Η έκθεση, που δημοσιεύει σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, προέκυψε έπειτα από έρευνα και καταγραφή επεισοδίων και καταγγελιών από τον Ιούλιο του 2012 έως και τις πρώτες δύο εβδομάδες του Φεβρουαρίου του 2014.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η αποτυχία στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Ο παγιωμένος ρατσισμός, η χρήση υπερβολικής βίας και η βαθιά ριζωμένη κουλτούρα ατιμωρησίας αποτελούν μάστιγα για την ελληνική αστυνομία. Διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να αναγνωρίσουν -και πόσω μάλλον να αντιμετωπίσουν- τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αστυνομικούς και τη συνεχιζόμενη ατιμωρησία», δήλωσε σχετικά η Jezerca Tigani, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Οι αρχές χρησιμοποιούν αδιακρίτως την αστυνομία ως εργαλείο. Αντί να διατηρεί την έννομη τάξη, η αστυνομία πολύ συχνά επιφορτίζεται με την καταστολή της διαμαρτυρίας και τη δίωξη μελών ευάλωτων ομάδων. Οι ενέργειές της δεν ελέγχονται από κάποιον ανεξάρτητο μηχανισμό και οι παραβιάσεις εκ μέρους αστυνομικών παραμένουν ατιμώρητες. Αυτό πρέπει να αλλάξει.»

Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση: Κράτος εν κράτει: Κουλτούρα κακομεταχείρισης και ατιμωρησίας στην ελληνική αστυνομία, καταγράφονται:

  • Καταχρηστικές, εκδικητικές έως και δολοφονικές πρακτικές της ΕΛΑΣ κατά την αστυνόμευση διαδηλώσεων (Κερατσίνι, Ιερισσός, Γ. Καυκάς, Μ. Λώλος, Μ. Κυπραίος, Αυγ. Δημητρίου κ.α.)
  • Βασανίστηρια και κακομεταχείριση προσαχθέντων και συλληφθέντων πολιτών (Ιερισσός, βασανισμός αντιφασιστών στη ΓΑΔΑ, photoshop στους συλληφθέντες του Βελβεντού κ.α.)
  • Παράνομες πρακτικές απώθησης μεταναστών από σώματα ασφαλείας
  • Κακομεταχείριση και βασανισμός μεταναστών σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης
  • Ανεπαρκής απόκριση της αστυνομίας σε βίαια εγκλήματα μίσους και «παράλειψη» διερεύνησής τους 
  • Αποτυχία προστασίας πολιτών (διαδηλωτών, μεταναστών και δημοσιογράφων) από ακροδεξιές ομάδες
  • Ελλιπής διερεύνση της υπόθεση της Χρυσής Αυγής και των διασυνδέσεων της αστυνομίας με το ακροδεξιό κόμμα
  • Κακομεταχείρηση ευάλωτων ομάδων: Ξένιος Δίας, επιδρομές σε οικισμούς Ρομά, παρενόχληση και εκφοβισμός τρανς εκδιδόμενων γυναικών
  • ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ: αστυνομικά εγκλήματα, καταχρηστικές και παράνομες πρακτικές, συγκάλυψη εγκληματικών δράσεων

Διαβάστε την έκθεση εδώ.

Με αφορμή την παγκόσμια δημοσίευση της έκθεσης, το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης διοργανώνει εκδήλωση – συζήτηση με θέμα την αστυνομική αυθαιρεσία και ατιμωρησία στην Ελλάδα και την Τουρκία, την Παρασκευή, 4 Απριλίου, ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60, 1ος όροφος). Περισσότερες πληροφορίες εδώ