«Όπως πολλά πράγματα, τα οποία γίνονται αλλά δεν λέγονται και τα σενάρια αποστασίας δεν διαφημίζονται», δήλωσε ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας όσα ειπώθηκαν περί σχεδίου νέας αποστασίας, στον απόηχο της ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή, Γιώργου Λαζαρίδη, από τους ΑΝΕΛ.
 
Υπενθυμίζεται ότι για σχέδιο νέας αποστασίας έκαναν λόγο κύκλοι στο Μέγαρο Μαξίμου, στρέφοντας το δάχτυλο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα κύκλοι του Μαξίμου ανέφεραν ότι συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη απεργάζονται σχέδιο νέας αποστασίας προσθέτοντας μάλιστα ότι τα συμφέροντα αυτά λειτουργούν για λογαριασμό του προέδρου της ΝΔ.
 
Οι αναφορές των κύκλων του Μαξίμου κατέληξαν με αιχμές προς τον Λαζαρίδη, αναφέροντας «ο κος Λαζαρίδης καλείται να αποδείξει, με την απόφασή του να παραδώσει την έδρα του, αν αποτελεί ή όχι μέρος του παραπάνω σχεδιασμού».
 
Αναφορικά με την ανεξαρτητοποίηση, ο Κατρούγκαλος τόνισε ότι «δεν θέλω να αναφερθώ στον κ. Λαζαρίδη με αυτόν τον χαρακτηρισμό, ακριβώς γιατί η επιστολή του φαίνεται να δείχνει ότι ήταν δέκτης πιέσεων, που σε συνδυασμό με τις δικές του τις ιδεολογικές θέσεις τον οδήγησαν στην διαφοροποίηση. Εφόσον εκδηλωθεί με την παράδοση της έδρας, δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιοδήποτε στίγμα για τον ίδιο τον κ. Λαζαρίδη. Υπάρχουν όμως σενάρια ενορχηστρωμένης επίθεσης και υπονόμευσης της κυβέρνησης -όχι τα συνήθη όπου κάθε αντιπολίτευση θέλει την κυβέρνηση να πέσει- μιλάω για την καλλιέργεια ενός κλίματος ακραίου διχασμού».
 
Στη συνέχεια τόνισε ότι «το καινούριο χαρακτηριστικό είναι ότι φαίνεται να αποκτούν χαρακτηριστικά ενορχήστρωσης αυτές οι επιθέσεις και η προσπάθεια υπονόμευσης και επειδή στο παρελθόν αντίστοιχα επιχειρηματικά κέντρα και οι εκπρόσωποι της ίδιας παράταξης είχαν προχωρήσει σε σχέδια αποστασίας, δεν νομίζω ότι μπορούμε να θεωρούμε ότι αυτά τα σενάρια κινούνται μόνο στον χώρο της φαντασίας».
 
Και πρόσθεσε ότι «ανησυχώ για την έκπτωση του επιπέδου του πολιτικού διαλόγου, γιατί αυτό υπονομεύει μακροπρόθεσμα την ποιότητα της δημοκρατίας μας και στα Ιουλιανά του 1965 η απώλεια δεν ήταν αυτή καθεαυτή -ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για τη δημοκρατία- η πτώση μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, ήταν όλη αυτή η αποσύνθεση των πολιτικών ηθών που ακολούθησε και που κατέληξε στην δικτατορία του '67″, επομένως, “δεν πρέπει να είμαστε ανεκτικοί σε οποιονδήποτε θέλει να πλήξει την ποιότητα της δημοκρατίας, που είναι ακριβώς η δυνατότητα να συγκρούονται επιχειρήματα, χωρίς να υπάρχει υποψία ή αμφιβολία ότι υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα που νοθεύουν αυτή τη μάχη των επιχειρημάτων».
 
 

«Και αυτή η προσπάθια θα πέσει στο κενό»
 

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τόνισε ότι δεν θεωρεί ότι κομίζεται κάτι καινούργιο στον πολιτικό διάλογο και τη δημοσιογραφία, σημειώνοντας ότι όλοι έχουν δει «τον συγκεκριμένο επιχειρηματία να μιλάει για χούντα που πέφτει σε δυο μήνες». Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ τόνισε ότι η συγκεκριμένη κυβερνητική πλειοψηφία έχει δει ξανά παρόμοιους μηχανισμούς και όσοι απεργάζονται τέτοια σενάρια γνωρίζουν λίγα από πολιτική, αναφορικά με τα σενάρια αποστασίας. «Και αυτή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό και να πω ότι ήδη προκαλεί κύματα συσπείρωσης σε αυτούς που παρακολουθούν αυτή την κυβέρνηση και θέλουν να τα καταφέρει» σημείωσε ο υπουργός.
 
Μιλώντας για τον Λαζαρίδη, υπογράμμισε ότι ο βουλευτής ενώ κατακεραύνωνε την πρόταση της ΝΔ στη συζήτηση της πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση, επικαλείται το Μακεδονικό, με τους ΑΝΕΛ να καταψηφίζουν την επικείμενη διαδικασία στη Βουλή. «Μπορεί όλος ο κόσμος να βγάλει τα συμπεράσματά του» σημείωσε ο υπουργός, και κάλεσε όσους διατυπώνουν λόγο στη δημόσια σφαίρα να είναι πιο προσεκτικοί. «Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η χώρα ξεμπλέκει από τα προγράμματα και αυτό σε κάποιους δεν αρέσει, δεν το αντέχουν και λειτουργούν με τρόπο προς το συμφέρον τους. Αυτό σύντομα θα αποδειχθεί ότι δεν λειτουργεί» επισήμανε ο Ν. Παππάς.
 
«Ο κόσμος δεν πρέπει να χάνει από την ορατότητά του το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Τα θετικά νέα για την οικονομία πυκνώνουν, το πρόγραμμα των ελαφρύνσεων γίνεται όλο και πιο συγκεκριμένο, οι δυνατότητες επιστροφής μερίσματος και ελάφρυνσης φόρων πιο καθαρές και αυτό είναι κάτι που συγκεκριμένα επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα δυσκολεύονται να το αποδεχτούν. Ενδεικτικό είναι ότι αποφεύγουν κάθε συζήτηση γύρω από αυτά τα θέματα» είπε.
 

«Δεν πρόκειται να επηρεαστεί η κυβερνητική συνοχή»

 
O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ερωτηθείς να σχολιάσει την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, τόνισε ότι «η συνοχή των ΑΝΕΛ κατά κάποιο τρόπο βάλλεται, ήταν ένας στόχος από την κατάθεση της πρότασης μομφής, αλλά η κυβερνητική συνοχή δεν πρόκειται να επηρεαστεί». Τη βεβαιότητα ότι δεν κινδυνεύει η κυβερνητική συνοχή εξέφρασε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, λέγοντας πως «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, αντίθετα θα είναι πιο ισχυρή από τη στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει ακριβώς από την επιτροπεία».
 

Κατά της «ποδοσφαιροποίησης» του πολιτικού λόγου ο Σπίρτζης

 
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, σχολίασε τα όσα κατήγγειλε το Μαξίμου περί σχεδίου αποστασίας με κέντρα τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι «δεν είναι σωστό κατά τη γνώμη μου να ποδοσφαιροποιείται η πολιτική ζωή του τόπου κι αυτοί που είχαν επιλέξει αυτόν τον δρόμο προφανώς δεν θα έχουν επιτυχείς στόχους». 

Και πρόσθεσε ότι «από την πρώτη ημέρα των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015 και από την πρώτη ημέρα των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 μέχρι και σήμερα οι γνωστοί κύκλοι της συντήρησης στη χώρα και των συμφερόντων σχεδιάζουν να έχουμε αριστερές παρενθέσεις, να πέσει η κυβέρνηση, να δημιουργηθούν σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα κρίσεις ή εικόνα κατάρρευσης».

Να «βάλει πλάτη» το Ποτάμι

O βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, εκτίμησε ότι στα πλαίσια ενός στενού προγράμματος, χωρίς τους ΑΝΕΛ μέχρι τις επόμενες εκλογές, το Ποτάμι θα έπρεπε να «βάλει πλάτη» σε περίπτωση που συνεχιστούν οι αποχωρήσεις στο κυβερνητικό σχήμα. 
 
«Δική μου άποψη είναι ότι αν δεν είμαστε υποκριτές τότε θα πρέπει να προτείνουμε και εναλλακτική λύση» τόνισε ο Δανέλλης, και στη συνέχεια σημείωσε πως «στη θέση των ΑΝΕΛ θα έπρεπε να υπάρχει στήριξη από κάποιες από τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές, μέσα σε ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο».
 
Τέλος, υπογράμμισε ότι εκφράζει τις δικές του απόψεις, και πως το Ποτάμι δεν θα μπορούσε να συνυπάρξει με δυνάμεις όπως οι ΑΝΕΛ.