Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν ειρηνικά στη μνήμη των θυμάτων του Πολυτεχνείου, φτάνοντας έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Κυριάρχησαν συνθήματα όπως «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη ταξική».

Από νωρίς το απόγευμα σημειώθηκαν επεισόδια έξω από τον χώρο του Πολυτεχνείου, ανάμεσα σε δυνάμεις των ΜΑΤ που έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και ομάδες κουκουλοφόρων που προχώρησαν σε χρήση μολότοφ

Ο χώρος του Πολυτεχνείου παρέμεινε ανοικτός από τις 08:30 έως τις 13:00. Στις 13:00, πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Πολυτεχνείου, με ομιλίες από τους φορείς που απαρτίζουν την επιτροπή εορτασμού.

«Σαραντατρία χρόνια μετά, συνεχίζουμε στα βασικά συνθήματα Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία. Αποκτούν περιεχόμενο στις συνθήκες που διαμορφώνονται από την οικονομική κρίση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών), Σπύρος Χαλβατζής, εκπροσωπώντας την επιτροπή εορτασμού.

Σύμφωνα με τον κ. Χαλβατζή, υψώνεται και φέτος, για άλλη μία φορά, η σημαία του Πολυτεχνείου «με τα αιτήματα αναβαπτισμένα στους σύγχρονους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας».

Φωτογραφίες: Δημήτρης Λαμπρόπουλος