοϊό, στην μικροοικονομία […] Ωστόσο, χωρίς νέο προϋπολογισμό δεν θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σωστά […] Βρισκόμαστε στο τέλος του τρέχοντος προϋπολογισμού. Η επταετής περίοδος έχει σχεδόν τελειώσει […] Αν κοιτάξουμε τους στόχους που έχουμε μπροστά μας, δεν έχουμε την ευελιξία να δράσουμε σε κρίσεις όπως τις βλέπουμε τώρα»

Ενδεικτικό πάντως της αντίληψης της Κομισιόν για την κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, το γεγονός πως παρά την πρόσφατη επίσκεψη στον Έβρο μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον απολογισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις πρώτες 100 ημέρες απουσιάζουν ουσιαστικές αναφορές στην προσφυγική κρίση.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με τη στάση της ΕΕ στο προσφυγικό. Ο Ερντογάν είχε επικοινωνήσει προ ημερών με τη Μέρκελ και της είχε τονίσει πως δεν λειτουργεί η υπάρχουσα συμφωνία για το προσφυγικό, ζητώντας την αναθεώρησή της.

«Κανείς δεν υψώνει τη φωνή του απέναντι στην Ελλάδα και στην απάνθρωπη συμπεριφορά κατά των ανθρώπων που αναζητούν άσυλο. Κανείς δεν καταδικάζει τη δίωξη των γυναικών που ζητούν άσυλο στα ελληνοτουρκικά σύνορα και πυροβολούνται ή δέχονται ξυλοδαρμούς. Ελλάδα, άνοιξε τα σύνορα σου και βγάλε αυτό το βάρος από πάνω σου. Αφήστε τους ανθρώπου που αναζητούν άσυλο να πάνε προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αν είναι να μοιραζόμαστε τα βάρη, θέλουμε εταίρους που θα τα μοιράζονται μαζί μας δίκαια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Συναντήσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν με ηγέτες της ΕΕ για το προσφυγικό

«Εθελόντριες» χώρες για την υποδοχή ανήλικων προσφύγων πρόσφυγες από τα νησιά

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Κυριακής, η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε πως μια συμμαχία «εθελοντριών» χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύει να προχωρήσει στην αναδοχή ως και 1.500 ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται σε νησιά της Ελλάδας.

Η ανακοίνωση του Βερολίνου δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες προτού αφιχθεί στις Βρυξέλλες ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για συνομιλίες με αξιωματούχους της ΕΕ όσον αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας.

«Διεξάγεται διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτές τις ημέρες με θέμα μια ανθρωπιστική λύση», για «να οργανωθεί η αναδοχή των παιδιών αυτών στο πλαίσιο μιας ‘συμμαχίας εθελοντριών’» χωρών, εξήγησε η γερμανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, χωρίς να κατονομάσει τις χώρες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενταχθούν σε αυτήν.

«Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα» για να αντιμετωπιστεί η «δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση για 1.000 ως 1.500 παιδιά που βρίσκονται στα νησιά» του Αιγαίου, πρόσθεσε η κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» της Άγγελας Μέρκελ – αποτελείται από τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) -στην ανακοίνωση, που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση των ηγετικών ομάδων των κομμάτων που την αποτελούν το βράδυ χθες Κυριακή.

«Εθελόντριες» χώρες της Ε.Ε. σχεδιάζουν να υποδεχθούν 1.500 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες από τα νησιά