Νέα αναβολή στην εκλογική διαδικασία, που μετά από τεράστιες πιέσεις είχε δεχθεί να ορίσει για την 6η Σεπτεμβρίου,  ανακοίνωσε η ντε φάκτο κυβέρνηση της Βολιβίας υπό την Ζανίν Ανιέζ. Με άλλοθι και πάλι την πανδημία, οι πραξικοπηματίες αποφάσισαν εκ νέου την αναβολή, μετά την, προ δύο ημέρων, διαρροή ειδήσεων προς τα διεθνή μέσα για εκατοντάδες νεκρούς στη χώρα που «είναι ύποπτοι για προσβολή από τη νόσο».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία το τελευταίο διήμερο, η αστυνομία της Βολιβίας- η οποία εμπλέκεται εξ αρχής στο πραξικόπημα και την εκδίωξη του εκλεγμένου προέδρου της χώρας, Έβο Μοράλες- ανακοίνωσε ότι περιμάζεψε, μες σε πέντε ημέρες, 420 νεκρούς από τους δρόμους, αυτοκίνητα και σπίτια στην πρωτεύουσα Λα Παζ και την μεγαλούπολη Σάντα Κρουζ. Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι «περί το 80% με 90% εξ αυτών πιστεύεται ότι είχαν τον ιό».

Η επιτροπή δημόσιας υγείας, που τοποθέτησε η Ανιέζ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανακοίνωσε ότι «στα νοσοκομεία δεν υπάρχει πια χώρος» και ότι «δε θα συμβούλευε» να γίνουν κανονικά οι εκλογές, λόγω του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, αφού δεν υπάρχει κάμψη, αλλ’ αντιθέτως υπάρχει εξάπλωση.

Όλα αυτά ενώ στις δημοσκοπήσεις ο Λουίς Αρκέ, υποψήφιος του Κινήματος για το Σοσιαλισμό (Movimiento al Socialismo, MAS) λαμβάνει όλο και μεγαλύτερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Παραμένει πρώτος σε όλες και τον τελευταίο μήνα «σκαρφάλωσε» από το 33% στο 47%.

Οι εκλογές επρόκειτο να γίνουν τον Μάιο του 2020 αλλά αναβλήθηκαν λόγω πανδημίας. Η Ανιέζ απέφευγε να ορίσει νέα ημερομηνία έως ότου έγιναν έντονες οι πιέσεις τόσο από την, ελεγχόμενη από το ΜAS, Γερουσία όσο και από διεθνείς οργανώσεις. Η ανακοίνωση της νέας ημερομηνίας που ανακοίνωσε προ μηνός, αυτής της 6ης Σεπτεμβρίου, είχε συνοδευτεί ήδη από σχόλια αναλυτών που παρακολουθούν την περιοχή, τα οποία προέβλεπαν τη νέα αναβολή. Ως νέα ημερομηνία ορίστηκε, σήμερα, η 18η Οκτωβρίου 2020. Σχολιάζοντας τις καθυστερήσεις και την αναβολή, ο Λουίς Αρκέ έκανε λόγο για άλλοθι, κι για προσπάθεια των πραξικοπηματιών να αποφύγουν με κάθε τρόπο τις εκλογές. Ο Έβο Μοράλες, σε δικό του σχόλιο, τόνισε ότι η ακυβερνησία εντείνει και το πρόβλημα της πανδημίας στη χώρα.

Η πανδημία έχει χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι από σειρά καθεστώτων, για την επιβολή αντιδημοκρατικών και αντισυνταγματικών μέτρων.