Το πρώτο σενάριο προβλέπει την επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 16% και διατήρηση μειωμένου, ίσως 6,5% έως 8%, για τα φάρμακα, τα βιβλία και τα βασικά είδη διατροφής.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ενιαίο συντελεστή 18%, μειωμένο 13% για τα τρόφιμα και υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% για τα φάρμακα και τα βιβλία.

Αύξηση κόστους

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται αύξηση του κόστους ενέργειας, ηλεκτρικής και φυσικού αερίου, αύξηση στην εστίαση, εστιατόρια, καφενεία και ζαχαροπλαστεία, καθώς και αύξηση του μεταφορικού κόστους, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, καθώς ο ΦΠΑ από 13% σήμερα θα αυξηθεί στο 16% ή στο 18%.

Μείωση στο 16% ή στο 18% αναμένεται στις τιμές καυσίμων, τηλεπικοινωνιών, στην κτηματαγορά, στα αλκοολούχα ποτά, στις ηλεκτρονικές συσκευές, στα είδη ένδυσης – υπόδησης και ευρύτερα στην παροχή υπηρεσιών, καθώς σήμερα αυτά τα προϊόντα και οι υπηρεσίες βαρύνονται με συντελεστή 23%.

Αύξηση εσόδων στα 16 δισ.

 
Στόχος είναι τα έσοδα από τον ΦΠΑ να αυξηθούν από το επίπεδο των 13 δισ. ευρώ σήμερα στο επίπεδο των 16 δισ. ευρώ το 2016.

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ εντασσόταν στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης της τρόικας.

Το Μνημόνιο, στην επικαιροποίηση του Απριλίου 2014, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρούσε σε περιεκτική μεταρρύθμιση του ΦΠΑ σε συνεργασία με την τρόικα, ρίχνοντας βάρος α) στην πολιτική του ΦΠΑ, β) στην επιβολή του, γ) στα διοικητικά βάρη και δ) στο σύστημα επιστροφής ΦΠΑ.