Στις δύο επαναληπτικές εκλογές γερουσιαστών της Γεωργίας των ΗΠΑ, που έγιναν χτες, κρίνεται ο έλεγχος της Γερουσίας. Η καταμέτρηση ξεκίνησε ήδη και σύμφωνα με σειρά αμερικανικών ΜΜΕ, προσκείμενων στους Δημοκρατικούς, οι υποψήφιοι των δύο κομμάτων είναι πολύ κοντά σε ψήφους και, προς το παρόν, δεν προηγείται καθαρά κανείς. Οι εκλογές αυτές γίνονται γιατί, στην πολιτεία της Γεωργίας και με βάση τον πολιτειακό νόμο, για να εκλεγεί την 3η Νοεμβρίου οποιοσδήποτε υποψήφιος έπρεπε να λάβει τουλάχιστον το 50% των ψήφων – ποσοστό που δεν συγκέντρωσε κανείς. 

Οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων, Ντέηβιντ Περντιού και Κέλλυ Λόφλερ, αντιμετωπίζουν τους Δημοκρατικούς Τζων Οσοφ και Ράφαελ Ουάρνοκ, στην πολιτεία που παραδοσιακά, τα τελευταία χρόνια, ανήκει στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, αλλά στις τελευταίες εκλογές άλλαξε «χρώμα» και πέρασε στο μπλε των Δημοκρατικών. Η Γεωργία ήταν μία από τις πολιτείες κλειδιά, και παραμένει άγνωστο αν θα συνεχίσει να στηρίζει τους Δημοκρατικούς, καθώς δεν έχει εκλέξει ούτε έναν Δημοκρατικό γερουσιαστή την τελευταία εικοσαετία. Είναι ενδιαφέρον ότι, παρότι οι εκλογές για Γερουσιαστές ποτέ δεν φέρνουν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων στην κάλπη, αυτή τη φορά το πολωτικό κλίμα μάλλον κατάφερε να «ξεκουνήσει» περισσότερους. Στη συγκεκριμένη αναμέτρηση ο δυσκολότερος στόχος είναι των Δημοκρατικών, καθώς χρειάζονται και τις δύο έδρες για να ελέγξουν τη Γερουσία, ενώ στους Ρεπουμπλικάνους αρκεί να διατηρήσουν τη μία από τις δύο. 

Η κρισιμότητα των εκλογών της Γεωργίας, για τον έλεγχο της Γερουσίας, και η μη αποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος της 3ης Νοεμβρίου, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που θέλησε να συμπαρασύρει στο παιγνίδι αυτό τους υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων, έδωσε ακραία χαρακτηριστικά στην προεκλογική μάχη, και υποχρέωσε τους δύο υποψηφίους τους να αρνηθούν το εκλογικό αποτέλεσμα, ώστε να μην απωλέσουν ψήφους από το στρατόπεδο των οπαδών του Τραμπ. Το τηλεφώνημα Τραμπ στον πολιτειακό υπουργό Εξωτερικών της πολιτείας, Μπραντ Ράφενσμπεργκερ, επίσης Ρεπουμπλικάνο, με το οποίο «απαιτούσε» να …του βρουν έντεκα χιλιάδες ψήφους ώστε να ανατραπεί το αποτέλεσμα γύρισε μπούμερανγκ στον απερχόμενο πρόεδρο, καταστρέφοντας την εικόνα που τόσο καιρό προσπαθεί, ματαίως, να χτίσει, περί εις βάρος του εκλογικής απάτης. Παράλληλα, οι πιέσεις του προς έναν τοπικό ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων, όπως ο Ράφενσμπεγκερ, θεωρείται ότι μπορεί να οδηγήσει πολλούς παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος – μη οπαδούς του απερχόμενου προέδρου –  να μην πάνε να ψηφίσουν. 

Ο διχασμός στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι εμφανής αλλά κατά πόσον θα καταγραφεί στο εκλογικό αποτέλεσμα των δύο αναμετρήσεων της Γεωργίας είναι άδηλο, λόγω των αλλαγών στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος που καταγράφονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τον καθηγητή πολιτικών επιστημών Τσαρλς Μπούλοκ του πανεπιστημίου της Γεωργίας, για πρώτη φορά φαίνεται να ψηφίζουν περισσότεροι στα αστικά κέντρα – παραδοσιακά στην πολιτεία, σε εκλογές για τη Γερουσία, οι περισσότερες ψήφοι «έπεφταν» στην επαρχία. 

Με λίγα λόγια, η πεισματική και ανόητη στάση του Τραμπ έχει φέρει στα όρια του το ήδη τεταμένο κλίμα, έχει διχάσει τους Ρεπουμπλικάνους και έχει επιτρέψει στους Δημοκρατικούς και στο βαθύ κράτος των ΗΠΑ να «στήσουν χορό» δηλώσεων περί κινδύνων για τη Δημοκρατία των ΗΠΑ. Παράλληλα, και τα δύο κόμματα έχουν επενδύσει πολλά στην εκλογή αυτή: είναι ενδεικτικό ότι, οι υπό τον έλεγχο τους πολιτικοί οργανισμοί και οργανώσεις (και ασχέτως των εξόδων των υποψηφίων) έχουν συνολικά ξοδέψει 520 εκατομμύρια δολάρια για να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα. Συνολικά, μαζί με όσα επένδυσαν στρην εκλογή τους οι ίδιοι οι υποψήφιοι, στις τοπικές εκλογές αυτές δαπανήθηκαν πάνω από 830 εκατομμύρια δολάρια.

Και οι δύο πρόεδροι, απερχόμενος και ερχόμενος, έδειξαν τη Δευτέρα, μια μέρα πριν τη διαδικασία, πόσο σημαντική είναι η αναμέτρηση αυτή, ευρισκόμενοι στη Τζώρτζια, για να μιλήσουν ο μεν Τραμπ στην επαρχία ο δε Μπάιντεν στην Ατλάντα. 

Η συγκεκριμένη ομιλία του Τραμπ αποτέλεσε επιτομή της μέχρι τώρα στάσης του απέναντι στο εκλογικό αποτέλεσμα. «Δεν χάσαμε τη Γεωργία, ήταν πειραγμένο το αποτέλεσμα» επανέλαβε στους θερμότατους, έως και εξαγριωμένους, οπαδούς του. Ωστόσο, και παρά τις πολλές και από σημαντικούς αναλυτές προερχόμενες θέσεις, που μιλούν για «κίνδυνο για την αμερικάνικη Δημοκρατία», όπως και οι Δημοκρατικοί, διακινδυνεύω να πω ότι η στάση του Τραμπ έχει να κάνει περισσότερο με την κρισιμότητα των εκλογών της Γεωργίας παρά με την προσωπική του φιλοδοξία και, λοπως εμφανίζεται, πεισματική άρνηση της πραγματικότητας. Ο Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει, προφανώς, ότι το διχαστικό κλίμα θα βοηθήσει να πάρουν τις έδρες οι Ρεπουμπλικάνοι και να συνεχίσουν να ελέγχουν την Γερουσία, αποδυναμώνοντας την προεδρία Μπάιντεν, αφού ο τελευταίος θα έχει απέναντι του ένα εχθρικό νομοθετικό σώμα. Υπό το ίδιο πρίσμα προσωπικά ερμηνεύω το σύνολο των δηλώσεων του και τη στάση του μετά την απόφαση των εκλεκτόρων να αναγνωρίσουν ως νικητή των εκλογών το Μπάιντεν. Αν ο Τραμπ αποδεχόταν κατόπιν άμεσα την ήττα του, θα ήταν πολύ πιθανό οι ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι, ειδικά οι αγροτικοί πληθυσμοί που αποτελούν τη δύναμη του κόμματος, να μην πάνε να ψηφίσουν καθόλου, παραδίδοντας τη Γερουσία στους Δημοκρατικούς. Η ρητορική του Τραμπ και η στάση του, έτσι, παραμένει συνεπής – με τραμπικό τρόπο… – σε όσα έδειξε για το πως αντιλαμβάνεται την πολιτική ολόκληρη την τετραετία του στο Λευκό Οίκο. Στο συγκεκριμένο κοινό είναι πολύ πιθανότερο να αποδώσουν οι θεωρίες συνομωσίας, άλλωστε. 

Η Τετάρτη των Τεφρών (του Τραμπ)

Εν τω μεταξύ, σήμερα Τετάρτη, συνέρχεται το Αμερικανικό  Κογκρέσο για να επικυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα της 3ης Νοεμβρίου, και την εκλογή του Τζο Μπάιντεν. Η διαδικασία είναι τυπική και τίποτε συγκλονιστικό δεν αναμένεται να συμβεί. Ο ίδιος ο Τραμπ έχει καλέσει σε συγκέντρωση τους οπαδούς του (με σύνθημα «ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ» και τα αγαπημένα του κεφαλαία…) και ετοιμάζεται για την τελευταία «μάχη», υποστηρίζοντας την δική του εκλογική νίκη και μη αναγνωρίζοντας (ακόμη) τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Στη σημερινή συνεδρίαση προεδρεύει, παραδοσιακά, ο αντιπρόεδρος της χώρας – σήμερα ο Μάικ Πενς – και, τυπικά, το Κογκρέσο εγκρίνει την ψήφο των εκλεκτόρων, που έδωσαν 306 ψήφους στον Τζο Μπάιντεν και 232 στο Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρος αναγγέλει το όνομα του νικητή, μετά την ανάγνωση των ανά πολιτεία αποτελεσμάτων. Παρά το τυπικό της υπόθεσης, ο χαρακτήρας και οι εμμονές του Τραμπ, μαζί με το κλείσιμο των καλπών στη Γεωργία, έδωσαν την ευκαιρία στη Δημοκρατική δήμαρχο της πόλης να ζητήσει την κάθοδο της εθνοφρουράς, για την περιφρούρηση της τραμπικής διαδήλωσης και για να μην υπάρξουν επεισόδια, καθώς στην συγκέντρωση υπέρ του Τραμπ αναμένεται να μετέχουν νεοναζιστικές και άλλες ακροδεξιές ομάδες, όπως τα «Περήφανα Αγόρια» (Proud Boys).