Σύμφωνα με το σχόλιο του Π. Σκουρολιάκου, στο περιθώριο των αντιδράσεων για τη ρύθμιση, ο ίδιος υποστήριξε την Τετάρτη πως αυτή αποτελεί μέρος της κυβερνητικής πολιτικής και του ίδιου του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Μία ημέρα αργότερα, ο ίδιος εξηγεί σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών πως η προσπάθεια της κυβέρνησης έγινε για να εναρμονιστεί «η νομοθετική δυσαρμονία του 2008, δηλαδή ο νόμος να είναι σύμφωνα με το άρθρο 105 του Συντάγματος και τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του Συντάγματος», και υπογραμμίζοντας πως η πρωτοβουλία της είναι σε πλήρη συμφωνία με το Σύνταγμα.

Παράλληλα, ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως η πρωτοβουλία για τη ρύθμιση ανήκει στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως ο Νόμος «δίνει τη δυνατότητα κάθε φορά να νομοθετεί όπως κρίνει η κάθε κυβέρνηση», καθώς προβλέπει μεν τα φορολογικά προνόμια, αλλά όχι τι θα αναφέρει η νομοθεσία.

«Η ρύθμιση για την οποία συζητάμε, αφορά παλιά χρέη από ΕΤΑΚΤ και Ακίνητη Περιουσία των χρόνων 2008 έως 2013  που εκ παραδρομής τότε δεν ταχτοποιήθηκε η μη καταβολή τους.  Αυτή η απαλλαγή  των φόρων είναι παλιά υπόθεση, έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και έχει να κάνει με εκτάσεις που παραχώρησαν οι μονές κατά το 1922 με 1924 στους πρόσφυγες από την Μικρά Ασία αλλά και σε ακτήμονες» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη, επιχειρώντας να υπερασπιστεί την τροπολογία που κατατέθηκε.

Παρόλα αυτά, σε ερώτηση της εφημερίδας για τα συνολικά χρέη από τα οποία απαλλάσσεται το Άγιο Όρος, ο ίδιος δεν είχε απάντηση, όπως και για την ίδια την αξία των εδαφών τα οποία αναφέρει πως οι μονές παραχώρησαν πριν από έναν αιώνα για τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.

Ακολούθως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να συνδέσει την κριτική που γίνεται στη ρύθμιση από πλήθος προοδευτικού, και όχι μόνο, κόσμου με την αντιπολιτευτική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας, καθώς σημείωσε πως «η ιστορία αυτή έχει γίνει για αντιπολιτευτικούς λόγους».

Στη σημείωση, δε, της δημοσιογράφου πως «όταν διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι να διευρύνει τη φορολογική βάση κι όταν όλοι εμείς οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι στενάζουμε από τους φόρους, το να βλέπουμε ότι απαλλάσσεται το Αγιον Ορος από τις φορολογικές του υποχρεώσεις, κάπως μας χτυπάει• και δεν κάνουμε αντιπολίτευση», ο Π. Σκουρολιάκος επέμεινε να στρέφει τα βέλη του στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας πως από τη μία «δημιουργεί ένα αφήγημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόντρα στην Εκκλησία και τη θρησκεία κι από την άλλη, όταν κάνει κάτι η κυβέρνηση για να διευκολύνει αυτήν την ιστορία, η Νέα Δημοκρατία το χτυπάει»

Ωστόσο, ακολούθως δεν παρέλειψε να παραδεχτεί πως «ο λαός μας στενάζει πραγματικά κι έχει στην πλάτη του όλα αυτά που του επισώρευσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις κι εμείς προσπαθούμε να απαλείψουμε», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «για λόγους παράδοσης και πολιτισμού και σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές έπρεπε να γίνει αυτή η ρύθμιση».