Ο Μέτα υπέγραψε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση  το διάταγμα για την αναβολή των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή αποτελεί την καλύτερη συνταγματική λύση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης των συνεπειών λόγω της βαθιάς κρίσης στη χώρα και να δοθεί η ευκαιρία στις πολιτικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν την ομαλότητα.

Η κυβέρνηση του Ράμα, ο οποίος υπογράμμισε την Κυριακή πως δεν τίθεται θέμα μη διεξαγωγής των εκλογών αντέδρασε άμεσα, με τον εκπρόσωπο του να ανακοινώνει ότι την Πέμπτη η κυβέρνηση θα συγκαλέσει συνεδρίαση του Κοινοβουλίου προκειμένου να προχωρήσει στην καθαίρεση του Μέτα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών η αντιπολίτευση και δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης Ράμα, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για σκάνδαλα διαφθοράς και νοθεία στις εκλογές του 2017. Ζητούν να οριστεί άμεσα μεταβατική κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα σε εθνικές εκλογές όσο πιο σύντομα γίνεται.

Η διεθνής κοινότητα έχει καλέσει κατ’ επανάληψη τα πολιτικά κόμματα της Αλβανίας να αποφύγουν τη βία και να συμμετέχουν σε διάλογο, ενώ αυξάνονται οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η συνεχιζόμενη πολιτική διαίρεση απειλεί την προσπάθεια της Αλβανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.