Ο εκλογικός νόμος θα συζητηθεί σε τρεις συνεδριάσεις, τελικά, αντί δύο και η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.


Ανέφικτος ο στόχος των 200 ψήφων

Ο στόχος της κυβέρνησης να συγκεντρώσει 200 ψήφους, ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από την επόμενη αναμέτρηση, φαίνεται ανέφικτος.

Την εκτίμηση αυτή εξέφρασαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος τη Δευτέρα. 

Ο συσχετισμός στη Βουλή

Βάσει των συσχετισμών που έχουν διαμορφωθεί στη Βουλή, υπέρ του εκλογικού νόμου τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ (144 βουλευτές), οι ΑΝΕΛ (9 βουλευτές), η Ένωση Κεντρώων (9 βουλευτές) και το ΚΚΕ (15 βουλευτές).

Επιπλέον, θα υπερψηφίσουν ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Από την πλευρά της, η Χρυσή Αυγή έχει επιφυλαχθεί για τη στάση που θα τηρήσει. Σε περίπτωση, πάντως, που συνταχθεί με την κυβέρνηση, τότε το σύνολο των βουλευτών που προτίθενται να υπερψηφίσουν ανέρχεται στους 197.

Πάντως, η ΝΔ (75 βουλευτές), το ΠΑΣΟΚ (15 βουλευτές), το Ποτάμι (10 βουλευτές), καθώς και οι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές, Στάθης Παναγούλης, Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν, με αποτέλεσμα η πλευρά του ΟΧΙ αριθμεί συνολικά 103 βουλευτές.

Η πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση

Στην κυβερνητική σύσκεψη συζητείται το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υπουργός Εργασίας και συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος που έχουν αναλάβει την κατάρτιση της πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η πρόταση παρουσιάζεται επισήμως σήμερα στον πρωθυπουργό και ο ίδιος πρόκειται να δημοσιοποιήσει την τελική πρόταση της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο Σύνταγμα στις 24 Ιουλίου.

Εσωκομματική αντιπολίτευση

Στο επίκεντρο βρίσκεται -προς το παρόν- η πρόταση για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, κάτι που βρίσκει αντίθετη την τάση των «53+» του ΣΥΡΙΖΑ.

Και άλλοι βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αντιδράσει για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, κυρίως επειδή αυτό δεν έχει συζητηθεί στα όργανα και έχουν ζητήσει διαβουλεύσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Πολιτική Γραμματεία άμεσα.

Επαφές με Παπανδρέου, Κουβέλη και Οικολόγους

Για το ζήτημα των αλλαγών στο Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο ο πρωθυπουργός έχει την Τρίτη διαδοχικές συναντήσεις με τον Γ. Παπανδρέου, τον Φ. Κουβέλη και τους Οικολόγους.

Οι συναντήσεις είναι ένας τρόπος να καταδείξει ο Αλέξης Τσίπρας ότι διατηρεί επαφές με τον κεντρώο χώρο, μετά την άρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού να ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο.