«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε, χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού η οποία γίνεται με δύο τρόπους, είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα, να προχωρήσει η συμφωνία. Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη», διαμήνυσε ο Πάνος Καμμένος το πρωί της Τρίτης, μία ημέρα μετά από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης από το οποίο απουσίαζε.
 
Λίγη ώρα αργότερα, η κυβέρνηση επιχειρούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ψηφοφορίας ενισχυμένης πλειοψηφίας, υποστηρίζοντας πως θα γίνουν «όσα προβλέπονται στο Σύνταγμα».
 
«Η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα όσα ακριβώς προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης από το κοινοβούλιο της FYROM η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεση της να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε πρωτόκολλο ένταξης, αν και μόνο αν, ολοκληρωθούν επιτυχώς η Συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν το νωρίτερο στο τέλος του έτους» αναφέρει η κυβέρνηση, ενώ συνεχίζει σκιαγραφώντας τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της.
 
«Ακολούθως η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή τόσο τη συμφωνία, η οποία μόνο μετά από τη κύρωσή της και από τις δυο πλευρές τίθεται σε ισχύ, όσο και το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ που θα συνταχθεί μόνο εφόσον η γείτονα εκπληρώσει τους παραπάνω όρους» συμπληρώνει το Μέγαρο Μαξίμου στην ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως τα πάντα θα γίνουν στα πλαίσια των προβλέψεων του Συντάγματος.
 
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή. Όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ότι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας» υπογραμμίζει το πρωθυπουργικό γραφείο, καταλήγοντας με μία ακόμα αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έσπευσε να ζητήσει προκήρυξη εκλογών.
 
«Ο κος Μητσοτάκης που έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος στην ιστορία αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητάει και προβλέπει εκλογές από την αρχή της θητείας της Κυβέρνησης, ενώ αυτές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, καλό είναι να σταματήσει να εκτίθεται τόσο», ενώ καταλήγει δηκτικά για το αίτημα των εκλογών, σημειώνοντας πως «Ας του θυμίσει κάποιος την παροιμία με το βοσκό και το λύκο. Στο τέλος θα έρθει ο λύκος μα δεν θα πιστεύει κανείς το βοσκό…».
 

Άδειασμα Κοτζιά για 180 βουλευτές

 
Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις Καμμένου έτυχαν απάντησης και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, που μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» πως δεν είναι απαραίτητη η πλειοψηφία 180 βουλευτών για τη συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ.
 
«Η συμφωνία είναι πολύ καλή. Η συμφωνία δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθεται ως προϋπόθεση 180 ψήφοι» τόνισε ο υπουργός, τονίζοντας πως «εμείς το πρόβλημα το λύσαμε, γιατί θεωρούμε ότι είναι εθνικά ωφέλιμο για την Ελλάδα να λύνει τα προβλήματα που μας κρατάνε φυλακισμένους στην ιστορία, να μπορούμε μαζί με τους λαούς να κοιτάμε στο μέλλον».
 
Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας είναι να λύσει τα προβλήματα με τα Σκόπια και να συσπειρώσει τις δυνάμεις της για το ανατολικό ζήτημα.
 
«Τώρα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση πρέπει να συμπαρασύρει όλη την περιοχή των Βαλκανίων σε μια αναπτυξιακή τροχιά και σε αυτό συμβάλλει η συμφωνία με την ΠΓΔΜ» υπογράμμισε ο Ν. Κοτζιάς.
 
Επισήμανε επίσης ότι θέμα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση δεν μπαίνει το επόμενο εξάμηνο, αναφέροντας ότι «αυτό το χαρτί το έκαψε ο κ. Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε πως είναι άλλο θέμα η ψήφος εμπιστοσύνης και άλλο πράγμα να ψηφιστεί η συμφωνία για το Σκοπιανό. Η συμφωνία για το Σκοπιανό έχει μια πλειοψηφία βουλευτών στη Βουλή, έτσι όπως έχουν εκδηλωθεί οι ίδιοι οι βουλευτές».
 
Παράλληλα, τόνισε πως «το ζήτημα είναι ότι μέχρι να έρθει για ψήφιση στη Βουλή, να κάνουμε σοβαρή δουλειά, να την εξηγήσουμε, γιατί πιστεύουμε ότι στοιχειώδη πράγματα δεν είναι γνωστά ή είναι διαστρεβλωμένα συστηματικά από την αντιπολίτευση».
 
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι θα προχωρήσει η συμφωνία στη γείτονα χώρα, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι έχει ήδη έχει περάσει με πλειοψηφία 69 ψήφων από τη Βουλή της και άσκησε κριτική στη ΝΔ λέγοντας: «Ο πρόεδρος Ιβάνοβ που είναι ένας Γκρουεφσκικός -ένας Νεοδημοκράτης- έχει απορρίψει αυτή τη συμφωνία και έχει αρνηθεί να την υπογράψει με το επιχείρημα ότι έκανε όμηρο και υποτακτικό τη Βόρεια Μακεδονία στην Ελλάδα». Δηλαδή, λέει ακριβώς τα αντίστροφα απ' ό,τι λέει η ΝΔ, αλλά στην ουσία τους είναι τα ίδια, συμπλήρωσε και σημείωσε: Και οι Γκρουεφσκικοί και η ΝΔ θεωρούν ότι η κάθε χώρα έχει παραδώσει το σύμπαν στην άλλη χώρα. Παρατήρησε, μάλιστα, πως η ΝΔ και οι Γκρουεφσκικοί έχουν ένα κοινό: «Δεν θέλουν συμφωνία, δεν θέλουν ειρήνη, δεν θέλουν ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στους λαούς των Βαλκανίων. Θέλουν και τροφοδοτούνται από έναν κακώς εννοούμενο εθνικισμό, που δεν έχει σχέση με τον πατριωτισμό, από ακροδεξιά μοτίβα, από επιθετικότητα και υποτίμηση τρίτων λαών. Είναι και οι δύο τους στο ίδιο μοτίβο».
 
Σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, είπε ότι αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο του 2019.
 
Τέλος, κάνοντας λόγο για τη σημασία που έχει για τον ίδιο η συμφωνία, ο Ν. Κοτζιάς σημείωσε πως «έκανα ένα μεγάλο βήμα να απελευθερώσω τη χώρα από ένα φυλακισμένο παρελθόν, για ένα ζήτημα που δεν έπρεπε να παραμένει ως αιτία αδράνειας μας απέναντι σε στάσεις αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Έκανα το καθήκον μου απέναντι στην πατρίδα».