Στο ζήτημα της άμεσης εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό εστίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Όπως είπε, είναι θετικό βήμα η συμφωνία που επιτευχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, «όμως έχουμε μπροστά μας ανηφόρα γιατί η εφαρμογή δεν θα είναι μια εύκολη υποθεση».

Σημείωσε πάντως ότι «αποφύγαμε τα πολύ χειρότερα, διότι αν δεν υπήρχει συμφωνία με την Τουρκία θα ήμασταν αντιμέτωποι ένα ντόμινο τετελεσμένων ενεργειών».

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθησή του ότι γυρίζει νέα σελίδα στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Κομισιόν: Λαμβάνουμε υπόψη τις δυσκολίες

Λαμβάνουμε υπόψη τις δυσκολίες για την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων, δήλωσε ταπό την πλευρά του ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, σχολιάζοντας τον αυξημένο αριθμό προσφύγων που εισήλθαν στην Ελλάδα κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας. Σημείωσε, μάλιστα, πως οι νομικές διευθετήσεις «παίρνουν κάποιο χρόνο».

Σημειώσε πως οι εργασίες συντονισμού για την εφαρμογή της συμφωνίας ξεκίνησαν ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής και το Σάββατο έγινε η πρώτη συνεδριάση εκπροσώπων των κρατών-μελών, με στόχο να εκτιμηθούν οι ανάγκες της Ελλάδας και να αποσταλεί η αναγκαία βοήθεια εγκαίρως.

Ο Μ. Σχοινάς πρόσθεσε πως οι νομικές διευθετήσεις «παίρνουν κάποιο χρόνο», ωστόσο επανέλαβε πως η ημερομηνία-ορόσημο για την έναρξη του σχήματος επιστροφής στην Τουρκία όλων των μεταναστών που περνούν παράτυπα στα ελληνικά νησιά είναι η 20η Μαρτίου. Στόχος είναι οι επιστροφές να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

Δύο συγκεντρώσεις στην Ειδομένη

Εντωμεταξύ, να ανοίξουν τα σύνορα και να τους επιτραπεί η διέλευση στην ΠΓΔΜ ζητούν πρόσφυγες στην Ειδομένη, ενώ οι ίδιοι πραγματοποίησαν δύο παράλληλες συγκεντρώσεις.

Η μία έγινε πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές από μικρή ομάδα Σύρων, που κρατούν πλακάτ με συνθήματα όπως «ανοίξτε τα σύνορα» και «πεθαίνουμε εδώ».
Λίγα πιο πέρα, Κούρδοι Γεζίντι έκαναν την δική τους διαμαρτυρία, θέλοντας να επιστήσουν την προσοχή της κοινής γνώμης στο δικό τους, ξεχωριστό πρόβλημα.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 22χρονος Σαλίμ από το Ιράκ, η κοινότητα των Γεζίντι διώκεται με τον πλέον άγριο τρόπο από τον ISIS, περισσότερο από κάθε άλλη μειονότητα λόγω των θρησκευτικών της πιστεύω.

Στους 50.411 οι πρόσφυγες

Νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Δευτέρας σε Πειραιά και Ελευσίνα, ενώ αυξημένες ήταν αυτές στα νησιά το τελευταίο 24ωρο.

Συνολικά 50.411 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια σπάζοντας το «φράγμα» των 50.000 προσφύγων για πρώτη φορά σήμερα.

Ειδικότερα, μέχρι τις 8.00 το πρωί είχαν καταγραφεί στην Αττική 13.711 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 5.132 βρίσκονται στον Πειραιά και οι 4.287 στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού.


 

Στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.569 πρόσφυγες, ενώ στη βόρεια Ελλάδα 28.593. Στον καταυλισμό της Ειδομένης έχουν καταγραφεί 13.250 πρόσφυγες.
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 5.538 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων η πλειονότητα βρίσκεται στη Λέσβο (2.947).

 
Η αύξηση του αριθμού των αφίξεων σε 1.662 προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργου Κυρίτση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, καθώς για να λειτουργήσει η συμφωνία, είναι απαραίτητη η μείωση των ροών από την πλευρά της Τουρκίας.
 
Για το επιχειρησιακό πλάνο εφαρμογής της συμφωνίας έγινε ήδη τηλεδιάσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων με τη συμμετοχή του συντονιστή από την πλευρά της Κομισιόν για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτιν Βερβέι, και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Ταφύλλη.