«Δεν μπορεί εκ των υστέρων να νομιμοποιηθεί μια διαδικασία που είναι όλη στον αέρα» δήλωσε σε συνέντευξη της στο ρ/σ «Πρακτορείο 104,9» η Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζοντας πως η διαδικασία δεν προβλέπει καμία εγγύηση για τους οφειλέτες, για τους οποίους τόνισε πως κινδυνεύουν ακόμα και να εκπλειστηριαστεί το σπίτι τους χωρίς να ειδοποιηθούν.
 
«Αυτή τη στιγμή οι πλειστηριασμοί γίνονται από συμβολαιογράφους με τη χρήση μιας πλατφόρμας, η οποία βρίσκεται εντελώς στον αέρα, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τους οφειλέτες, οι οποίοι δεν ειδοποιούνται καν ότι το σπίτι τους πλειστηριάζεται» υπογράμμισε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ συνέχισε κάνοντας λόγο για κακουργηματική διαδικασία που στο μέλλον θα καταπέσει.
 
«Είναι μία εφιαλτική οργουελική διαδικασία, είναι βεβαίως κακουργηματική διαδικασία και βεβαίως θα καταπέσει» ανέφερε η Ζ. Κωνσταντοπούλου, και συνέχισε διευκρινίζοντας πως «οι πλειστηριασμοί, σύμφωνα με το Δίκαιό μας και με το Σύνταγμά μας, διενεργούνται με βάση ένα εγγυητικό πλαίσιο. Αυτό υπήρχε για δεκαετίες, το κατήργησε η Κυβέρνηση Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015 με τα κατάπτυστα δεύτερα προαπαιτούμενα, που είχα αντιλέξει να εισαχθούν στη Βουλή και τα είχα καταψηφίσει στις 22 Ιουλίου 2015».
 
Μάλιστα, η πρώην πρόεδρος της Βουλής κατήγγειλε πως είναι δυνατόν να διενεργηθεί πλειστηριασμός ακόμα και χωρίς να ενημερωθεί ο ιδιοκτήτης, αναφέροντας πως «επιτρέπεται αυτή τη στιγμή να σας πάρουν το σπίτι με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς να το ξέρετε».
 
Ακόμη, υποστήριξε πως μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε ούτε η σύμβαση διενέργειας των πλειστηριασμών, καθώς και πως οι μικρές ιδιοκτησίες παραμένουν απροστάτευτες.
 
«Όλον αυτόν τον καιρό -από τον Νοέμβρη μέχρι σήμερα- οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διεξάγονται χωρίς να υπάρχει καν σύμβαση διενέργειάς τους, είναι στον αέρα και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα με την υπογραφή της σύμβασης πριν από λίγες μέρες» υπογράμμισε, και συμπλήρωσε για το καθεστώς προστασίας πως «η πραγματικότητα είναι ότι οι πιο προστατευμένες είναι οι βίλες κι εκείνα τα οποία είναι απροστάτευτα είναι τα σπίτια, οι μικρές ιδιοκτησίες, οι μικρές περιουσίες των απλώς πολιτών».