Ο κ. Μιχελής και ο μεταβατικός διευθύνοντας σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Χριστόφορος Στράτος, θα θέσουν τα ζητήματα που μένουν εκκρεμή, επιδιώκοντας τη συνδρομή του SSM για την επιτάχυνση της διευθέτησής τους.
 
Η πλήρωση των θέσεων στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών ώστε να καλύπτουν τις απαιτήσεις του νόμου και της αξιολόγησης που έγινε από το ΤΧΣ, αποτελεί το βασικότερο από αυτά.
 
Καταγράφεται δυστοκία που δεν έχει επιτρέψει την επιλογή στελεχών λίγες εβδομάδες πριν από την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας που είναι το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση.
 
Σημειώνεται ότι ο SSM έχει αποκλείσει αλλαγές στο νόμο για την ανασύσταση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, έστω και αν διαπιστώνονται και από τις δύο πλευρές σοβαρές «ακαμψίες» του νόμου που δυσχεραίνουν τη νέα στελέχωση των ΔΣ των τραπεζών.
 
Ο πρόεδρος του ΤΧΣ και ο μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος θα παραθέσουν τα προβλήματα που έχει προκαλέσει το μπλοκάρισμα στα ΔΣ των τραπεζών αλλά και στην πλήρωση του top management. 

Το βασικό επιχείρημα του ΤΧΣ είναι πως ο νόμος θέτει πολύ αυστηρά κριτήρια για την επιλογή των στελεχών με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι τράπεζες να βρούν τα κατάλληλα άτομα. Θα ζητήσει λοιπόν είτε να αλλάξει ο νόμος, είτε να γίνει γίνει πιο ελαστική η ερμηνεία των διατάξεών του.

 
Υπενθυμίζεται ότι αναζητούνται πέντε στελέχη, ένα για την Εθνική Τράπεζα και από δύο για την Τράπεζα Πειραιώς και για την Attica Bank, ώστε να οριστικοποιηθούν τα ηγετικά σχήματα των εγχώριων τραπεζών. 
 
Επιπλέον, σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη η προκήρυξη ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ. 
 
Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική επίσκεψη -ύστερα από εκείνη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου- με αντικείμενο συζήτησης τα εκκρεμή ζητήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για την ανάγκη να στελεχώνονται από Έλληνες τα ΔΣ των τραπεζών, κάτι που ο νόμος σχεδόν αποκλείει με βάση τα κριτήρια που περιλαμβάνει.
 
Από την πλευρά της η επικεφαλής του SSM, επανέλαβε την πάγια θέση της ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί ο νόμος που ψήφισε το ελληνικό Κοινοβούλιο. Άλλωστε, μια πολιτική παρέμβαση για οποιοδήποτε θέμα που αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα προκαλεί ρίγη στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΤΧΣ.
 
Σημειώνεται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστεί η επίσκεψη κλιμακίου του SSM στην Αθήνα για τις καθιερωμένες τακτικές συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών, το ΤΧΣ και την Τράπεζα της Ελλάδος.