Η εισαγγελική πρόταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής σε περίπτωση που γίνει δεκτή και το δικαστήριο απαλλάξει τους κατηγορουμένους για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ανοίγει το δρόμο για την καταβολή της κρατικής επιχορήγησης στο κόμμα. Η κρατική επιχορήγηση διακόπηκε το 2013 από τη Βουλή. Μάλιστα το 2015 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η απόφαση της Βουλής είναι σωστή, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για δραστηριότητα που είναι αντίθετη στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τον ANT1 στην περίπτωση που υπάρξει απαλλακτική απόφαση ή δεν πάρει το χαρακτήρα της εγκληματικής οργάνωσης από την απόφαση του δικαστηρίου τότε η Χρυσή Αυγή υπάρχει πιθανότητα να γίνει το πλουσιότερο κόμμα της βουλής. Και αυτό διότι θα πάρει μαζεμένα 8 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, κατά το ρεπορτάζ, για το 2019 το ποσό της επιχορήγησης είναι 1.060.000 ευρώ ενώ υπάρχει μία ασφαλιστική δικλείδα για το κράτος καθώς η απόφαση πρέπει να είναι τελεσίδικη. Παράλληλα εάν υπάρξει έφεση σε αυτή την απόφαση τότε θα αναβληθεί για αργότερα η καταβολή της κρατικής επιχορήγησης.

Υπενθυμίζεται ότι την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για τις κατηγορίες της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση εισηγήθηκε η εισαγγελέας Α. Οικονόμου, χαρακτηρίζοντας «μεμονωμένα περιστατικά» από υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής τις πέντε κακουργηματικές πράξεις κατηγορουμένων στην πολύκροτη δίκη. Η εισαγγελέας και για τα πέντε κακουργήματα εκτίμησε ότι δεν προκύπτει καμία σχέση της Χρυσής Αυγής με τα περιστατικά. «Δεν αποδείχτηκε έγκλημα σε βάρος πολιτικών αντιπάλων, ούτε εντολή Μιχαλολιάκου».

Εισαγγελική πρόταση σε πλήρη ευθυγράμμιση με την υπεράσπιση της ναζιστικής οργάνωσης