Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας  έκανε επίσης σαφές ότι η χώρα θα παρέχει ασφαλή δίοδο στους πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στα κέντρα υποδοχής κοντά στο Ζάγκρεμπ, αλλά σημείωσε ότι όσοι δεν καταθέτουν αίτηση ασύλου θα θεωρούνται παράνομοι μετανάστες.

«Όταν είπαμε πως ετοιμάζονται διάδρομοι, εννοούσαμε έναν διάδρομο από το Τοβάρνικ προς το Ζάγκρεμπ» πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Κροατία δεν θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να προχωρήσουν απλώς βόρεια προς τη Σλοβενία.

Οι πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί σε σημείο που βρίσκεται τουλάχιστον 12 χιλιόμετρα μακριά από ναρκοπέδιο που βρίσκεται στην περιοχή από τον πόλεμο. Η Διεθνής Εκστρατεία Απαγόρευσης Ναρκοπεδίων, σε επιστολή της στον Guardian, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την παρουσία των ναρκοπεδίων κοντά στα σύνορα, στα σημεία όπου συγκεντρώνονται οι πρόσφυγες. Η Εκστρατεία έχει δώσει στη δημοσιότητα χάρτες που δείχνουν τις περιοχές όπου βρίσκονται οι νάρκες. 

Ένταση στο Τόβαρνικ

Στο μεταξύ ένταση επικράτησε στην κροατική πόλη Τόβαρνικ, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες περιμένουν επί ώρες προκειμένου να επιβιβαστούν σε τρένα για να μεταβούν στο Ζάγκρεμπ και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Περίπου εκατό μέλη των δυνάμεων καταστολής κρατούν το πλήθος μακριά από τις σιδηροδρομικές γραμμές, καθώς αρκετοί πρόσφυγες απειλούν να ξεκινήσουν το ταξίδι για το Ζάγκρεμπ, περπατώντας στις ράγες.

Τελικά, η κυβέρνηση έστειλε λεωφορεία, σε μία προσπάθεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Οι πρόσφυγες περίμεναν επί τουλάχιστον 12 ώρες στην πόλη Τόβαρνικ, προκειμένου να επιβιβαστούν σε τρένα, στα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία.