Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 50, εκ των οποίων τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3672 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 54.6% άνδρες. Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (66.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από το σύνολο των 3672 κρουσμάτων, 919 (25.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1948 (53.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 358725 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5839 (1.6%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 38729 (10.8%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 78 (0.2%) θετικά στον κορονοϊό

Διασπορά

Από το σύνολο των νέων κρουσμάτων:

24 επιβεβαιώθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

3 είναι εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

2 εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,

1 στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,

7 στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

6 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

6 στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,

1 στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης

Πρόσκληση προσλήψεων για δίκτυο κατ’ οίκον νοσηλευτών για τον κορονοϊό από τον ΕΟΔΥ

Αφορά, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, την πλήρωση θέσεων εργασίας για προσωπικό διάφορων ειδικοτήτων με καθεστώς συμβάσεων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), διάρκειας 3 μηνών, με δυνατότητα παράτασης για ένα επιπλέον τρίμηνο, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών από την εμφάνιση και τη διάδοση του κορονοϊού (COVID-19).

Το προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων (ΠΕ/ΤΕ νοσηλευτών και εν ελλείψει αυτών ειδικότητας ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων/Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων ή ΤΕ Επισκεπτριών/-των Υγείας ή ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών ή ΔΕ Παρασκευαστών Χημικού / Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων καθώς και ΔΕ Οδηγών) θα στελεχώσει τις 500 Κινητές Ομάδες Υγείας (KOMY) Ειδικού Σκοπού του ΕΟΔΥ τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική χώρα για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και νοσηλευτικής βοήθειας προς υποστήριξη των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του ΕΣΥ.

Για το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης, καθώς και για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τις ιστοσελίδες: eody.gov.gr, moh.gov.gr και https://eody-komy.services.gov.gr

Παράταση περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας έως τις 21 Αυγούστου

Με νέα ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας παρατείνεται η ισχύς των προσωρινών περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων μέχρι και την 21/8/2020.

Σύμφωνα με ΚΥΑ ο μέγιστος αριθμός των πιστών στους ναούς είναι 100 πολίτες, ενώ επιτρέπεται ένας άνθρωπος ανά πέντε τετραγωνικά μέτρα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:

α) ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να παρίσταται εντός του χώρου λατρείας προκύπτει από την τήρηση της αναλογίας ενός (1) ατόμου ανά πέντε (5) τ.μ. επιφάνειας, με ελάχιστη απόσταση ενός και ημίσεος (1,5) μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις. Στον υπολογισμό του προηγούμενου εδαφίου περιλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο η επιφάνεια του κύριου χώρου που εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες και δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιφάνειες τυχόν άλλων όμορων κυρίων χώρων του ακινήτου που εξυπηρετούν δραστηριότητες μη λατρευτικές (π.χ. χώροι σεμιναρίων και αναγνωστηρίων), τυχόν βοηθητικών χώρων (π.χ. γραφείων, αποθηκών), χώρων υγιεινής, κοινοχρήστων κ.λπ. Ο κατά νόμο υπεύθυνος θρησκευτικός λειτουργός οφείλει να προχωρήσει στην εσωτερική διαμόρφωση του χώρου λατρείας, ώστε να είναι αμέσως διακριτές οι θέσεις (ορθίων ή καθημένων) που μπορούν να καταλάβουν οι προσερχόμενοι και να διατηρείται ο μέγιστος αριθμός τους εντός του ορίου της προαναφερθείσας αναλογίας, καθώς και η απόσταση του ενός και ημίσεος (1,5) μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις,

β) σε περίπτωση που η επιφάνεια του χώρου λατρείας υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) τ.μ., ως μέγιστος αριθμός παρισταμένων ορίζεται ο αριθμός εκατό (100),

γ) να τηρούνται όλα τα θεσπισθέντα προληπτικά μέτρα υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, όπως αυτά ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ και από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

«Καμπάνα κινδύνου και όχι καμπανάκι» από Πέτσα

«Καμπάνα κινδύνου και όχι καμπανάκι» είπε χαρακτηριστκά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, για την προσοχή του κόσμου στο θέμα λήψης των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού αλλά και για τα φαινόμενα χαλάρωσης τα οποία «δεν πρέπει να συνεχιστούν».

«Θα περιμένουμε μέχρι την Δευτέρα να δούμε τι αποτελέσματα θα έχει η προσπάθεια εγρήγορσης, και θα δούμε μετά αν, και τι άλλα μέτρα θα πάρουμε» πρόσθεσε.

«Ανοίξαμε για να υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανθρώπινης ζωής. Όταν ανοίγαμε τις πύλες της χώρας μας στον κόσμο ξέραμε ότι θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού» δήλωσε ο Σ. Πέτσας και πρόσθεσε πως «με αυτήν την εκτίμηση οργανώσαμε ένα πρωτοποριακό σύστημα στοχευμένων ελέγχων αλλά και άμεσης ιχνηλάτησης των όποιων κρουσμάτων προκειμένου να περιχαρακώνονται γρήγορα και να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα».

Για το σύστημα στοχευμένων ελέγχων και άμεσης ιχνηλάτησης είπε ότι «μέχρι στιγμής αυτό δουλεύει καλά. Σε 31.169 τεστ που έγιναν σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας 1η έως 6 Ιουλίου 2020 εντοπίστηκαν 100 θετικά, δηλαδή μόλις το 0,3%». «Επομένως, υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα αλλά η αύξηση είναι ήπια και ελεγχόμενη» σχολίασε.

Τα μεγάλα προβλήματα οφείλονται στα κρούσματα «από τα χερσαία σύνορα» με τον Πέτσα να δείχνει την «έξαρση του κορονοϊού» στις χώρες των Βαλκανίων. «Αναδιατάξαμε τα δειγματοληπτικά στοχευμένα τεστ για τον κορονοϊό δίνοντας πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα» είπε.

«Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε διεθνές επίπεδο και είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόζουμε ανάλογα τις αποφάσεις μας», σημείωσε. «Είτε αποκλείοντας, ελπίζουμε προσωρινά, επισκέπτες από βεβαρημένες περιοχές -όπως δυστυχώς έγινε με τη Σερβία- είτε επιτρέποντας πιο γρήγορα πτήσεις από άλλες χώρες, όπως θα γίνει με το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου», πρόσθεσε.