Υπό κατάληψη τελεί το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου της Σόφιας  «Άγιος Κλήμης Οχρίδας» από  φοιτητές και πολίτες που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρκσι.

Η νέα κατάληψη ξεκίνησε το Σάββατο και πραγματοποιείται τρεις μήνες μετά την πρώτη, που διήρκεσε από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους έως τις 14 Ιανουαρίου.

 
Οι διαδηλωτές τόνισαν ότι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη διεξαγωγή μαθημάτων και εξετάσεων και κάλεσαν πολίτες, πολιτικά κόμματα, επιχειρηματικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις να στηρίξουν την κινητοποίησή τους.

«Καταλαμβάνοντας δημόσια περιουσία, οι πολίτες που έκαναν κατάληψη στην πρυτανεία διέπραξαν έγκλημα και θα λογοδοτήσουν για ποινικό αδίκημα», τονίζει σε ανακοίνωσή του Ακαδημαϊκό Συμβούλιο της σχολής, επισημαίνοντας πως οι διαδηλωτές είναι λίγοι και πολλοί από αυτούς ούτε καν φοιτητές.

Σημειώνεται πως η βουλγαρική νομοθεσία και το καταστατικό του Πανεπιστημίου της Σόφιας τηρούν την αρχή «ακαδημαϊκής αυτονομίας», υπό την οποία οι αστυνομικοί δεν επιτρέπεται να είναι παρόντες στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου.
 
Ωστόσο, εξαιρέσεις επιτρέπονται σε περιπτώσεις πρόληψης εγκλήματος ή μετά από δικαιολογημένο αίτημα εκ μέρους του προέδρου του πανεπιστημίου.