Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ στη Βουλή η πενθήμερη μαραθώνια συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 με κεντρικά ζητήματα αντιπαράθεσης την υγειονομική κρίση, τις οικονομικές της επιπτώσεις και τα ελληνοτουρκικά.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, οι οποίοι είναι οι δύο μόνο υπουργοί της κυβέρνησης που δεν έχουν τοποθετηθεί επί του προϋπολογισμού, αναμένεται να ανέβουν στο βήμα το βράδυ.
Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη συζήτηση θα κλείσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γύρω στις 9 το βράδυ και αμέσως μετά θα αρχίσει η ονομαστική ψηφοφορία που είθισται να έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Διαρροές που προέρχονται από κυβερνητικές πηγές, κάνουν λόγο για «δώρο» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς στοχευμένες κοινωνικές ομάδες, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί κατά την ομιλία του το βράδυ.
Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού, αλλά και μετά την έναρξη της συζήτησης, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης έχει τεθεί ο σχεδιασμός για τον τομέα της Υγείας και τις περιορισμένες δαπάνες που διατίθενται, παρά την έκτακτη υγειονομική κατάσταση που έχει ξεσπάσει στη χώρα.
Με «δεσμεύσεις» της κυβέρνησης πως το υπουργείο Υγείας «θα έχει όσα χρήματα χρειαστεί» εμφανίστηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας καταβάλλοντας προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πρωτοφανή μείωση των δαπανών στην Υγεία, κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως η κριτική της βασίζεται σε στοιχεία της περασμένης Άνοιξης, και πως τώρα πια δεν είμαστε η δεύτερη χειρότερη χώρα σε δαπάνες, αλλά έχουμε βελτιωθεί κατά έξι θέσεις.
«Σας προϊδεάζω ότι ούτε αυτό θα συμβεί, διότι υπάρχουν και επιπλέον πόροι από το αποθεματικό, που κατευθύνονται από το υπουργείο Οικονομικών προς το υπουργείο Υγείας είναι 783 εκ. από το αποθεματικό, εκτός Προϋπολογισμού, και τα σχετικά στοιχεία τα καταθέτουμε στη Βουλή με πλήρη διαφάνεια», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Στην αμφισβήτηση της αντιπολίτευσης ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας δεν φτάνουν τα 24 δισ. ευρώ, ο Χ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε σειρά εθνικών και ευρωπαϊκών εκθέσεων που το αποδεικνύουν, αλλά και αναλυτικούς πίνακες ανά νομό, για το πόσα χρήματα κατευθύνθηκαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή, την αποζημίωση ειδικού σκοπού και άλλα.
Όσο για την κριτική ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης είναι λιγότερα από αυτά της Ευρώπης, ο Χρ. Σταϊκούρας κατέθεσε συγκριτικούς πίνακες «τι κάνει η Ελλάδα και η Ευρώπη στα δημοσιονομικά μέτρα». Προανήγγειλε μάλιστα για τη βασική του ομιλία, την ερχόμενη Τρίτη, να αναφερθεί στους σχετικούς αναλυτικούς πίνακες που θα δημοσιευθούν μεθαύριο και θα αναλύουν τα σχετικά στοιχεία ανά χώρα. Αναφορικά με τους πίνακες που επικαλέστηκε η αντιπολίτευση για τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα των Ελλήνων, είπε ότι ο ίδιος δίνει στη Βουλή όλη τη μελέτη της Ευρωστατιστικής Υπηρεσίας. Πράγματι, υπάρχουν σημαντικές απώλειες για τα εργατικά εισοδήματα, πριν την εφαρμογή των μέτρων για την ενίσχυση των εργαζομένων, και είναι λογική η μείωση των εισοδημάτων για χώρες που εξαρτώνται από την εστίαση και τον τουρισμό. Το ενδιαφέρον όμως ξεκινά από τη σελίδα 9 της μελέτης, που αξιολογεί τα μέτρα της κάθε κυβέρνησης. Εκεί καταρρίπτεται το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε να καλύψουμε όλα τα εισοδήματα των εργαζομένων, καθώς «καμία χώρα δεν το κάνει» υποστήριξε, ενώ υποστήριξε πως «έχουμε την τρίτη καλύτερη επίδοση κάλυψης εισοδημάτων των χαμηλόμισθων στην Ευρώπη».