Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, τα στελέχη της κυβέρνησης τόνισαν πως είναι ανάγκη να χτιστεί εκ νέου το κοινωνικό κράτος που είχε καταστραφεί από τις πολιτικές των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων. Πηγές του Μαξίμου υποστήριξαν πως «το κυβερνητικό έργο εξισορροπεί αποφασιστικά, για πρώτη φορά, μετά από χρόνια μνημονίων, τις συνέπειες της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάγκη η κοινωνία όχι μόνο να μείνει όρθια, αλλά να αισθανθεί ότι βγαίνει από το σκοτάδι της κρίσης, στο φως της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης».

Επισήμαναν πως η «νέα μέρα για την οικονομία» δεν μπορεί να αφήσει την κοινωνία στο περιθώριο που την οδήγησαν οι πολιτικές των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων και πρόσθεσαν ότι «μια σειρά από νομοσχέδια βρίσκουν τον δρόμο τους, παρά την εκκωφαντική σιωπή ή την προκλητική διαστρέβλωση από την αντιπολίτευση και την συμπλέουσα πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

«Εκσυγχρονιστικό» το νομοσχέδιο για ΟΤΑ

Έγινε αναφορά και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ, το οποίο «μεταξύ άλλων αναμορφώνει και εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των ΔΕΥΑ, οι οποίες αναγνωρίζονται πλέον και οργανώνονται ως διαχειριστές ενός φυσικού δημόσιου αγαθού, εναρμονίζονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (με βάση την αρχή ανάκτησης του οικονομικού και περιβαλλοντικού κόστους) και προσαρμόζονται στα σύγχρονα οργανωτικά, οικονομικά και αναπτυξιακά δεδομένα».

Παράλληλα, υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «δίνει τη δυνατότητα χορήγησης αντιμισθίας σε αντιδημάρχους που μέχρι σήμερα δεν λάμβαναν. Προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς ΟΤΑ α' βαθμού με πολύ ευνοϊκούς όρους και ρυθμίζει μια σειρά ζητημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως και τα ζητήματα με τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ».