Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον υπουργό Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Η πρώτη πράξη της νέας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα παίζεται το πρωί της Τρίτης, οπότε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα έχει το πρώτο τετ α τετ με τους εκπροσώπους των δανειστών, με όλα τα κρίσιμα μέτωπα να είναι ανοιχτά. 

Οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν αύριο στις 11.30 το πρώτο τετ α τετ με τον κ.
Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών, και όπως δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «αύριο θα ανοίξουν όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης».

 

Τα μέτωπα

Ουσιαστικά, πρόκειται για τον τελευταίο έλεγχο αυτής της μορφής, με την τρόικα σε πλήρη σύνθεση και χωρίς κανένα περιορισμό αρμοδιοτήτων ή δικαιωμάτων παρέμβασης. 
 
Ήδη κοινοτικός αξιωματούχος λίγα 24ωρα πριν την άφιξη της τρόικας, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι είναι αμετακίνητη σε ότι αφορά την εφαρμογή των συμπεφωνημένων στόχων για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Χωρίς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων η εκταμίευση της επόμενης δόσης δεν πρόκειται να εγκριθεί, κατέστησε σαφές.
 
Δεν συμφωνεί με τις οικονομικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης η τρόικα, και βλέπει μικρότερη, από την αρχικά προβλεπόμενη, ανάπτυξη για το 2015, ενώ επιμένει πως το δημοσιονομικό κενό είναι τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Επίσης, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει εκπτώσεις στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015. Δεν χάνει δε, ευκαιρία να επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από δικαστικές αποφάσεις για αποκατάσταση μισθών και να ζητά λύσεις. Ισοδύναμα μέτρα και διασφαλίσεις ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός κίνδυνος ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών και προκειμένου να εγκρίνουν την οποιαδήποτε φοροελάφρυνση σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση.
 
Εκτός από τα δημοσιονομικά, θέμα που καίει είναι και αυτό των εργασιακών. Η τρόικα φέρεται να επιμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Επίσης ζητά λύσεις εδώ και τώρα για το Ασφαλιστικό, χωρίς να αποκλείει αύξηση ορίων ηλικίας, μείωση συντάξεων και άλλα επώδυνα μέτρα.

Το πρόγραμμα

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν την προσεχή Τετάρτη με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια (11.30) και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη (15.00).
 
Το απόγευμα της Πέμπτης, θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και την Παρασκευή με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Νωρίτερα, ο κ. Χαρδούβελης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς, Ν. Δένδια, Χαρ. Αθανασίου, Κυρ. Μητσοτάκη, Γ. Μανιάτη και Μ. Βορίδη.

Διαδοχικές συναντήσεις με την τρόικα θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, επικεντρώνονται κυρίως σε θέματα τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας, όπως το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, ο συνδικαλιστικός νόμος, οι συντάξεις και τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.

 
Ο κ. Βρούτσης, που δέχεται πιέσεις από πολλές πλευρές, βρίσκεται στη Γενεύη, όπου αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.
 
Κατά τη συνάντηση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει όλη την ημέρα θα εξετασθούν τα θέματα του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου σε σχέση με τα όσα ισχύουν διεθνώς και κυρίως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας προσδοκούν, ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στα θέματα αυτά και η υποστήριξη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς στις συναντήσεις με την τρόικα τις επόμενες ημέρες.
 

Βούλτεψη: Μην πιστεύετε τα γκάλοπ

Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εκλογών το Νοέμβριο η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη χαρακτηρίζοντας παράλληλα «ένα είδος προπαγάνδας» δημοσκόπηση που δίνει προβάδισμα με 11 μονάδες στο ΣΥΡΙΖΑ.
Με συνεντεύξεις της στους ραδιοσταθμούς «Real» και «ΣΚΑΙ» η κ. Βούλτεψη είπε ότι «αμφισβητώ πλήρως τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση. Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση η διαφορά που δίνει. Τα γκάλοπ ασκούν και ένα είδος προπαγάνδας.

Όταν εμφανίζεις μια τόσο μεγάλη διαφορά, ο κόσμος που δεν μπορεί να γνωρίζει λεπτομέρειες, μπορεί να επηρεαστεί. Πρόκειται για απόπειρα προπαγανδιστικής επιβολής. Και έχει ιδιαίτερη σημασία ότι είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των αναποφάσιστων». Υποστήριξε, επίσης, πως «δεν υπάρχει θέμα για εκλογές τον Νοέμβριο. Πάντα οι τόνοι της αντιπαράθεσης είναι αυξημένοι στη χώρα».

Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών του Σαββάτου.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τόνισε: «Όλα τα θέματα βρίσκονται στο τραπέζι και συζητούνται. Έχει ξεκινήσει η συζήτηση εδώ και αρκετό καιρό. Η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο, αλλά έχουμε πει από την αρχή ότι δεν πρόκειται να πάμε σε ρήξη με αυτούς που μας δανείζουν…Θα κάνουμε αυτό που πρέπει χωρίς να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός και χωρίς να δημιουργηθούν νέα ελλείμματα. Θα εντάξουμε στον προϋπολογισμό όλα όσα μπορούμε να συμπεριλάβουμε χωρίς να διαταράξουμε τα δημοσιονομικά μας και πάντοτε σε συνεργασία και σε συνεννόηση με τους θεσμικούς μας εταίρους».
 
Αναφερόμενη στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών κομμάτων και τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου για «κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο», η κ. Βούλτεψη επισήμανε: «Ο κ. Βενιζέλος δεν αποκλείει να έχουν προοδευτικό πρόσημο και τα λεγόμενα συντηρητικά κόμματα. Εξάλλου “προοδευτικός” είναι εκείνος που θέλει την πρόοδο της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ συνεργάζονται αυτή την περίοδο και μάλιστα πολύ καλά για να κυβερνηθεί η χώρα. Δεν έχει “παντρευτεί” το ένα κόμμα το άλλο και δεν έχουμε τις ίδιες απόψεις».