Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, που θα περιέχει τα αντεργατικά μέτρα τα οποία  ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. 

Το Συνδικάτο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) αποφάσισε να προκηρύξει απεργία τη μέρα που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνουν στα μουλωχτά το νομοσχέδιο με τα αντεργατικά μέτρα που έχουν ήδη συμφωνήσει. Καλούν σε γενικό ξεσηκωμό και τονίζουν πως πρέπει να πάψουν οι αυταπάτες.

«Κυβέρνηση, ευρωπαϊκή ένωση και μεγάλο κεφάλαιο κλιμακώνουν την επίθεση τους απέναντι στους εργαζόμενους. Μετά τη ψήφιση της τροπολογίας για αυτόφωρη διαδικασία όσων αγωνίζονται ενάντια στους πλειστηριασμούς ετοιμάζουν ύπουλα στα μουλωχτά να φέρουν πολυνομοσχέδιο με όλα τα αντεργατικά μέτρα που έχουν συμφωνήσει. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το χτύπημα στην απεργία.

Τα ψέματα της κυβέρνησης ότι δήθεν το 2018 θα βγούμε από τα μνημόνια και ότι θα έρθει η “δίκαιη” ανάπτυξη δεν πείθουν ούτε τους ίδιους. Θέλουν να ξεχάσουμε ότι από τη καινούρια χρονιά θα πετσοκόψουν για ακόμη μια φορά τους μισθούς και τις συντάξεις, να ξεχάσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις μιας σειράς υπηρεσιών, τη παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας κ.λ.π. Η “ανάπτυξη” τους θα είναι τόσο δίκαιη που θέλουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους προκειμένου να θωρακίσουν ή ακόμα και να αυξήσουν τη κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Κανένας εφησυχασμός, καμιά αυταπάτη. Τώρα γενικός ξεσηκωμός, τώρα αντεπίθεση, διεκδικούμε ότι μας έκλεψαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ προκηρύσσει 24ώρη απεργία με τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Καλούμε τα σωματεία του κλάδου να προχωρήσουν άμεσα σε ενημέρωση όλων των συναδέλφων, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία αλλά και να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Το δικαίωμα μας να αγωνιζόμαστε δεν θα τους το χαρίσουμε».

Επί της ουσίας η διάταξη για το μπλοκάρισμα στα πρωτοβάθμια – επιχειρησιακά σωματεία είναι ήδη έτοιμη και είχε κατατεθεί στη Βουλή, με τη μορφή τροπολογίας στις αρχές Δεκεμβρίου. Ωστόσο, στη συνέχεια αποσύρθηκε λόγω των έντονων αντιδράσεων που είχαν ξεσπάσει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του aftodioikisi.gr,  ως αντίβαρο, αναμένεται να κατατεθεί στο ίδιο νομοσχέδιο και η διάταξη που επίσης συμφωνήθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών και προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι εταιρειών που οδηγούνται σε πτώχευση θα έχουν πλέον προτεραιότητα στη λίστα πιστωτών έναντι τόσο του Δημοσίου όσο και των τραπεζών. Έχει ήδη καταρτιστεί σε συμφωνία με τους δανειστές και προβλέπει πως για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Η αλλαγή αφορά το άρθρο 8 του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982, που προβλέπει πως για να ληφθεί απόφαση στις συνελεύσεις των σωματείων απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών ή του 1/4 ή ακόμη και του 1/5 αν δεν υπάρχει απαρτία. Βέβαια, στις περιπτώσεις αυτές, της ακόμη χαμηλότερης απαρτίας, απαιτείται αυξημένο ποσοστό πλειοψηφίας για τη λήψη απόφασης.

Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης αποφάσισε ομόφωνα την  κήρυξη 24ωρης απεργίας την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, τονίζοντας πως έπεται νέα αντιλαϊκή επίθεση στους εργαζόμενους. 

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο με τα νέα προαπαιτούμενα οδηγεί σε ένα νέο γύρο επίθεσης στη ζωή της εργατικής-λαϊκής οικογένειας καθώς στη διάρκεια των επόμενων μηνών η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει έναν τεράστιο όγκο αντεργατικών μέτρων, προκειμένου να κηρύξει το δήθεν τέλος των μνημονίων. Μέτρα που είναι ήδη συμφωνημένα με τους δανειστές, είναι αναγκαία για τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές καθώς και τη μεγαλοεργοδοσία κάθε κλάδου, αφού υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη τους.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση φέρνει πολυνομοσχέδιο όπου μεταξύ άλλων καταργεί ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, το δικαίωμα στην απεργία, οι συνδικαλιστικές αυτές ηγεσίες, μετά τη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ, αρνήθηκαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας.

Συνάδελφοι – σες,

Η προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής πάει αγκαλιά με την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής. Επιχειρούν να βάλουν με κάθε τρόπο στο γύψο τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες της εργατικής τάξης, να υψώσουν εμπόδια και περιορισμούς στην άσκηση του απεργιακού δικαιώματος και στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, να βάλουν χέρι στη δράση των σωματείων.
Η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους και τους ανέργους αλλά και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι ζοφερή.

Κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος!

Απεργούμε, διεκδικώντας την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ και του μεροκάματου στα 33,57 ευρώ, την επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ. Για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, για την κάλυψη των απωλειών, των στοιχειωδών, βασικών αναγκών.

Απεργούμε για να βάλουμε τέλος στο σύνολο των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, των μνημονίων.

Απεργούμε για να μην πέσει κανένα σπίτι εργατικών – λαϊκών οικογενειών στα χέρια τραπεζίτη.

Απεργούμε για να σταματήσει η διαρκής φοροληστεία, για να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και κάθε είδους χαράτσια.

Απεργούμε γιατί πρέπει να υπερασπιστούμε το μοναδικό όπλο μας, το δικαίωμα μας στην απεργία, την οργάνωση, την συλλογική πάλη και δράση.
Απεργούμε γιατί δεν ανεχόμαστε την εργοδοτική τρομοκρατία και την καταστολή στους χώρους δουλειάς!

Απεργούμε δυναμώνοντας τους αγώνες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Καλούμε τα σωματεία και όλους τους εργαζόμενους του Νομού να πάρουν απόφαση και να οργανώσουν την απεργία σε όλους τους εργασιακούς χώρους.