Το ίδιο το κόμμα στο παρελθόν είχε αρνηθεί δρα παράνομα,, τονίζοντας πως οι ενέργειες είναι «απολύτως νόμιμες».
 
«Ένα πολυσύνθετο σύστημα offshore έχει στηθεί από τον “πρώτο κύκλο πιστών” της Μαρίν Λεπέν» υπογραμμίζει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι το σύστημα «ανάμεσα στο Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, τις βρετανικές Παρθένες Νήσους και τον Παναμά, χρησιμοποιήθηκε για να βγουν χρήματα από τη Γαλλία, μέσω εικονικών εταιρειών και πλαστών αποδείξεων, με πρόθεση την διαφυγή από τις γαλλικές υπηρεσίες κατά του ξεπλύματος».
 
Σύμφωνα με τα αρχεία της δικηγορικής εταιρείας Μοσάκ Φονσέκα του Παναμά, η εφημερίδα κάνει αναφορά στον ρόλο του Νικολά Κροσέ, λογιστή και πρώην οικονομικού συμβούλου της προέδρου του Εθνικού Μετώπου και του επιχειρηματία Φρεντερίκ Σατιγιόν, ιδιοκτήτη της εταιρείας Riwal που αναλαμβάνει τον τομέα της επικοινωνίας των υποψηφίων του Εθνικού Μετώπου και άτυπου συμβούλου της Μαρίν Λεπέν.
 
Επιχειρώντας να προλάβει τις εξελίξεις, ο Φρεντερίκ Σατιγιόν είχε δηλώσει από το βράδυ της Δευτέρας πως «έχει θέσει στη διάθεση των δημοσιογράφων έγγραφα που αποδεικνύουν την απόλυτη νομιμότητα των ενεργειών αυτών».
 
Σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Μέτωπο δίνει τη διαβεβαίωση ότι «δεν εμπλέκεται στην υπόθεση των Panama Papers».
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το 2012, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, ο Φρεντερίκ Σατιγιόν οργανώνεται, με τη συνδρομή του Νικολά Κροσέ, για να βγάλει 316.000 ευρώ από τη Riwal και το γαλλικό έδαφος».
 
Τότε στήνεται ένα πολύπλοκο δίκτυο, που περνά από την απόκτηση μίας εικονικής εταιρείας που βαφτίζεται Time Dragon και έχει έδρα το Χονγκ Κονγκ, η μητρική εταιρεία της οποίας έχει έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους, μέσω της παναμαϊκής Mossack Fonseca.
 
Το δίκτυο περνά επίσης από μία εταιρεία του Χονγκ Κονγκ που ανήκει στον αδελφό του Νικολά Κροσέ, την Ever Harvest Garments, όπου μία «πλαστή απόδειξη εμφανίζεται για την πληρωμή της κατασκευής των ιστοσελίδων του Rassemblement Bleu Marine για τις βουλευτικές του 2012 και διάφορες μεταφορές κεφαλαίων.