Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, τόνισε σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters ότι η ευρωζώνη θα καταρτίσει σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους το οποίο θα στοχεύει στην επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής των δόσεων από το δάνειο που χορηγήθηκε στη χώρα κατά τη διάρκεια του δεύτερου προγράμματος στήριξης, χαρακτηρίζοντας το εν λόγω σχέδιο ως «αξιόπιστο» για τις διεθνείς αγορές.
 
Ο Μ. Σεντένο μίλησε στο Reuters έπειτα από συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της ομάδας (G7). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο στόχος των συνομιλιών ήταν να στηρίξει το ΔΝΤ την πρόταση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα κάνει η ευρωζώνη, με σκοπό να θεωρηθεί η συμφωνία αξιόπιστη για την προσελκύσει επενδυτών μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, στις 20 Αυγούστου.
 
Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε τελική συμφωνία μετά τις συζητήσεις, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών πρόκειται να συνεχιστούν ώστε να είναι έτοιμη προς έγκριση μια συμφωνία την 21η Ιουνίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα θελήσουν να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες σχετικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
 

«Η απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους θα δώσει πρόσβαση στις αγορές»

 
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί με το ΔΝΤ, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις ενόψει της 21ης Ιουνίου και όλοι θα πρέπει να είναι απόλυτα βέβαιοι ότι η απόφαση (για την ελάφρυνση χρέους) θα δώσει στην Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές (…) από την 20ή Αυγούστου», υποστήριξε ο Μ. Σεντένο.
 
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ είχε συμμετάσχει στα δύο προγράμματα στήριξης μαζί με την ευρωζώνη. Ωστόσο, αρνήθηκε να στηρίξει το τρίτο πρόγραμμα, μέχρι οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σχετικά με το πως μπορεί να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Το χρέος τη Ελλάδας ανέρχεται στο 179% το ΑΕΠ, με τους επενδυτές να μην «επιστρέφουν» στη χώρα αν δεν υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους από την ευρωζώνη, υποστηρίζει το ΔΝΤ.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, το ΔΝΤ και η ευρωζώνη έχουν συμφωνήσει ότι δεν θα υπάρξει μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, αλλά μόνο επιμήκυνση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων. Τον Μάιο του 2016 η ευρωζώνη είχε δώσει υποσχέσεις για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και των περιόδων χάριτος, με σκοπό να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2018, και κάτω από το 20% για το μέλλον. Τον Ιούνιο του 2017, υπό την πίεση του ΔΝΤ, ανακοινώθηκε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να παρατείνουν τις περιόδους χάριτος και το χρόνο αποπληρωμής των δανείων, μέσα σε ένα φάσμα που κυμαίνεται μέχρι τα 15 χρόνια. Σημειώνεται ότι οι μέσοι χρόνοι αποπληρωμής είναι τα 32 χρόνια.
 

Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους ζητά το ΔΝΤ 

 
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ΔΝΤ εισηγείται οι περίοδοι χάριτος και αποπληρωμής των δανειακών χορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να επιμηκυνθούν στα 15 χρόνια, το οποίο είναι το ανώτατο όριο. Προτείνει επίσης να παρατείνονται αυτόματα, επ' αόριστον εάν χρειάζεται, για να διασφαλίζεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών να μένει κάτω από το 20% του ΑΕΠ.
 
Ο Μ. Σεντένο αναφερόμενος στην άποψη ότι η έγκριση του πακέτου ελάφρυνσης από το ΔΝΤ αποτελεί «κλειδί» για την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές, υποστήριξε ότι «δεν θα το έθετα κατ' αυτόν τον τρόπο», ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε «νομίζω ότι ο κόσμος θα είναι σε θέση να διαβάσει το οριστικό πακέτο που θα συμφωνηθεί και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο μέλλον όπως κι αν έχει, λόγω της τεράστιας οικονομικής δέσμευσης που έχει κάνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα ήδη».
 
Άξιο αναφοράς είναι ότι ο Μ. Σεντένο τόνισε ότι το πακέτο επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του χρέους θα αφορά αποκλειστικά το δεύτερο πρόγραμμα ύψους 131 δισεκατομμυρίων ευρώ, και κατέληξε πως «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντός των συμφωνηθεισών γραμμών. Αυτό σημαίνει ότι όσον αφορά τα δάνεια του ΕΜΧΣ, η επιμήκυνση μπορεί να φθάσει έως και τα 15 χρόνια. Αυτό είναι που συζητείται. Μαζί με άλλα μέτρα για το χρέος τα οποία επίσης θα εξεταστούν τώρα». 
 

Οι εκθέσεις για το ελληνικό χρέος


Την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η Κομισιόν και το ΔΝΤ αναμένεται να παρουσιάσουν στο EuroWorking Group τις εκθέσεις βιωσιμότητας που συντάσσουν για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οι οποίες περιλαμβάνουν και τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2018