Η ψήφιση του κυρωτικού νομοσχεδίου θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και πριν από την 1η Μαΐου 2013. 

Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα, η ψήφιση θα πρέπει να γίνει πριν την 1η Μαΐου, γιατί στις 29 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες συνάντηση τού Eurogroup.

Στη συνάντηση θα συζητηθεί η σημερινή κατάσταση σε ό,τι αφορά την υλοποίηση τού προγράμματος χρηματοδότησης για την Κύπρο, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιολόγηση των μέτρων, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Επίσης, στις 3 Μαΐου θα συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, για έγκριση της δανειακής σύμβασης και της εκταμίευσης της πρώτης δόσης.Αναφέρεται  επίσης, ότι η διαδικασία έγκρισης της δανειακής σύμβασης είναι καθαρά τυπική, αφού σε τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, που πραγματοποιήθηκε χθες, αποφασίστηκε η παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στην Κυπριακή Δημοκρατία και υιοθέτηση της πρότασης για συμφωνία διευκόλυνσης χρηματοπιστωτικής στήριξης με την Κυπριακή Δημοκρατία και έγκριση του Μνημονίου Συναντίληψης με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Υποδεικνύεται, ωστόσο, ότι, όσον αφορά την έγκριση της εκταμίευσης της πρώτης δόσης, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί προηγουμένως όλες οι απαραίτητες διαδικασίες.

Το σημείωμα αναφέρει επίσης ότι τα σχετικά νομικά έγγραφα έχουν υπογραφεί εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) από τον υπουργό Οικονομικών και από το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ), ως κεντρικός τραπεζίτης τής κυβέρνησης. Ως γνωστό, η ΚΔ έχει προχωρήσει στην κύρωση σχετικών κυρωτικών νόμων για τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή διευκόλυνση χρηματοδοτικής στήριξης, καθώς και στον ΕΜΣ.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, η κύρωση δια νόμου της δανειακής συμφωνίας είναι απαραίτητη, γιατί αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών αναγκών και ληξιπροθέσμων δανειακών υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και στην κάλυψη των πιεστικών απαιτήσεων ανακεφαλαιοποίησης και στήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας, δεδομένου του αποκλεισμού της από τις διεθνείς αγορές, από τα μέσα 2011, και της ανάγκης για άμεση χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης από τον ΕΜΣ και το ΔΝΤ.