Ο Κρούγκμαν αν και αναφέρει πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μια ομάδα αδυσώπητων πιστωτών που θα προτιμούσε να υπάρξει χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ, αντί να δει να επιτυγχάνει μια ελληνική αριστερή κυβέρνηση και αφού ξεκαθαρίζει ότι υπάρχει περισσότερη καλή θέληση στην άλλη πλευρά του τραπεζιού από ό,τι πιστεύουν πολλοί Έλληνες, γράφει τα εξής: «Έφυγα φοβούμενος ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη μπορεί να υποφέρουν από ένα φοβερό ατύχημα, μια μη απαραίτητη ρήξη που θα αποτελέσει βαριά σκιά για το μέλλον».
 
Όπως εξηγεί, μπορεί να αποφευχθεί μια έξοδος από το ευρώ που θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα και θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα στην Ευρώπη, αρκεί να υπάρξει μια αξιοπρεπής λύση.
 
«Ίσως είναι αλήθεια αυτό που λένε οι πιστωτές ότι είναι δύσκολο να υπάρξει συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Τι να περιμένει όμως κανείς όταν κόμματα που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία από διακυβέρνηση αναλαμβάνουν την εξουσία από ένα καθεστώς που έχει χάσει την αξιοπιστία του;», υπογραμμίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος.
 
Ο ίδιος αναφέρει πως οι πιστωτές της Ελλάδος απαιτούν μέτρα – όπως περικοπές συντάξεων και απασχόληση στο Δημόσιο – τα οποία μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να δεχτεί. «Δεν χρειάζεται να γίνουν έτσι τα πράγματα. Είναι αλήθεια ότι για να αποφευχθούν τα χειρότερα οι πιστωτές θα πρέπει να δώσουν ένα σημαντικό ποσό χρημάτων, το οποίο θα ανακυκλωθεί άμεσα σε αποπληρωμές χρέους. Ας αναλογιστούμε όμως την εναλλακτική. Το τελευταίο που θέλει η Ευρώπη είναι να χαθεί η ψυχραιμία και να επέλθει ακόμη μία καταστροφή, μια που θα είναι εντελώς αδικαιολόγητη», καταλήγει.