«Ως τον Αύγουστο του 2018 θα έχουμε μια συμφωνία για το χρέος, η οποία θα προβλέπει επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή θα τα απλώνει περισσότερο στο χρόνο, πάγωμα των επιτοκίων και μια σειρά από άλλα μέτρα θα κάνουν την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους πιο εύκολη», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ALPHA.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδα «Handelsblatt», σύμφωνα με το οποίο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και η Γαλλία έχουν καταθέσει σχέδια «για περαιτέρω ανακούφιση των χρεών, που θα συνδεθεί με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας έως το 2050», ο Δ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πως αυτό αποφασίστηκε στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017, όπου είχε κατατεθεί η γαλλική πρόταση για να μπορέσουν να γεφυρωθούν οι διαφορές στις προβλέψεις μεταξύ του ΔΝΤ και των υπόλοιπων Θεσμών.

 
Ο Δ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει τη θητεία της και οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο του 2019.
 
Εξάλλου, έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα της εγκληματικότητας, υποστηρίζοντας πως επί των ημερών της κυβέρνησης Τσίπρα έχουν μειωθεί τα αντίστοιχα κρούσματα.
 
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να προλαμβάνει και να καταστέλλει την εγκληματικότητα. Προφανώς είναι τραγικό το πρόσφατο περιστατικό με τον επιχειρηματία. Δημιουργεί μια εύλογη ανησυχία αλλά πέρα από την περιπτωσιολογία πρέπει να βλέπουμε τη συνολική εικόνα. Στο 30% είναι η μείωση στις διαρρήξεις των σπιτιών και φυσικά στα θύματα. Η αστυνομία έχει συγκεκριμένο τρόπο και δόγμα αντιμετώπισης» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως έχουν προϋπολογιστεί όλα τα κονδύλια που αφορούν την ελληνική αστυνομία.
 

«Ξεπερνά τα όρια η κράτηση των δύο»

 
«Όταν η Τουρκία ξεπερνά συγκεκριμένα όρια πρέπει να γίνεται σαφές ότι θα λαμβάνει τις απαντήσεις που τις οφείλονται» δήλωσε αναφορικά με την προκλητική στάση της Τουρκίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Ο Δ. Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για τον «τρελό Ερντογάν» υποστήριξε πως αυτές έγιναν off the record, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως «έχει αρχίσει να ξεπερνά τα όρια η κράτηση των δύο», εκτιμώντας ότι πρόκειται κυρίως για κίνηση γοήτρου παρά κάποιου εκβιασμού.
 
«Αναμένουμε από την πλευρά της Τουρκίας να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης ώστε να πέσουν οι τόνοι και να πέσει η ένταση. Παράλληλα από την ελληνική πλευρά συνεχίζονται οι διπλωματικές και πολιτικές πιέσεις» πρόσθεσε.
 

Αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ για λύση

 
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Μακεδονικό και την ΠΓΔΜ, ο Δ. Τζανακόπουλος επανέλαβε τον στόχο της αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας, καλώντας σε ευρύτερη συναίνεση.
 
«Η ελληνική πλευρά θα αναγνωρίσει τη γείτονα με την ονομασία που θα συμφωνηθεί. Η γείτονα χώρα θα συμφωνήσει ότι για να γίνει αυτό έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, μία από αυτές είναι η συνταγματική αναθεώρηση. Επομένως η ΠΓΔΜ θα αναλάβει τη νομική υποχρέωση να αλλάξει την συνταγματική της ονομασία εφόσον θέλουμε να καταλήξουμε σε λύση» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
«Το καλύτερο θα ήταν να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση» σημείωσε, ωστόσο πρόσθεσε πως θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει κυβερνητικό ή πολιτικό πρόβλημα εφόσον ο Π. Καμμένος επιλέξει να μην ψηφίσει τη συμφωνία για το Μακεδονικό.