Με σύνθημα «Λέσβος γη αντιφασιστική», αρκετές δεκάδες αλληλέγγυοι βρέθηκαν στον δρόμο το απόγευμα της Παρασκευής, πραγματοποιώντας λίγο μετά τις 19.00 πορεία αλληλεγγύης στους αιτούντες άσυλο. Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα της Μικρασιάτισσας στο παλιό λιμάνι, και κινήθηκε προς τον δρόμο προς το Καρά Τεπέ, εκεί όπου επί ημέρες μένουν στον δρόμο μετανάστες και πρόσφυγες, και η κυβέρνηση κατασκευάζει την προσωρινή δομή στο πεδίο βολής. Σύντομα, η ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και άλλοι άνδρες της αστυνομίας επιτέθηκαν στην πορεία με τη χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου λάμψης, προχωρώντας μάλιστα και σε αναιτιολόγητες και βίαιες προσαγωγές, με τις πληροφορίες να τις υπολογίζουν σε τουλάχιστον εννέα.

Στο βίντεο που ακολουθεί, η πορεία στον παραλιακό δρόμο, ειρηνικά, με τον κόσμο να φωνάζει συνθήματα και χωρίς να υπάρχει ένταση, λίγα μόλις λεπτά πριν την επίθεση της αστυνομίας:

Λίγο παρακάτω, φτάνοντας μπροστά από ένα κτίριο του κέντρου της πόλης που γράφει «Close Moria», σε ένα στενό δρόμο με δύσκολη διαφυγή, αρκετοί άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν στην πορεία, πετώντας τους βομβίδες κρότου λάμψης και χημικά.

Με την επίθεση των ΜΑΤ, η πορεία έσπασε και ο κόσμος άρχισε να τρέχει για να σωθεί, με τις εικόνες που καταγράφηκαν να περιγράφουν την ένταση που προκλήθηκε, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με μαρτυρίες, αρκετοί κάτοικοι που είχαν βγει στα μπαλκόνια τους φώναζαν και έβριζαν τους συμμετέχοντες στην πορεία.

Στα δύο βίντεο που δημοσίευσε κάτοικος της περιοχής, με διαφορά λίγων λεπτών μεταξύ τους, φαίνεται η πορεία να κινείται ήσυχα στον παραλιακό δρόμο, ενώ αμέσως μετά, η αστυνομία έχει πετάξει χημικά και ο κόσμος τρέχει για να ξεφύγει. Μάλιστα, τα βίντεο συνοδεύονται από το σχόλιο «Στο πρώτο βίντεο τα παιδιά περπατάνε και πάνε μια καθιερωμένη βολτούλα… Στο δεύτερο άρχισαν να τρέχουν!!!! Βλέπω και ξανά βλέπω τα βίντεο αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί», ενδεικτικό του αναιτιολόγητου της επίθεσης που δέχθηκαν.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=916475062175919&id=100014403005834

Σημειώνεται πως ο κάτοικος που δημοσίευσε τα βίντεο είναι γνωστός για τη ρατσιστική του δράση στο νησί, καθώς είναι υπόδικος για το πογκρόμ κατά προσφύγων στην πλατείας Σαπφούς του 2018, και φέρεται να έχει συμμετάσχει σε τουλάχιστον δύο ακόμα επιθέσεις, ενώ ενδεικτικά είναι και τα σχόλια του ίδιου και ομοίων του κάτω από τα δύο βίντεο της ανάρτησης.

«Εγώ εκεί βρήκα ένα στενό και άρχισα και έτρεχα να φύγω από αυτή την κατάσταση, και βρέθηκα σε κάποια στενά στην περιοχή της άνω Σκάλας. Βρήκα εκεί κάτι φίλους, δεν θέλαμε να βγούμε στον κεντρικό γιατί υπήρχε αστυνομία και φασίστες, και προχωρήσαμε στο στενό. Ήμασταν γύρω στα πέντε άτομα και άρχισαν κάτοικοι από τα γύρω σπίτια να ουρλιάζουν και μας βρίζουν και να μας απειλούν, να μας λένε “πουτάνες, θα σας διώξουμε, θα σας γαμήσουμε”» περιγράφει μια προσαχθείσα μιλώντας στο TPP, με τη συνέχεια να είναι εξίσου βίαιη και απειλητική από πλευράς αστυνομίας και άλλων κατοίκων, καθώς προσθέτει πως «Είχαν παλούκια, υπήρχε η αίσθηση ότι θέλουν να μας λιντσάρουν».

«Ενώ είχε σκοτεινιάσει, μας εγκλωβίσανε σε ένα στενό, ενστικτωδώς μαζί με δυο τρία άτομα μπήκαμε σε μία αυλή ενός σπιτιού. Περιμέναμε λίγα λεπτά επειδή ακούγαμε φωνές. Βγήκε μία από το σπίτι και άρχισε να ουρλιάζει “τι κάνετε εδώ, εδώ είναι το σπίτι μου” και της απαντήσαμε πως μπήκαμε στην αυλή για να προστατευθούμε. Βγήκαμε από την αυλή, και όλοι από τα γύρω σπίτια μας έβριζαν και ήθελαν να μας ρουφιανέψουν στην αστυνομία», ενώ στη συνέχεια ξαναβγήκαν στον κεντρικό δρόμο στο λιμάνι, δίπλα στη θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερα:

Δημοσιογραφία και αλληλεγγύη κάτω από τις μπότες ΜΑΤ και ΟΠΚΕ στη Λέσβο

«Για μία ώρα δεν είχαμε δικαιώματα»

Στη συνέχεια, η μαρτυρία περιγράφει πως εννέα άτομα επέστρεψαν στον κεντρικό δρόμο δίπλα στη θάλασσα, με άνδρες της αστυνομίας να τους ακινητοποιούν χωρίς αφορμή, να δένουν με χειροπέδες τρεις εξ αυτών, να τους υβρίζουν και να τους απειλούν, πριν τους οδηγήσουν στο τμήμα, μόνον έπειτα από παρέμβαση των δικηγόρων τους. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος της γερμανικής Welt, Ιάσων Αθανασιάδης που βρισκόταν εκείνη την ώρα εκεί βρέθηκε εξίσου στο στόχαστρο των αστυνομικών, οι οποίοι τον χτύπησαν και αρχικά του πέρασαν χειροπέδες.

«Περπατούσαμε, και ξαφνικά μας σταμάτησαν αστυνομικοί χωρίς καμία αφορμή και χωρίς να έχουμε τίποτα επάνω μας, και μας ανάγκασαν να καθίσουμε σε ένα πεζούλι» περιγράφει η προσαχθείσα που βρισκόταν στο σημείο μαζί με άλλα οκτώ άτομα, όταν τους σταμάτησε άνδρας των ΟΠΚΕ.

«Στα τρία παιδιά έβαλαν χειροπέδες. Στον ένα, δημοσιογράφο της Welt, κυριολεκτικά τον έδειραν, τον πάτησαν κάτω για να του βάλουν χειροπέδες, όπως και το δεύτερο παιδί που τον πέταξαν κάτω και έχει χτυπήσει το χέρι και τη μέση του» περιγράφει η ίδια, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως βίντεο από την στιγμή της χειροπέδησης δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά δίκτυα, για να κατέβει λίγη ώρα αργότερα:

«Ήμασταν εκεί γύρω στη μία ώρα. Οι αστυνομικοί μας έλεγαν “κομμένα αυτά, θα φύγετε όλοι από το νησί, δεν θα σας αφήσουμε εδώ πέρα”, και ουσιαστικά επί μία ώρα μας ενέπαιζαν, ώσπου ήρθαν οι δικηγόροι μας. Ακολούθως ήρθαν άνδρες της ασφάλειας και μας έβαλαν στο αυτοκίνητο και μας πήγαν στο τμήμα» όπου τους ζήτησαν ταυτότητες και τους άφησαν να αποχωρήσουν.

«Το θέμα είναι πως μας κράτησαν χωρίς κανέναν λόγο, εκείνη τη στιγμή απλά περπατούσαμε, χωρίς να μας απαντούν για ποιον λόγο μας είχαν εκεί πέρα. Απλά δεν είχαμε κανένα δικαίωμα. Μία κοπέλα με ένα σκυλάκι την χτύπησαν στην πορεία»
αναφέρει η προσαχθείσα, ενώ φωτογραφίες των τραυμάτων της κοπέλας δημοσιεύτηκαν στα κοινωνικά δίκτυα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως μαρτυρίες περιγράφουν την εχθρική διάθεση μέρους των κατοίκων της περιοχής, με κάποιους να φωνάζουν από τα μπαλκόνια τους προς την αστυνομία «αυτοί είναι, πιάστε τους», ενώ σε τουλάχιστον μία περίπτωση, πολίτες με τις μηχανές τους εγκλώβισαν έναν συμμετέχοντα στην πορεία και φώναξαν την αστυνομία για να τον προσαγάγει.