«Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο έγκλημα. Έχουμε μια πολιτική, η οποία με φράκτες, pushbacks και … στέλνει τους ανθρώπους που θέλουν να σώσουν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους να παίρνουν τις πιο επικίνδυνες δυνατές διαδρομές για να φτάσουν σε έναν ασφαλή τόπο. Αυτά τα εγκλήματα ξέραμε ότι θα συμβούν με αυτές τις πολιτικές και ζητάμε να σταματήσει η υποκρισία ανθρώπων που συνεχίζουν να στηρίζουν αυτές τις πολιτικές, ενώ έρχονται εδώ πέρα να συμπαρασταθούν ή να λένε πως είναι θλιμμένοι. Αν έχουν μετανιώσει για αυτό που γίνεται, ας σταματήσουν τις πολιτικές που το προκαλούν» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υποψήφιος βουλευτής με το ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης.

Σε ερώτηση του TPP, αν έχει γίνει ξεκάθαρο το πως να ναυάγησε το πλοίο, ο ίδιος απάντησε πως «οι άνθρωποι μας είπαν ότι ενώ τους τραβούσε το λιμενικό, ξαφνικά χωρίς να καταλάβουν και οι ίδιοι, ενώ η θάλασσα ήταν ίσια, αναποδογύρισε το πλοίο». Ο ίδιος εξήγησε ότι σύμφωνα με τις μαρτυρίες «την ώρα που τους τραβούσε το λιμενικό, τους είχε δέσει με ένα σκοινί, μετά από λίγο ξαφνικά αναποδογύρισε το πλοίο, χωρίς να καταλαβαίνουν και οι ίδιοι πως. Δεν φαίνεται να έχει γίνει μετακίνηση γιατί οι άνθρωποι δεν χωρούσαν να μετακινηθούν. Δεν γνωρίζουμε άλλες λεπτομέρειες».

Σε διευκρινιστική ερώτηση του TPP, αν το λιμενικό ήταν παρόν όταν οι άνθρωποι έπεφταν στη θάλασσα, ο Κ. Αρσένης επιβεβαίωσε πως αυτό λένε οι πρόσφυγες. «Μας είπαν ότι πρώτα τους έδεσε το λιμενικό και μετά -δεν ξέρω αν ήταν λεπτά ή δευτερόλεπτα- έγινε το αναποδογύρισμα τους σκάφους και σώθηκαν αυτοί που ήταν στην κορυφή».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λιμενικού, που μίλησε στην ΕΡΤ, στο τελευταίο κρίσιμο διάστημα πριν την βύθισή του, το αλιευτικό «έχασε» τη μηχανή του και «μετά από λίγο μετακινήθηκαν οι άνθρωποι που ήταν μέσα … άλλαξε το κέντρο βάρους και έγινε το μοιραίο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του TPP, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, μίλησε κι αυτός για μετατόπιση βάρους που προκάλεσε το ναυάγιο. Σε ένα σκάφος 30 μέτρων, ψαροκαϊκο, που επιβαίνει τόσος κόσμος, είναι πολύ εύκολο με μία απλή μετακίνηση του πληθυσμού, για οποιονδήποτε λόγο, για μία ανησυχία, έναν τσακωμό, οτιδήποτε, να συμβεί το μοιραίο. Όπως έχει ειπωθεί, ναι, υπήρξε μετατόπιση βάρους και αυτό είναι κάτι πολύ επικίνδυνο, γιατί μπορεί να τουμπάρει η βάρκα».

Ο φωτορεπόρτερ Μενέλαος Μυρίλλας που βρίσκεται από χθες στην Καλαμάτα καλύπτοντας το θέμα για το πρακτορείο SOOC είχε προβλέψει αυτή την εξήγηση που θα ερχόταν από το λιμενικό, κι είχε σχολιάσει στο TPP, μεταξύ άλλων: «Πήρε το αφτί μου ότι είχε πρόβλημα η μηχανή, αλλά μου κάνει εντύπωση πώς με τόσο ήπιο καιρό, με 2 μποφόρ, βούλιαξε ένα πλοίο. Δε δικαιολογείται…».