Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση θα είναι και ένα από τα θέματα που θα τεθούν και στις συζητήσεις που θα έχει η τρόικα με το οικονομικό επιτελείο. 

Η κυβέρνηση, θέτει ψηλά στην ατζέντα, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, θέμα που έχει υποσχεθεί να επανεξετάσει η τρόικα στην επικείμενη αξιολόγηση, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για τίποτα. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αποφεύγουν να προβούν σε εκτιμήσεις για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, χωρίς να αποκλείουν εφαρμογή πιλοτικού σχεδίου με μείωση του ΦΠΑ για διάστημα έξι μηνών και επανεξέταση του σε δεύτερο χρόνο.

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι για ακόμη μια φορά το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, σημείο πάντως που με τα σημερινά δεδομένα δεν αναμένεται να απειλήσει την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου. Στη «λίστα» με τα προαπαιτούμενα είναι η πρόοδος στην καταπολέμηση της διαφθοράς, το νέο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και η διαμόρφωση συνθηκών μεγαλύτερου ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τρία ζητήματα στα οποία θεωρείται πως έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος.

Ορισμένοι θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι θα τεθεί και θέμα μέτρων για να καλυφθεί η «μαύρη» τρύπα του προϋπολογισμού που σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ. Οριστικές αποφάσεις πάντως για το θέμα και για το δημοσιονομικό κενό το πιθανότερο είναι να ληφθούν το Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, η τρόικα θεώρει ότι δεν υπάρχει πρόοδος στο θέμα πάταξης της φοροδιαφυγής, αφού οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν αποσπασματικά, νευραλγικοί τομείς του φορολογικού μηχανισμού παραμένουν υποστελεχομένοι, ενώ το ΣΔΟΕ δεν έχει αυτονομηθεί όπως έχει ζητήσει από την κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές πιέζουν για επέκταση, πέραν του 2015 της εισφοράς αλληλεγγύης, τους τέλους επιτηδεύματος, και του φόρου πολυτελείας στα Ι.Χ μαζί με την επιβολή ειδικού τέλους επί των ακίνητων πέραν του 2013, ενώ επιμείνουν στο θέμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, στην περικοπή των επιδομάτων και του εφάπαξ, στην αύξηση των τιμολογίων στις ΔΕΚΟ.

Οι απαιτήσεις της τρόικας είναι:

– Επέκταση ή μονιμοποίηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.
– Επέκταση του χαρατσιού της ΔΕΗ στην περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει σχέδιο για νέο φόρο ακινήτων με απόδοση 3,2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
– Ονοματεπώνυμα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που μπαίνουν στην κινητικότητα, αφού η Κυβέρνηση πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα οργανογράμματα
– Απολύσεις 4.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους και πρόσληψη ισάριθμων μέσω ΑΣΕΠ.
– Περικοπές σε επιδόματα και βοηθήματα όπως ΕΚΑΣ, επίδομα τέκνων, επιδόματα ανεργίας, βάσει επαναξιολόγησης των προγραμμάτων Πρόνοιας.
– Νέες μειώσεις στα εφάπαξ, μετά από αναλογιστικές μελέτες
– Επέκταση ή αύξηση του τέλους επιτηδεύματος σε επαγγελματίες, για αναπλήρωση των χαμένων εισπράξεων λόγω μείωσης του αριθμού τους
– Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών, ώστε οι φόροι των ακινήτων όλης της χώρας να υπολογίζονται από την Εφορία
– Νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.