«Φτηνά επικοινωνιακά τεχνάσματα όπως αυτά στα οποία καταφεύγουν οι κ.κ. Λοβέρδος και Κουμουτσάκος δεν έχουν καμία θέση σε μια σοβαρή δημοκρατική πολιτεία» τονίζει με δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καλώντας «εκ νέου τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιδείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα».
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ν. Κοτζιάς, αναφερόμενος στη σημερινή επίσκεψη του Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει ότι «είναι δικαίωμα του κ. Λοβέρδου, εφόσον το επιθυμεί, να συνεχίσει να ψεύδεται και να επιδιώκει να πρωταγωνιστεί σε θέατρο του παραλόγου προκειμένου να περιφέρεται στα κανάλια και τα ραδιόφωνα», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η σημερινή εμφάνισή του στο υπουργείο Eξωτερικών, όπου κατέφθασε απροειδοποίητα και συνομίλησε με έναν αναρμόδιο διπλωμάτη και μάλιστα κατά την απουσία μου, είναι άλλο ένα δείγμα έλλειψης σοβαρότητας».
 
Υπογραμμίζει δε ότι «ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας τόνισε χθες ότι οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων έχουν τη δυνατότητα ανάγνωσης εγγράφων που αφορούν στην υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Ο κ. Λοβέρδος, εξ όσων τουλάχιστον γνωρίζω, δεν είναι πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας. Αυτό ωστόσο δεν τον εμπόδισε να απαιτήσει πιεστικά, χωρίς καν να επικαλεστεί εξουσιοδότηση από την κα Γεννηματά, όπως ισχυρίστηκε νωρίτερα στα ΜΜΕ, να δει τα εν λόγω».
 
Αναφορικά με τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι το ίδιο ισχύει και γι' αυτόν, «ο οποίος», όπως τονίζει, «αφού χθες εψεύσθη από το βήμα της Βουλής, διατύπωσε σήμερα και πάλι μέσω ΜΜΕ, ανάλογο αίτημα λησμονώντας ότι ούτε εκείνος είναι πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας».
 
Τέλος, ο Ν. Κοτζιάς υπενθυμίζει ότι «υπάρχει πάντα ανοικτή πρόσκληση στην κα Γεννηματά και στον κ. Μητσοτάκη, εφόσον το επιθυμούν, να έρθουν στο υπουργείο Εξωτερικών σε χρόνο που θα τους εξυπηρετεί προκειμένου να διαβάσουν τα συγκεκριμένα έγγραφα».
 

Πιέσεις για ανάκληση της απόφασης πώλησης εξοπλισμού στη Σ. Αραβία (upd)


Μετά από πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, με την οποία αρχικά συμφώνησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και στη συνέχεια και τα υπόλοιπα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής, η κοινοβουλευτική επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων θα συνεδριάσει εκ νέου για να ακυρώσει την έγκρισή της στο πρόγραμμα πώλησης εξοπλιστικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Ο Νίκος Φίλης δήλωσε ότι η πρόταση κατατέθηκε από αυτόν και τον Θ. Παφίλη και ο Δημήτρης Βίτσας θα αναλάβει να μεταφέρει την απόφαση της Επιτροπής στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο. «Ειπώθηκε από εμένα και τον κ. Παφίλη να ξαναγίνει συζήτηση και να ανακληθεί η απόφαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων στην οποία βασίστηκε η συμφωνία για την πώληση βλημάτων και πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία. Ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας είπε ότι θα μεταφέρει την απόφαση της Επιτροπής στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο».

Ο Θανάσης Παφίλης τόνισε πως πλέον είναι γνωστός ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας και δεν μπορεί κανείς πλέον να παριστάνει πως δεν γνωρίζει τι γίνεται στην Υεμένη. «Η άποψη του ΚΚΕ ήταν και είναι ότι κεντρικό πρόβλημα δεν είναι αυτός ο καμβάς που έχει ασφαλώς πλευρές που πρέπει να δούμε, αλλά ότι πρέπει άμεσα να ακυρωθεί η συμφωνία για τους γνωστούς λόγους, του τι είναι η Σαουδική Αραβία και του ρόλου που παίζει στην περιοχή, του τι συμβαίνει στην Υεμένη. Αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης, να δεσμευτεί, αλλά πρέπει και τα άλλα κόμματα να τοποθετηθούν καθαρά αν είναι υπέρ ή κατά της συμφωνίας. Το αν έχει πάρει απόφαση το ευρωκοινοβούλιο, είναι ζήτημα αδιάφορο με τη θέση του ΚΚΕ. Πλέον δεν δικαιούται κανείς να πει ότι δεν γνωρίζει την περιοχή και δεν μπορεί να κρύβεται κανείς πίσω από τα τελευταία γεγονότα».

Νωρίτερα, η πλειοψηφία της Επιτροπής είχε αρνηθεί την πρόταση της ΝΔ για κατάθεση προσώπων που έχουν ανάμειξη στην υπόθεση. Συγκεκριμένα, ο Κώστας Τασούλας είχε ζητήσει «να κληθούν θεσμικά -και με όλες τις διαδικασίες διακριτικότητας και απορρήτου που υπάρχουν- στην επιτροπή ο Β. Παπαδόπουλος, ο Τζον Σφακιανάκης, ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών Κυριάκος Κυριακίδης, ο ταξίαρχος Μιχάλης Παπαδάκης, τα στελέχη της Διεύθυνσης Αμυντικών Προμηθειών και Συμβάσεων που υπογράφουν το έγγραφο της 14ης Ιουνίου 2017, δηλαδή της ημερομηνίας μια ημέρα μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο πρέσβης και ο πρόξενος στο Ριάντ και ο διοικητής των ΕΑΣ».