Μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, ο ΓΓ του ΚΚΕ δήλωσε πως το νομοσχέδιο προβλέπει ότι  «για τρία χρόνια, θα δουλεύει κάποιος πρακτικά για την τράπεζα, κρατώντας για τον εαυτό του, μόνο ένα ισχνό ποσό διαβίωσης και η τράπεζα θα εισπράττει αυτόματα όλο τον υπόλοιπο μισθό του. Ο μισθωτός μετατρέπεται στην πράξη σε “δούλο” της τράπεζας».

Επισήμανε ότι η περιουσία του ελέγχεται απ’ την τράπεζα και για τρία χρόνια δουλεύει και ο μισθός πηγαίνει αυτόματα στην τράπεζα, ενώ στο τέλος αυτής της τριετίας, «δίνετε και την ευκαιρία στην τράπεζα, να χαρακτηρίζει τον εργαζόμενο ως “κακοπροαίρετο” και “μη συνεργάσιμο”, για να του φορτώσει και νέα υπόλοιπα δανείων».

Ανέφερε προς την κυβέρνηση ότι «η πολιτική σας μετατρέπει το λαό σε ενοικιαστή στο σπίτι του και τον κάνει εργαζόμενο υπέρ των τραπεζών για τρία χρόνια και πρόσθεσε «άλλους θα τους βγάλετε έξω χαρακτηρίζοντάς τους ως μη ευαίσθητες ομάδες».

Σχετικά με τα όσα προβλέπονται για τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων, ο ΓΓ του ΚΚΕ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις να απολύσουν μαζικά και να πετάξουν στον δρόμο εργαζόμενους, χωρίς να τους δώσουν αποζημίωση.

«Αν πραγματικά θέλατε να περιορίσετε τα καθημερινά βάσανα των επαγγελματιών, θα υιοθετούσατε τα αιτήματα των μαζικών φορέων τους. Θα υιοθετούσατε τις προτάσεις που επανειλημμένα έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη βουλή, για την προστασία των οικονομικά πιο αδυνάτων, όπως η επανένταξη των α/α σε αφορολόγητο όριο των 12.000, ή και η οριστική διαγραφή των τόκων και του 30% των χρεών στην εφορία και τις τράπεζες.

Αλλά βλέπετε, για αυτά μόνο λέτε ότι δεν αντέχει η οικονομία. Γιατί πρώτο και κύριο μέλημά σας είναι η στήριξη, με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, των μονοπωλίων και των επιχειρηματικών ομίλων. Η στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων “βγάζει μάτι” στον Πτωχευτικό σας Κώδικα, όπου ανάμεσα στα άλλα προκλητικά προβλέπει ότι σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης αυτοδίκαια λύνονται οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων.

Δηλαδή, αυτόματα απολύονται μαζικά και πετιούνται στο δρόμο και μάλιστα χωρίς αποζημίωση. Η διάταξη είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τα διάφορα κομπρεμί τους με επιχειρήσεις «καθαρές» από εργαζόμενους και δικαιώματα».