Η ρωσική πρεσβεία χαρακτήρισε απογοητευτική την στάση που τηρεί η Ελλάδα απέναντι της, μετά ην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών. Προ ημερών η Ελλάδα είχε απελάσει τους διπλωμάτες, κατηγορώντας τους πως προσπάθησαν να επηρεάσουν δήμους, μητροπολίτες και να αποκτήσουν επιρροή στο Άγιο Όρος, διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων, προκειμένου να επέμβουν κατά της συμφωνίας των Πρεσπών για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αντίδραση του Ρωσικού ΥΠΕΞ και η απάντηση Κοτζιά

Την Πέμπτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε ότι η ενέργεια της Ελλάδας αμαυρώνει τις διμερείς σχέσεις Αθήνας – Μόσχας, προσθέτοντας ότι ενέργειες όπως η απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, δεν γίνεται να μην έχουν συνέπειες.

«Τέτοιες ενέργειες δεν γίνεται να μην έχουν συνέπειες, δεν εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν κάποιο ίχνος» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι  η Αθήνα «σύρθηκε» από μια βρώμικη προβοκάτσια σε βάρος της Μόσχας.

Η ίδια διέψευσε την είδηση για την τηλεφωνική συνομιλία του Ρώσου ΥΠΞΕ Σεργκέι Λαβρόφ με τον Έλληνα ομόλογό του και χαρακτήρισε χυδαία τα γραφόμενα περί απειλών και παρατηρήσεων από το Λαβρόφ προς τον Κοτζιά. «Είναι προσβλητικό να γράφονται τέτοια πράγματα για ένα διπλωμάτη του επιπέδου Λαβρόφ, που δεν θα επέτρεπε ποτέ στον εαυτόν του να χρησιμοποιήσει απειλητικούς τόνους».

Ισχυρίστηκε ότι «αυτά τα περί πολλαπλών ενημερώσεων από την Αθήνα προς τη Μόσχα για το θέμα είναι καθαρό ψέμα. Δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο ζήτημα, δεν έγινε η παραμικρή νύξη, πόσο δε όσον αφορά στοιχεία και ντοκουμέντα». Είπε πως η μόνη χώρα που επικρότησε την ελληνική ενέργεια κατά της Ρωσίας ήταν οι ΗΠΑ «πράγμα που αποτελεί έμμεση αλλά σαφή απόδειξη ότι έχουν ανάμιξη στο θέμα».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απάντησε με επιθετικό τόπο στην τοποθέτηση της Μ. Ζαχάροβα, κάνοντας λόγο για «χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική».

Την θέση της Ζαχάροβα υπερασπίστηκε η ρωσική πρεσβεία, επισημαίνοντας πως «η δήλωση της Μ.Ζαχάροβα ήταν σωστή και ισορροπημένη, ενώ η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ υπερβολική».

Χαμηλοί τόνοι από Τσίπρα και Κοτζιά

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά, προκειμένου να αποφασιστεί η θέση που θα τηρήσει η Ελλάδα απέναντι στη Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, που επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο, συζήτησαν για όλα τα τρέχοντα θέματα, με έμφαση στις εξελίξεις με τη Ρωσία. Κατά τη συζήτηση υπογράμμισαν πως η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με τη Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.