Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γκ. Ράιντερ στη Σύνοδο Κορυφής του ILO, η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει βυθίσει τον κόσμο της εργασίας σε άνευ προηγουμένου κρίση. Προ ημερών ο Οργανισμός είχε υπογραμμίσει σε έκθεση του ότι προοπτικές για την παγκόσμια αγορά εργασίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 είναι «εξαιρετικά αβέβαιες» και η προβλεπόμενη ανάκαμψη δεν θα είναι αρκετή για να επανέλθει η απασχόληση στα προ της πανδημίας επίπεδα φέτος.

Όπως είχε επισημανθεί την έκθεση του Οργανισμού, οι προοπτικές για την παγκόσμια αγορά εργασίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 είναι «εξαιρετικά αβέβαιες» και η προβλεπόμενη ανάκαμψη δεν θα είναι αρκετή για να επανέλθει η απασχόληση στα προ της πανδημίας επίπεδα για το 2020.

Η έκθεση του ILO:

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, υπογράμμισε πως δεν τίθεται θέμα επιλογής μεταξύ της Υγείας και των θέσεων εργασίας, υποστηρίζοντας ότι το ένα εξαρτάται από το άλλο. «Είναι αλληλένδετα: είτε θα κερδίσουμε σε όλα τα μέτωπα είτε θα αποτύχουμε σε όλα τα μέτωπα».

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σημείωσε στη δική του τοποθέτηση πως ο κόσμος έχει καθήκον να προστατεύσει τα εκατομμύρια των εργαζομένων στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης και αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κρούσματα και θανάτους, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «είναι κοινό καθήκον μας να προστατεύσουμε εκείνους που μας προστατεύουν».