Πρόκειται για ο μεγάλο σχέδιο για το οποίο αναζητείται μια συμφωνία το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, όπως ανέφερε μια γερμανική πηγή.

Το βράδυ της Δευτέρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθονται ο  υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μαζί με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, καθώς επίσης και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Για την Τρίτη είναι προγραμματισμένη στις Βρυξέλλες η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της ευρωζώνης ενώ την Τετάρτη θα ακολουθήσει η σύνοδος των υπουργών όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το μηχανισμό εξυγίανσης ή εκκαθάρισης των τραπεζών.
Ο μηχανισμός αυτός θα επιτρέπει την εξεύρεση λύσεων για τις τράπεζες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αποφεύγοντας, όσο αυτό είναι δυνατόν, την κρατική χρηματοδότησή τους.

Οι υπουργοί θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία μέχρι τα τέλη του έτους ώστε το τελικό κείμενο να εγκριθεί οριστικά πριν από τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2014. Καθώς όμως υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα, οι συναντήσεις τους πολλαπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Πριν από δύο εβδομάδες ο Σόιμπλε είχε και πάλι καλέσει τους ομολόγους του των ίδιων χωρών για να συζητήσουν το ίδιο θέμα.
«Όλα θα πρέπει να μελετηθούν στην παραμικρή λεπτομέρεια, όλα θα πρέπει να διευκρινιστούν», είπε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού, Μάρτιν Κότχαους.