Όλα τα ανοικτά ζητήματα -μισθολογικό ασφαλιστικό κ.α – θα τεθούν στις αυριανές διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους κοινωνικούς εταίρους ( ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΒΕΕ, κ.α).

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κουτρουμάνης, σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, μετά την συνάντησή του με τον κ. Παπαδήμο, η κυβέρνηση δεν θέτει κόκκινες γραμμές αλλά “το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό ζήτημα”, ενώ για την απαίτηση της τρόικας για μείωση του κατώτατου μισθού τόνισε ότι αυτό το θέμα δεν απασχολεί άμεσα την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα ζητήματα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και τη μείωση του ΦΠΑ.

Mειώσεις στις συντάξεις

Ο κ. Κουτρουμάνης αναφορικά με τις μειώσεις στις επικουρικές συναντάξεις εμφανίστηκε να επιμένει στη ρύθμιση τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και στην πρότασή του για περιορισμό ως λύση του προβλήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ίδιος πρότεινε μία διευθέτηση και πώς δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα είναι κλιμακωτό. Οσο για τις διαφωνίες της Ν.Δ. επεσήμανε ότι έχει δώσει όσα στοιχεία ζητήθηκαν και περιμένει προτάσεις.

Εξάλλου, η προετοιμασία για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στα μέσα Ιανουαρίου, η πορεία ανταλλαγής των ομολόγων, το λεγόμενο PSI, καθώς και το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις εκκρεμότητες του Μεσοπρόθεσμου, μεταξύ των οποίων και οι τελικές διευθετήσεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Για τα κλειστά επαγγέλματα ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι “έχουν γίνει τα περισσότερα. Πάρα πολλά έχουν κλείσει μαζί με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Αυτό είναι το τελευταίο μέρος. Τώρα αν μείνουν ορισμένα, θα κλείσουν αργότερα”.