«Ακριβώς ένα μήνα πριν είχα εκδώσει μια ανακοίνωση με αφορμή τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί στην Εγνατία, μπροστά στον ανδριάντα του Βενιζέλου, κατά τη διαμαρτυρία φοιτητών μας για την τότε επικείμενη ψήφιση του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία κ.λπ. Εκεί έγραφα, μεταξύ άλλων, ότι “θέλω να ελπίζω –αν και πολύ φοβάμαι για το αντίθετο– ότι τα επεισόδια και οι συλλήψεις φοιτητών δεν αποτελούν πρόγευση του τι θα επακολουθήσει στους χώρους των Πανεπιστημίων», τόνιζα ότι “η επίδειξη πυγμής στους νέους και τις νέες, που εύκολα λέμε αλλά δύσκολα πιστεύουμε πως αποτελούν την ελπίδα του τόπου, θυμίζει άλλες εποχές και απαξιώνει την ιδέα της δημοκρατίας” και με την ιδιότητα του δασκάλου και του παιδαγωγού για πάνω από σαράντα χρόνια συνιστούσα, κυρίως προς τους μεγαλύτερους και τους ιθύνοντες,ψυχραιμία» αναφέρει στην αρχή της ανακοίνωσής του ο Κοσμήτορας και συνεχίζει:

«Κάποιοι και κάποιες ενοχλήθηκαν τότε από την ανακοίνωσή μου. Κάποιοι και κάποιες μου έστειλαν μηνύματα σε οξύ και οργίλο τόνο, ανακαλώντας με στην τάξη. Δυστυχώς για κείνους κι ακόμη δυστυχέστερα για τη δημοκρατία μας οι φόβοι μου επαληθεύτηκαν σύντομα. Η χθεσινή παρουσία εκατοντάδων αρματωμένων αστυνομικών κάθε κατηγορίας μέσα στο Πανεπιστήμιο(τόσο πολλούς μαζεμένους είχα να δω από την εποχή του Ευάγγελου Σδράκα, του πρύτανη των τανξ) και τα επεισόδια που ακολούθησαν δεν είναι δυνατόν να μας κάνουν υπερήφανους ως πανεπιστημιακούς δασκάλους και πολίτες. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά μέσα στο Πανεπιστήμιο κι εμείς να συνεχίζουμε να ισχυριζόμαστε πως δεν εισέρχεται σ’ αυτό η αχρείαστη υπερβολική βία αλλά «μια δροσερή πνοή δημοκρατίας», ότι έτσι αποκαθίστανται η δημοκρατική νομιμότητα και η ακαδημαϊκή τάξη. Στο κάτω κάτω, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, δεν φέρνεις τόσο πολλούς, για να διώξεις τόσο λίγους».

Στο μήνυμά του ο κ.Μαυροσκούφης, προσθέτει «εκτός κι αν το σχέδιο αποσκοπεί στην καταπτόηση όσων αντιδρούν ή, μάλλον το αντίθετο, στην αύξηση των εντάσεων και την περαιτέρω υπονόμευση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Ας αναλογιστούν όσοι και όσες χαίρονται από τα όσα διαδραματίστηκαν χθες κατά την «επιχείρηση προάσπισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της απρόσκοπτης λειτουργίας του Πανεπιστημίου»τι θα μπορούσε να είχε συμβεί, αν σημειωνόντουσαν σοβαροί τραυματισμοί –δεν θέλω να σκεφτώ τα χειρότερα–, ή τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον,αν η δημοκρατία μας συνεχίσει να αντιμετωπίζει τους εικοσάρηδες φοιτητές και τις εικοσάρες φοιτήτριες σαν να είναι οι εχθροί μας».

Καταλήγει τη δήλωσή του θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα: «Δεν ανησυχούμε άραγε για το πού μπορεί να οδηγήσει το σχήμα δράση – αντίδραση;Δεν ανησυχούμε για το ποιες μορφές μπορεί να λάβει η βία μέσα κι έξω από το Πανεπιστήμιο; Σκηνές από το θλιβερό παρελθόν, σκηνές από ένα ζοφερό μέλλον;»

«Πανηγυρισμοί» για τη «Δημοκρατία» από την Πρυτανεία

Από την άλλη πλευρά όμως, σχεδόν πανηγυρίζοντας υποδέχθηκαν οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ το όργιο καταστολής της ΕΛ.ΑΣ μέσα στο Πανεπιστήμιο, “ξεχνώντας” να αναφερθούν στην αστυνομική βία που καταγράφηκε σε βίντεο κατά των φοιτητών και έφτασε ακόμα και στον βασανισμό ενός φοιτητή. Μάλιστα, η Πρυτανεία του ΑΠΘ αναφέρεται στη βία κάποιων “ομάδων’ που με τις επιθέσεις τους πλήττον την καρδιά του πανεπιστημίου. Ο Πρύτανης, πάντως ήταν απών από τα γεγονότα και αναφέρθηκε ακατάληπτα σε «πιθανές φθορές» που θα μπορούσαν να γίνουν.

«Πανηγυρισμοί» της Πρυτανείας του ΑΠΘ για τα αστυνομικά όργια και «πού να ξέρω αν υπήρχαν φθορές» από τον Πρύτανη

Έντονες αντιδράσεις από Παιδαγωγικό και Πολιτικών Επιστημών

«Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθήσαμε την κατασταλτική δράση της αστυνομίας εναντίον φοιτητών και φοιτητριών του ΑΠΘ. Εικόνες όπως αυτή του φοιτητή που σέρνεται στο κράσπεδο από τους άνδρες των ΜΑΤ μάς προκαλούν αποτροπιασμό, ενώ αμαυρώνουν αφάνταστα το πανεπιστήμιό μας.Η αντίληψη ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του φοιτητικού κινήματος μπορούν να αντιμετωπίζονται με δυνάμεις καταστολής και προσαγωγές μελών των φοιτητικών συλλόγων ανοίγει το δρόμο σε πολύ ζοφερές προοπτικές για την ακαδημαϊκή ζωή» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι διδάσκοντες στο Παιδαγωγικό του Πανεπιστημίου.

Παιδαγωγικό ΑΠΘ: Αμαυρώνεται αφάνταστα το Πανεπιστήμιό μας, καμία δίωξη εναντίον των φοιτητών/τριών

«Οι αστυνομικές λογικές και πρακτικές όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα των ελληνικών ΑΕΙ, αλλά αντιθέτως τα επιδεινώνουν, προσθέτοντας και άλλα στα ήδη υπάρχοντα.  Δεδομένου ότι έγιναν προσαγωγές, ζητούμε να μην ασκηθεί καμία δίωξη εναντίον φοιτητών και φοιτητριών και να αφεθούν όλοι /όλες  ελεύθεροι/ελεύθερες!» προσθέτει το Παιδαγωγικό.

Σφοδρή αντίδραση υπήρξε και από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, με σύσσωμο το προσωπικό να χαρακτηρίζει τα έκτροπα «ως μία θλιβερή μέρα για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης». Το Τμήμα καταγγέλλει ότι μεταξύ των 30 προσαγωγών και συλλήψεω φοιτητριών και φοιτητιών, με άγρια καταστολή, είναι και 3 φοιτήτριες του τμήματος. «Επειδή ο Πρόεδρος του Τμήματος ήταν αυτόπτης μάρτυρας των επεισοδίων, μπορούμε να πούμε ότι οι εν λόγω φοιτήτριες συνελήφθησαν αναίτια, απλώς επειδή συμμετείχαν στη φοιτητική διαμαρτυρία. Επίσης, δηλώνουμε ότι η μία εκ των τριών λιποθύμησε και διακομίστηκε με ασθενοφόρο πρώτα στο ΑΧΕΠΑ και από εκεί με περιπολικό στη ΓΑΔΘ» τονίζουν.