Κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση στην Αλβανία – Απειλείται με καθαίρεση ο πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, έκανε πράξη την απειλή του και υπέγραψε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση το διάταγμα για την αναβολή των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου, φτάνοντας στα άκρα την κόντρα του με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Η κυβέρνηση συγκάλεσε για την Πέμπτη το Κοινοβούλιο με σκοπό την καθαίρεση του Μέτα.
Alexandros Michailidis / SOOC
|

Ο Μέτα υπέγραψε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση  το διάταγμα για την αναβολή των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή αποτελεί την καλύτερη συνταγματική λύση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης των συνεπειών λόγω της βαθιάς κρίσης στη χώρα και να δοθεί η ευκαιρία στις πολιτικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν την ομαλότητα.

Η κυβέρνηση του Ράμα, ο οποίος υπογράμμισε την Κυριακή πως δεν τίθεται θέμα μη διεξαγωγής των εκλογών αντέδρασε άμεσα, με τον εκπρόσωπο του να ανακοινώνει ότι την Πέμπτη η κυβέρνηση θα συγκαλέσει συνεδρίαση του Κοινοβουλίου προκειμένου να προχωρήσει στην καθαίρεση του Μέτα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών η αντιπολίτευση και δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης Ράμα, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για σκάνδαλα διαφθοράς και νοθεία στις εκλογές του 2017. Ζητούν να οριστεί άμεσα μεταβατική κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα σε εθνικές εκλογές όσο πιο σύντομα γίνεται.

Η διεθνής κοινότητα έχει καλέσει κατ’ επανάληψη τα πολιτικά κόμματα της Αλβανίας να αποφύγουν τη βία και να συμμετέχουν σε διάλογο, ενώ αυξάνονται οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η συνεχιζόμενη πολιτική διαίρεση απειλεί την προσπάθεια της Αλβανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις