Έντονη ανησυχία εκφράζουν γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ για τη διαχειριση της πανδημίας στα πλαίσια του δεύτερου κύματος. Παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν την επιτυχία θωράκισης του ΕΣΥ αλλά και τις νέες προσλήψεις που «θα» έχουν γίνει στην ώρα τους, ώστε να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα κορονοϊού, ειδικότερα μέσα στον χειμώνα, τόσο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), οι άνθρωποι δηλαδή που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού, παρουσιάζουν τα πράγματα τελείως διαφορετικά και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι ενισχύσεις

Πιο Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης τον Αύγουστο, είχε προαναγγείλει την πρόσληψη 400 εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων στην υγεία. Από αυτές οι 200 θα αφορούσαν στις ΜΕΘ. «Μέσα στην πανδημία χτίζουμε το νέο σύστημα υγείας», είχε πει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις ΜΕΘ, ο Β. κοντοζαμάνης είχε υποστηρίξει ότι τον Ιούλιο του 2019, η νέα κυβέρνηση παρέλαβε συνολικά 557 κλίνες εντατικής θεραπείας, αυξάνοντας τον αριθμό τους σε 901 λειτουργικές και θα φτάσουμε τις 1.200 ΜΕΘ. Επίσης είχε αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της πανσημίας είχαν αναπτυχθεί 1.017 κλίνες εντατικής θεραπείας, ενώ το υπουργείο εργαζόταν για τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ, μέσω δωρεών, αυξάνοντας παράλληλα και τα νοσοκομεία αναφοράς.

Λίγους μήνες πριν, τον Μάιο και ενώ τα μέτρα καραντίνας στην Ελλάδα βρίσκονταν ακόμη σε εφαρμογή, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, δήλωνε πως «τα νοσοκομεία, όπως και όλη η κοινωνία, περνούν σε μια νέα πραγματικότητα. Μια καλύτερη πραγματικότητα. Το ΕΣΥ, υποδομές και έμψυχο δυναμικό, πέτυχε έναν άθλο στη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας και αναβαπτίστηκε τόσο στη συνείδηση των Ελλήνων όσο και διεθνώς».

Ωστόσο γιατροί και νοσηλευτές τότε όπως και τώρα με συνεχείς επιστολές, ανακοινώσεις και κινητοποιήσεις προειδοποιούσαν για τις μεγάλες ελλείψεις και τα «ψίχουλα» που δίνονταν για την ενίσχυση του ΕΣΥ τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο σε υγειονομικό υλικό και ανθρώπινο δυναμικό.

«Στόχος μα είναι οι 1200 κλίνες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», είχε πει ο Βασίλης Κικίλιας, θέτοντας ως κριτίριο για την αύξηση των ΜΕΘ, τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 1017 κλίνες που αναλογούν σε 840 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 145 στις ιδιωτικές κλινικές και 32 στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτές οι 352 είναι κλίνες COVID-19, εκ των οποίων οι 349 είναι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και 67 είναι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας τις οποίες αναβαθμίσαμε σε ΜΕΘ», είχε εξηγήσει παραθέτοντας στοιχεία στις αρχές Μαΐου.

Οι ελλείψεις

Παρ’ όλα όμως τα διαπιστευτήρια της κυβέρνησης η οποία επιχειρεί να πείσει ότι το σύστημα υγείας μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της πανδημίας, οι γιατροι και οι νοσηλευτές, αναφέρουν πολύ σοβαρές ελλείψεις που ίσως εντός του χειμώνα να οδηγήσουν σε αδιέξοδο αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας.

Ειδικότερα σε σχέση με τους αριθμούς που ισχύουν για τις ΜΕΘ, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, είχε παραχωρήσει στις 11 Σεπτεμβρίου, στην ενημερωτική σελίδα «iΕidiseis» συνέντευξη στις 11 Σεπτεμβρίου, στην οποία σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ είχε υπογραμμίσειει πως «ο αριθμός των ΜΕΘ στη 1 Σεπτέμβρη είναι 917 (δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία). Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα επιπλέον 370 κρεβάτια χρειάζονται τουλάχιστον 1271 μόνιμους νοσηλευτές. 1271! Τι έχει κάνει η κυβέρνηση μέχρι τώρα; Έχει συστήσει 1000 θέσεις νοσηλευτών. Δηλαδή 271 λιγότερες από αυτές που απαιτούνται για το κατώτατο όριο ασφαλούς λειτουργίας των επιπλέων κρεβατιών».

Η Α. Ρέτζιου είχε επισημάνει πως το υπουργείο τις συγκεκριμένες θέσεις που είχε αναγγείλει τις έχει συστήσει. «Δεν τις έχει προκηρύξει όμως, Ούτε φυσικά λέει με ποιο τρόπο θα καλυφθούν οι θέσεις που έχουν συσταθεί», ανέφερε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Πάλι στις 11 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, στο πλαίσιο συγκέντρωσης εργαζομένων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, είχε δηλώσει πως ο αριθμός των ΜΕΘ ήταν ακόμα μικρότερος λέγοντας πως «έχουμε κάνει μία έρευνα, οι κλίνες ΜΕΘ είναι μόνο 607 και οι κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό 169. Αυτές οι κλίνες δεν έφταναν για την εποχική γρίπη», εκφράζοντας ανησυχίες για το «τι θα γίνει τον χειμώνα».

«Η υποβάθμιση συνεχίζεται»

Φυσικά οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και ειδικότερα των εργαζομένων στις ΜΕΘ, δεν άργησαν να φανούν. Στο νοσοκομείο Αττικόν με επιστολή το υπουργείο Υγείας και τον Νίκο Χαρδαλιά, με ταυτόχρονη κοινοποίηση της και στον πρωθυπουργό, είχαν εκπέμψει σήμα κινδύνου, καθώς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είχαν εμφανιστεί 5 κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων και 1 μεταξύ των ασθενών.

Όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στην επιστολή τους «η καθυστερημένη απόφαση να “κλειδώσει” η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (δεν δίνει εξιτήριο σε περιστατικά, ούτε δέχεται νέα), όπως και η απόφαση της διοίκησης και των υπευθύνων του Νοσοκομείου, επικαλούμενοι την έλλειψη προσωπικού, να κάνουν τα πρωτόκολλα λάστιχο και να μην θέσουν έγκαιρα σε καραντίνα στενές επαφές του πρώτου κρούσματος, είχε ως αποτέλεσμα να ακολουθήσει αλυσίδα αλλεπάλληλων κρουσμάτων και διασποράς».

Η καταγγελία η οποία είναι χαρακτηριστική για τις ελλείψεις προσωπικού, καθώς όπως υπογράμμιζαν στην επιοστολή τους οι «το πιο προκλητικό είναι ότι, παρά τις ελλείψεις που όλοι παραδέχονται, συνεχίζονται οι μετακινήσεις προσωπικού από το Αττικό προς τα γραφεία της 2ης ΥΠΕ, ενώ στο νοσοκομείο τα ράντζα εξακολουθούν να υπάρχουν, τα χειρουργεία αναβάλλονται, η υποβάθμιση συνεχίζεται».

Έκκληση από το «Αττικόν» για την αντιμετώπιση της υπερμετάδοσης Covid-19 στις ΜΕΘ

«Δεν μας επιτρέπεται ούτε να αρρωστήσουμε»

Παρόλα αυτά, τρεις μόλις ημέρες μετά τη πρώτη επιστολή και συγκεκριμένα τη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι με ομόφωνη απόφασή τους εξέδωσαν νέο κείμενο-καταγγελία, στο οποίο κάνουν λόγο για «ελαστικότητα» των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε περιπτώσεις ανίχνευσης κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ καταγγέλουν παράλληλα ότι οι ελλείψεις είναι τέτοιες πλέον, που δεν έχουν περιθώριο να αρρωστήσουν, καθώς δεν υπάρχουν συνάδελφοί τους να τους αντικαταστήσουν.

Ειδικότερα, με την ανακοίνωσή τους εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη διαχείριση κρουσμάτων στο νοσοκομείο μεταξύ των εργαζομένων. Όπως αναφέρουν, στις ΜΕΘ είναι αδύνατον να τηρηθούν μέτρα καθώς «είναι ένας περιορισμένος, κλειστός χώρος που συγχρωτίζονται υποχρεωτικά πολλοί μαζί, προσωπικό και ασθενείς», ενώ ακόμα και τα μέσα ατομικής προστασίας όπως γάντια, μάσκες και ποδιές μιας χρήσης «μας δίνονταν με το σταγονόμετρο, λόγω ελλείψεων ή με τη δικαιολογία ότι κάνουμε αλόγιστη χρήση», αναφέρουν.

Επιπλέον ακόμα και οι συνάδελφοί τους που θα έπρεπε να βρίσκονται σε καραντίνα, ως επαφές αναγνωρισμένων κρουσμάτων, έκαναν κανονικά βάρδιες. Οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ, αποδίδουν τη συγκεκριμένη αδυναμία, δηλαδή το να λειτουργήσει η μονάδα και να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα απομονώνοντας κρούσματα μεταξύ των γιατρών αλλά και τις επαφές τους, σε μεγάλες ελλείψεις του προσωπικού, «δεν μας επιτρέπεται ούτε να αρρωστήσουμε», αναφέρουν χαρακτηριστικά, την ώρα μάλιστα που μεγάλος αριθμός συμβασιούχων νοσηλευτών «απολύεται σε ένα μήνα από τώρα».

Διαβάστε ολόκληρη η ανακοίνωση

Οι εργαζόμενοι στη ΜΕΘ του ΠΓΝ «Αττικόν» θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία και αγανάκτησή μας για τα γεγονότα στο χώρο εργασίας μας τις τελευταίες ημέρες.

Προ 12 ημερών συνάδελφος μας παρουσίασε συμπτώματα ύποπτα για λοίμωξη COVID-19 και υποβλήθηκε σε έλεγχο που απέβη θετικός. Λίγες ώρες μετά θετικός ανιχνεύθηκε και ασθενής που νοσηλευόταν στη γενική πτέρυγα της ΜΕΘ (όχι στην COVID πτέρυγα της), μετά από προληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε πριν από προγραμματισμένη επεμβατική πράξη, με βάση το σχετικό πρωτόκολλο.

Η συνάδελφος απομακρύνθηκε από την εργασία της, ο ασθενής μεταφέρθηκε στη COVID πτέρυγα… κι όλα μέλι γάλα! Καμία επίσημη οδηγία και ενημέρωση δεν δόθηκε για ώρες μετά και παρά τις επαναλαμβανόμενες κρούσεις μας. Κι ούτε λίγο ούτε πολύ μας ζητήθηκαν και τα ρέστα γιατί δεν προσέχουμε, δεν κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και δεν χρησιμοποιούμε μέτρα προστασίας!

Η ΜΕΘ είναι ένας περιορισμένος, κλειστός χώρος που συγχρωτίζονται υποχρεωτικά πολλοί μαζί, προσωπικό και ασθενείς. Υπάρχουν πολλοί κοινόχρηστοι χώροι (γραφεία, αποδυτήρια, τουαλέτες κτλ), και αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από κοινού: υπολογιστές, φάκελοι ασθενών και πολλά άλλα. Όσο για τα μέτρα προστασίας, μέχρι τώρα προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι η χρήση απλής χειρουργικής μάσκας αποτελεί επαρκή προστασία. Μετά το συμβάν μας δόθηκε οδηγία για υποχρεωτική χρήση και οφθαλμικής προστασίας κατά τη διενέργεια συγκεκριμένων πράξεων … Παρεμπιπτόντως μέχρι τώρα, γάντια, μάσκες και ποδιές μιας χρήσης μας δίνονταν με το σταγονόμετρο, λόγω ελλείψεων ή με τη δικαιολογία ότι κάνουμε αλόγιστη χρήση!

Την ίδια μέρα, και πριν λάβουμε οποιαδήποτε επίσημη οδηγία, όλο το προσωπικό προέβη σε μαζική διενέργεια τεστ, και αναδείχθηκε άλλο ένα θετικό κρούσμα ανάμεσα μας. Ζητήσαμε, όπως και το σωματείο, επανειλημμένα να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα για να περιοριστεί η μετάδοση, να απομακρυνθούν τουλάχιστον οι συνάδελφοι που είχαν στενή επαφή με τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες. Η απάντηση ήταν θα κάνουμε ότι μας πουν, όποτε μας το πουν! Κανένα συγκεκριμένο και σαφώς καθορισμένο πλάνο δεν υπήρχε για το τι κάνουμε σε ανάλογες περιπτώσεις, κανένα σχέδιο δράσης για να περιοριστεί η μετάδοση! Κι όσο για τους συναδέλφους που έπρεπε να βγουν σε καραντίνα… θεωρήθηκαν από τους αρμόδιους και σύμφωνα με τις οδηγίες τους, ως εργαζόμενοι σε «μετρίου κινδύνου» έκθεση και γι αυτό παρέμειναν στην εργασία τους.

Ρωτάμε:

1) Ποιες οδηγίες; Αυτές που τις διαβάζουν δέκα άνθρωποι και διαμορφώνουν δέκα διαφορετικές απόψεις; Υπάρχει ασάφεια που αφήνει περιθώρια «ελαστικότητας» στη λήψη αποφάσεων.

2) Οι αρμόδιοι και οι ειδικοί που συνέταξαν τις οδηγίες έχουν περάσει ποτέ την πόρτα μιας ΜΕΘ; Γνωρίζουν τις συνθήκες εργασίας μας και τις πράξεις που διενεργούνται; Ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν τελικά και πόσο όντως αρμόδιοι είναι;

3) Και το σημαντικότερο όλων: υπήρχε η δυνατότητα όντως να απομακρυνθούν οι εν λόγω συνάδελφοι και να αντικατασταθούν από άλλους, χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία της μονάδας, χωρίς να χρειαστεί για παράδειγμα να κλείσουν κλίνες; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες, τόσο που δεν μας επιτρέπεται ούτε να αρρωστήσουμε. Μεγάλος αριθμός συμβασιούχων νοσηλευτών απολύεται σε ένα μήνα από τώρα.

Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού ελάχιστες. Ποια ήταν λοιπόν η προετοιμασία του συστήματος για το δεύτερο επερχόμενο κύμα της πανδημίας; Ελαστικοποιούνται τα όποια υγειονομικά πρωτόκολλα προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το σύστημα όπως όπως, εις βάρος της υγείας ασθενών και προσωπικού; Πολύ φοβόμαστε πως ναι!

Πέντε μέρες μετά, κι αφού είχε ανιχνευθεί και τρίτο κρούσμα σε νοσηλευτή με επεισοδιακό μάλιστα τρόπο, και μόνο μετά από έντονη διαμαρτυρία των εργαζομένων προς τη διοίκηση του νοσοκομείου: έγινε απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων, ζητήθηκε ιχνηλάτηση για το τελευταίο κρούσμα, μπήκε η ΜΕΘ σε καραντίνα, απαγορεύτηκε δηλαδή η διακίνηση των ασθενών και η εισαγωγή νέων.

Οι εργαζόμενοι όμως μπορούνε μια χαρά να πηγαινοέρχονται στη δουλειά τους, στα σπίτια τους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς κα! Το ότι δεν είμαστε απλά αριθμοί σε ένα πρόγραμμα, αλλά άνθρωποι με οικογένειες, παιδιά, γονείς σε ευπαθείς ομάδες, δεν το έλαβε κανείς υπόψη. Το άγχος και την ανησυχία μας δεν την έλαβε κανείς υπόψη. Και συνεχίζουμε να πηγαινοερχόμαστε…

Σήμερα, δώδεκα μέρες σχεδόν μετά, άλλοι δύο συνάδερφοι μας έχουν βρεθεί θετικοί, σύνολο πέντε μέχρι τώρα. Οι περισσότεροι παρουσίασαν συμπτώματα, είχαν αρχικά αρνητικά τεστ που θετικοποιήθηκαν στη συνέχεια. Ήταν ανάμεσα σε αυτούς που θα έπρεπε εξαρχής να έχουν βγει σε καραντίνα. Αντ’ αυτού συνέχισαν να κάνουν βάρδιες κανονικά.

Η ανησυχία και το άγχος μας έχουν μετατραπεί σε απόγνωση και θυμό! Ως πότε θα φωνάζουμε στου κουφού την πόρτα; Ως πότε θα υπονομεύεται η υγεία των ασθενών μας, η δική μας και των οικογενειών μας; Και το φωνάζουμε για μια ακόμα φορά: αν εξαρχής υπήρχε σαφές σχέδιο δράσης και είχαν ληφθεί τα απαραίτητα δραστικά μέτρα η διάδοση θα είχε περιοριστεί. Αλλά παρόλα αυτά συνεχίζουν να κάνουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο, και να μας φορτώνουν την «ατομική ευθύνη» της διασποράς!

Υποτιμούν την νοημοσύνη μας, αμφισβητούν τον επαγγελματισμό μας και μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα!

Φτάνει!

Απαιτούμε δίκαιη και αξιοπρεπή αντιμετώπιση, έγκαιρη ενημέρωση και λήψη αποφάσεων, τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και προσλήψεις προσωπικού.

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΜΕΘ ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ