Κρίση στην αυστριακή ακροδεξιά κυβέρνηση: Παραιτήθηκε λόγω σκανδάλου ο αντικαγκελάριος (video)

Αντιμέτωπη με τις συνέπειες ενός σκανδάλου πολύ μεγάλων διαστάσεων βρίσκεται η αυστριακή ακροδεξιά κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των «Ελευθέρων» (FPO), Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε, παραιτήθηκε μετά τη δημοσίευση ενός βίντεο από γερμανικές εφημερίδες στο οποίο εμφανίζεται να συζητά παραχώρηση δημοσίων συμβάσεων με αντάλλαγμα πολιτική στήριξη στο κόμμα του. Ο Κουρτς υποστηρίζει πως δεν γνώριζε κάτι για την υπόθεση.
Aris Oikonomou/SOOC
|

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euronews και του France24, το «Der Spiegel» και η «Sueddeutsche Zeitung», δημοσίευσαν βίντεο στο οποίο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των «Ελευθέρων» (FPO), Χάιντς – Κρίστιαν Στράχε διαπραγματεύεται για πολιτική στήριξη με την ανιψιά ενός Ρώσου επιχειρηματία, με αντάλλαγμα την παραχώρηση δημοσίων συμβάσεων, λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές της Αυστρίας το 2017.

Όπως αναφέρεται στα ρεπορτάζ, η συνάντηση έγινε τον Ιούλιο του 2017, τρεις μήνες πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Αυστρίας. Μαζί με τον Στράχε είναι το στέλεχος του FPO Γιόχαν Γκουντένους, ο οποίος μιλάει ρωσικά. Η γυναίκα δηλώνει ότι θέλει να επενδύσει περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ στην Αυστρία. Ο Στράχε και ο Γκουντένους συζητούν επενδυτικές ευκαιρίες για αυτήν, μεταξύ άλλων να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της ημερήσιας ταμπλόιντ εφημερίδας «Kronen Zeitung» και να την χρησιμοποιήσει για να στηρίξει τον Στράχε και το FPO στις επερχόμενες εκλογές.

Αν εξαγοράσει την «Kronen Zeitung» τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές και μας φέρει στην πρώτη θέση, τότε μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα», φέρεται να λέει ο αντικαγκελάριος στο βίντεο, σύμφωνα με το «Der Spiegel». Ο Στράχε αποκλείει την αντικατάσταση των συντακτών της «Kronen Zeitung» , καθώς «οι δημοσιογράφοι είναι οι μεγαλύτερες πόρνες στον πλανήτη».

Παράλληλα, ο ηγέτης του ακροδεξιού FPO δίνει την προοπτική να της αναθέσει δημόσιες συμβάσεις για έργα οδοποιίας αν βοηθήσει στην επιτυχία του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων. Επισημαίνει στη γυναίκα πώς να κάνει δωρεές στο κόμμα του, μέσω μιας συγκεκριμένης μη κυβερνητικής οργάνωσης, κάνοντας λόγο για δωρεές που κυμαίνονται από 500.000 ευρώ έως 2 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Στράχε και ο Γκουντένους παραδέχθηκαν ότι η συγκεκριμένη συνάντηση, διάρκειας 6 ωρών, πραγματοποιήθηκε, με τον αντικαγκελάριο να κάνει λόγο για μια «αυστηρά ιδιωτική» συνάντηση σε μια «άνετη, χαλαρή ατμόσφαιρα διακοπών σε εύθυμη διάθεση από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ».

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPO) μιλούν για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο» των τελευταίων πενήντα ετών, ενώ το κόμμα των Φιλελευθέρων NEOS ανέφερε ότι νέες κοινοβουλευτικές εκλογές είναι «αναπόφευκτες», καθώς «το βίντεο τα δείχνει όλα, τα λέει όλα», σύμφωνα με την  Παμέλα Ρέντι – Βάγκνερ, ηγέτιδα  των σοσιαλδημοκρατών σε ανακοίνωσή της.

Το πρωί του Σαββάτου ο Στράχε παραιτήθηκε, ενώ ο καγκελάριος Κουρτς, που αναμένεται να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου εντός της ημέρας, δήλωσε ότι «αυτό πρέπει να σημάνει το τέλος του Στράχε» και αποποιήθηκε των ευθυνών του.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις