X
Πατήστε εδώ για να γίνεται συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Κύπρος: Παραιτήσεις και αποπομπές υπό το βάρος των δολοφονιών γυναικών από τον στρατιωτικό

Την αποπομπή του αρχηγού της αστυνομίας και την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης έχουν ως αποτέλεσμα οι καταιγιστικές αποκαλύψεις για τη δράση του κατά συρροήν δολοφόνου «Ορέστη» στην Κύπρο, καθώς έχει ομολογήσει τουλάχιστον επτά δολοφονίες γυναικών, ενώ οι αρχές προχώρησαν στην ταυτοποίηση δεύτερης σορού που βρέθηκε στο φρεάτιο Μιτσερού την Παρασκευή.
|

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, οι αρχές προχώρησαν την Παρασκευή στην ταυτοποίηση της δεύτερης σορού που βρέθηκε στο φρεάτιο στο Μιτσερό, με τα κυπριακά ΜΜΕ να μεταδίδουν πως πρόκειται για την 28χρονη Arian Palanas Lozano, από τις Φιλιππίνες, την οποία είχε κατονομάσει ως θύμα του ο 35χρονος ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς, Νίκος Μεταξάς. Οι συνεχείς αποκαλύψεις και οι αντιδράσεις της κυπριακής κοινωνίας είχαν ως αποτέλεσμα, τόσο την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης «για λόγους ευθιξίας», όσο και την αποπομπή του αρχηγού της αστυνομίας, για λόγους ανεπάρκειας.

Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε  τον τερματισμό των υπηρεσιών του Αρχηγού της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου Ζαχαρία Χρυστοστόμου, καθώς με επιστολή του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από την Προεδρία, τον ενημερώνει για τους λόγους που οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Αναστασιάδης αναφέρει στην επιστολή του ότι οδηγήθηκε στη «δυσάρεστη απόφαση» να τερματίσει τις υπηρεσίες του Αρχηγού της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου μετά τη συνάντηση τους την Παρασκευή και τα όσα μεταξύ τους διημείφθησαν και λαμβάνοντας υπόψη:

  • Τη διαφαινόμενη αμέλεια ή παράλειψη επιτέλεσης των καθηκόντων αστυνομικών οργάνων στη διερεύνηση καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα που οδήγησαν στη μη έγκαιρη εξιχνίαση και στην ενδεχόμενη αποτροπή των στυγερών εγκλημάτων που συγκλόνισαν την κυπριακή κοινωνία,
  • Την αρχή ότι ο εκάστοτε προϊστάμενος μιας Αρχής, έστω και αν δεν φέρει προσωπική ευθύνη, καλείται να αναλάβει την ευθύνη αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους του Σώματος που ηγείται σαν αποτέλεσμα πράξεων ή παραλείψεων υφιστάμενων του, και
  • Τη δια λόγους πολιτικής ευθιξίας παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

«Παρά ταύτα, δεν μπορώ να αγνοήσω το έργο που έχετε επιτελέσει κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας σας ως Αρχηγού της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, κάτι για το οποίο θερμά σας ευχαριστώ», καταλήγει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επιστολή του.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου υπέβαλε την παραίτησή του εν μέσω της κατακραυγής που προκαλεί στην χώρα ο χειρισμός από την αστυνομία των εξαφανίσεων αλλοδαπών γυναικών, που έπεσαν θύματα του κατά συρροήν δολοφόνου, ο οποίος έδρασε χωρίς να εντοπισθεί επί μία τριετία.

«Ενημέρωσα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι παραιτούμαι για λόγους πολιτικής ευθιξίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ιωνάς Νικολάου αφού συναντήθηκε με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

«Είναι με ιδιαίτερη λύπη που έχω αποδεχτεί την παραίτηση του Υπ. Δικαιοσύνης γιατί αποστερούμαι των υπηρεσιών ενός των στενότερων συνεργατών μου. Επιθυμώ να υπογραμμίσω το πολιτικό ήθος που πάντοτε τον διέκρινε και που επιδεικνύει ο κ. Νικολάου», έγραψε στο Twitter ο Νίκος Αναστασιάδης. «Συμμερίζομαι τον συγκλονισμό και αποτροπιασμό της κοινωνίας για τα πρωτόγνωρα αυτά εγκλήματα. Θέλω να διαβεβαιώσω για την αποφασιστικότητα μας για πλήρη διαλεύκανση των στυγερών δολοφονιών, αλλά και πλήρη διερεύνηση των πράξεων σχετικά με τις καταγγελίες για ελλείποντα πρόσωπα».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις