Η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, κατηγόρησε σήμερα τη διοίκηση του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών και προσωπικά την πρόεδρό του, καθηγήτρια Μένη Μαλλιώρη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά την παράτυπη συμπεριφορά στον τρόπο χορήγησης συγκεκριμένου φαρμάκου υποκατάστασης, και αναφέροντας δύο συγκεκριμένες υποθέσεις που χρίζουν έρευνας από τον Εισαγγελέα, το ΣΔΟΕ και τους ελεγκτές δημόσιας Υγείας, καθώς λείπουν αδικαιολόγητα περίπου 8 εκατ.ευρώ.

Οι αλληλοκατηγορίες για το φάρμακο

Η Μ. Μαλλιώρη είχε κατηγορήσει νωρίτερα τη Ζ. Μακρή πως της έδωσε εγγράφως εντολή για απευθείας ανάθεση φαρμακευτικού προϊόντος.Συγκεκριμένα παρεμβαίνοντας στο ΣΚΑΙ, σήμερα το πρωί, δήλωσε:

«Παρενέβη η κ. Μακρή ζητώντας μου εγγράφως να συνεχίζω την προμήθεια από την εταιρεία που προμηθευόμουν το σκεύασμα από το 2008 μονοπωλιακά. Ο υπουργός μου είπε ότι καλώς κάνω και κάνω διαγωνισμό».
 
«Με τον οργανισμό υπάρχει αντιπαράθεση της υπουργού όχι με μένα προσωπικά» τόνισε, μεταξύ άλλων, η διευθύντρια του ΟΚΑΝΑ.

Για την κατηγορία αυτή, που αφορά μία εμπορική ονομασία της ουσίας βουπενοφρίνη, η οποία χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο στα προγράμματα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, η Ζ. Μακρή δήλωσε πως το ΔΣ του ΟΚΑΝΑ είχε ζητήσει την προμήθεια μιας εμπορικής ονομασίας που περιέχει την ουσία αυτή, χωρίς τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όμως, να έχει πάρει έγκριση από τον ΕΟΦ.
 
Η κ. Μακρή ειχε απαντήσει εγγράφως ότι δεν πρέπει να γίνει καμία κίνηση για διαγωνισμό μέχρι να έρθει η έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Τότε, υποστηρίζει, πως την είχαν κατηγορήσει ότι προωθεί την άλλη εμπορική συσκευασία και μάλιστα με απευθείας αναθέσεις.

Σε σχετική Συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα, η υφυπουργός Υγείας απάντησε στην κατηγορία αυτή, προσκομίζοντας έγγραφο που δείχνει ότι υπάρχει σύμβαση από το 2008 για την προμήθεια του ΟΚΑΝΑ από την συγκεκριμένη εταιρία και άρα η ίδια δεν επέλεξε εταιρεία.


Επίσης, για το ίδιο ζήτημα, υπήρξε εκ μέρους της Ζ. Μακρή καταγγελία ότι ενώ το φάρμακο αυτό αναφέρεται ρητά στις οδηγίες χρήσης του ότι πρέπει να χορηγείται σε ολόκληρο υπογλώσσιο χαπάκι, η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ είχε δώσει εντολή να το θριματίζουν και να το δίνουν στους ασθενείς ως σκόνη.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας, μια τέτοια πρακτική συνιστά μείζον θέμα δημόσιας υγείας, καθώς σε μορφή σκόνης μπορεί να δοθεί από κάποιους για ενέσιμη χρήση ως ναρκωτική ουσία.

«Η ίδια η παραγωγός εταιρία έφερε σε συνενόηση με τον ΕΟΦ στην Ελλάδα το χάπι αυτό, που έχει την  ιδιότητα να διαλυλεται πιο γρήγορα μέσα στο στόμα», δήλωσε από τη μεριά της η Μ. Μαλλιώρη.

Η κακοδιαχείρηση και η «μαύρη τρύπα» εκατομμυρίων ευρώ

Σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας, το ζήτημα της κακοδιαχείρισης ενέσκυψε αρχικά όταν ζητήθηκε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου από την Ζ. Μακρή να δώσει στοιχεία για τα χρήματα που δαπανώνται στα Κέντρα Πρόληψης.

Η υφυπουργός ζήτησε τα σοιχεία αυτά από τον ΟΚΑΝΑ και κατά τύχη την ημέρα που τα πήρε στα χέρια της, δέχτηκε και προγραμματισμένη επίσκεψη κάποιων εργαζομένων στον Οργανισμό.

Όταν λοιπόν τους έδειξε τα στοιχεία που είχε λάβει από την διοίκηση και έγινε αντιπαραβολή με αυτά που εταμιεύτηκαν από τον σχετικό λογαριασμό και με τα χρήματα που έφτασαν στα ταμεία των Κέντρων, αποδείχτηκε αρχικά μια “τρύπα” 1,817 εκατ. Ευρώ.

Σε δεύτερο έλεγχο βρέθηκαν 2,518 εκατ. ευρώ και σε μία τρίτη αντιπαραβολή στοιχείων που απέστειλε η διοίκηση μετά από τα συνεχή αιτήματα της υφυπουργού, βρέθηκε ένα ποσό που φτάνει τα 3,436 εκατ. ευρώ, και για τα οποία ήδη πραγματοποιεί έλεγχο το Σώμα των Ελεγκτών Υγείας Πρόνοιας.

Από την πλευρά της, η Μ. Μαλλιώρη διαψεύδει ρήτα ότι υπάρχουν «μαύρες τρύπες» στον ΟΚΑΝΑ και δηλώνει χαρακτηριστικά πως «καμία μαύρη τρύπα δεν υπάρχει». 

«Χαίρομαι πάρα πολύ που η υφυπουργός  μιλάει για ελέγχους, αλλά πριν αυτοί ολοκληρωθούν, δεν είναι καλό να μιλάμε και να στιγματίζουμε έναν οργανισμό. Έχω κινηθεί με βάση τις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας και της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος

», ισχυρίστηκε.
 
Όσο για το ερώτημα πού έχουν πάει τα χρήματα, η κ. Μαλλιώρη δήλωσε ότι έχουν δοθεί για κάλυψη μισθοδοσίας. Τόνισε εξάλλου, ότι δεν αρνείται να δώσει τα στοιχεία αλλά πρόκειται για 72 Κέντρα Πρόληψης πανελλαδικά και για έλεγχο σε βάθος 4 ετών… Πολλά από τα κέντρα δεν έχουν αποστείλει ακόμη τον απολογισμό τους.

«Οι φωτοτυπίες με τα στοιχεία για ένα μόνο κέντρο στοίχισαν 600 ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ
 

Το τρίτο ζήτημα, το οποίο έθιξε σήμερα στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Ζ. Μακρή για τα θέματα του ΟΚΑΝΑ, αφορά τη σύμβαση που υπέγραψε ο ΟΚΑΝΑ με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ώστε το δεύτερο να του παραχωρήσει κονδύλι 20 εκατ. ευρώ με σκοπό τη διάθεση των χρημάτων στη δημιουργία και λειτουργία νέων Κέντρων Πρόληψης.

Πέντε μήνες μετά, κι αφού είχε εκταμιευτεί ήδη το μισό του ποσού, δηλαδή 10 εκατ. ευρω, το ΔΣ του ΟΚΑΝΑ αποφάσισε μονομερώς να τροποποιήσει την σύμβαση και να διαθέσει αλλιώς τα χρήματα.

Όταν αυτό έγινε γνωστό στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τότε ο ργανισμός άμεσα κατήγγειλε τη σύμβαση, ζητώντας αναλυτική αναφορά που πήγαν τα 10 εκατ. ευρώ.

Η απάντηση αφορούσε και «δικαιολογούσε» μόνο τα 5 εκατομμύρια, τα οποία μάλιστα είχαν χρησιμοποιηθει για την πληρωμή μισθοδοσίας παλαιών υπαλλήλων του ΟΚΑΝΑ, και όχι νέων, ενώ τα υπόλοιπα αγνοούνται και αναζητούται.

Αναλυτικά πληροφορίες, δηλώσεις και συνεντεύξεις των εμπλεκόμενων μερών στο blog του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ.