«Μου θύμισε την Θάτσερ που άφησε να πεθάνουν οι Ιρλανδοί από την πείνα» ανέφερε ο Κώστας Γαβράς, μιλώντας για την αντιμετώπιση της Πολιτείας απέναντι στην απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Συγκεκριμένα, ο γνωστός σκηνοθέτης μιλώντας σήμερα στο Ράδιο ΜέΡΑ τοποθετήθηκε για μια ακόμα φορά για την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα.«Το ότι τον αφήνουν να πεθάνει είναι σαν εκδίκηση. Και είναι απαράδεκτο. Γι’ αυτό έχουμε τη Βουλή, γι’ αυτό έχουμε τους νόμους που αποφασίζουν. Ιδίως όταν σκέφτεται κανείς αυτό που ζήτησε» είπε.

«Μου θύμισε την Θάτσερ που άφησε να πεθάνουν οι Ιρλανδοί από την πείνα. Εκείνο που ήταν περίεργο εκείνη την εποχή ήταν ότι η Θάτσερ είχε χάσει τον γιο της που ήταν σε ταξίδι στην Αφρική. Είχε χαλάσει ο κόσμος και παράλληλα πεθαίνανε οι Ιρλανδοί. Το κράτος, η κοινωνία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την εκδίκηση, δηλαδή δεν μπορεί να φέρεται όπως φέρονται οι εγκληματίες. Ο Κουφοντίνας ήταν εγκληματίας και έχει καταδικαστεί. Δεν μπορεί και η κοινωνία να φέρεται ως εγκληματίας, πρέπει να δώσει το παράδειγμα», είπε ο κ. Γαβράς.

Οι συντηρητικές, δεξιές κυβερνήσεις καλλιεργούν πάντα την αβεβαιότητα ιδίως όταν δεν έχουν δίκιο, σύμφωνα με τον γνωστό σκηνοθέτη καθώς «η δεξιά γενικά απομακρύνεται πολύ συχνά, όταν έχει προβλήματα, από την απαραίτητη κοινωνική κατάσταση, τον σεβασμό της κοινωνίας, τον σεβασμό των νόμων κτλ.».

Για την Ευρώπη που υποτάσσεται στη Γερμανία αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στη Γαλλία με την Λεπέν να «απειλεί» στις επόμενες προεδρικές εκλογές τον Μακρόν καθώς εκλείπει ένας δυνατός αριστερός σχηματισμός έκανε λόγο ο Κώστας Γαβράς: « Η Ευρώπη ξεκίνησε καλά αλλά στη συνέχει έγινε η νέα Ευρώπη γερμανική τελείως. Δηλαδή, μια Ευρώπη που ακολουθεί τις γερμανικές ανάγκες και τίποτα δεν άλλαξε μια τη νέα Πρόεδρο της Κομισιόν. «Ο Μακρόν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερά, είναι κάπου στη μέση και πολλοί τον πίστεψαν. Αν και προσπαθεί να εφαρμόσει αυτή την πολιτική σιγά σιγά πάει προς τα δεξιά. Και φυσικά πάει προς τα δεξιά για να πάρει τους οπαδούς που είναι δεξιά και άκρα δεξιά γιατί το πρόβλημα είναι η Μαρί Λεπέν χωρίς αμφιβολία. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στη Γαλλία είναι να έχουμε τη Μαρί Λεπέν. Το καλύτερο θα είναι να μπορέσουν οι αριστεροί να κάνουν μία συμμαχία, να συνεννοηθούν με έναν μόνο υποψήφιο για την Προεδρία. Για την ώρα βέβαια τα πράγματα δεν δείχνουν ότι μπορεί να συμβεί αυτό και έτσι η κατάσταση βοηθάει τον Μακρόν και τη Λεπέν. Σκεφτείτε ότι σήμερα η Αριστερά έχει 6-7 υποψηφίους για την Προεδρία. Οπότε στη δεύτερη ψηφοφορία όλα θα κριθούν ανάμεσα στον Μακρόν και τη Λεπέν. Και αν βγει η Λεπέν θα είναι μία καταστροφή. Και οι αριστεροί το ξέρουν πολύ καλά αυτό και δεν κάνουν τίποτα. Δεν βρέθηκαν αριστεροί ηγέτες που να κάνουν πολιτική αριστερή. Τα αριστερά κόμματα που ήρθαν στην εξουσία δεν ικανοποίησαν τον κόσμο».

«Η κοινωνία σε γενικές γραμμές έχει ανάγκη από αλλαγές», τόνισε αλλά «θέλει χρόνο, όμως, και όσοι υπόσχονται ότι θα αλλάξουν την κοινωνία από την μία μέρα στην άλλη αυτό είναι αδύνατον. Δεν υπάρχουν σωτήρες. Κάθε φορά παρουσιάζονται οι πολιτικοί σαν σωτήρες, αυτό είναι το πιο αρνητικό, δε λένε την αλήθεια» και γι’ αυτό ο κ. Γαβράς επεσήμανε ότι «είναι απαραίτητο να αγωνιζόμαστε».