Αναλυτικά, το 2013 λήγουν ομόλογα ύψους 2,34 δισ. ευρώ, το 2014 ανέρχονται σε 1,0 δισ. ευρώ, το 2015 σε 1,4 δισ. ευρώ και το 2015 σε 3,2 δισ. ευρώ.
 
Τα ομόλογα είναι χρέος της κυβέρνησης που λήγει και θα πρέπει να αποπληρωθούν οι πιστωτές.
 
Το 39% είναι εγχώριοι πιστωτές (τράπεζες και συνεργατισμός) και το 61% ξένες τράπεζες και ξένα ταμεία.
 
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, πιέζει τους εγχώριους πιστωτές να συνεχίσουν να τη δανείζουν, αλλά οι ξένοι μάλλον θέλουν να πάρουν τα χρήματά τους και να τα επενδύσουν αλλού.
 
Συνήθως μια κυβέρνηση εκδίδει νέα ομόλογα, τα οποία προσφέρει στις διεθνείς αγορές ομολόγων και όποιος ενδιαφέρεται αγοράζει έναντι κάποιου επιτοκίου. Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση αναχρηματοδοτεί το χρέος της.
 
Το δημόσιο χρέος της κυπριακής κυβέρνησης είναι 12,9 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 4.5%, δηλαδή κάθε χρόνο το κράτος χρειάζεται γύρω στα 580 εκατομμύρια ευρώ για την εξυπηρέτηση των τόκων του δημόσιου χρέους.
 
Επιπρόσθετα, οι οφειλές του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) ανέρχονται στα 8 δισ. ευρώ, τα οποία συνοδεύονται με τόκο ύψους 1,5%. Το κράτος χρειάζεται άλλα 120 εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει τόκους προς το ΤΚΑ. Όμως, στην περίπτωση αυτή η πληρωμή είναι απλά μια λογιστική εγγραφή, δηλαδή δεν χρειάζεται εκκροή μετρητών.
 
Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η κυπριακή κυβέρνηση έχει να πληρώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012 που θα είναι 450 εκατομμύρια ευρώ, αν όλα πάνε καλά και το έλλειμμα κλείσει στο 2,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) στο τέλος του 2012, όπως έχει δεσμευθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Το 2013 το έλλειμμα υπολογίζεται στο 0,5% του ΑΕΠ δηλαδή 90 εκατομμύρια, ενώ το 2014 το έλλειμμα θα πρέπει να είναι μηδέν, αφού ο «χρυσός κανόνας» που έχει υπογράψει μαζί με άλλες 21 χώρες της ΕΕ, σημαίνει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
 
Τέλος, το κυπριακό κράτος χρειάζεται 1,8 δισ. ευρώ σε λίγες μέρες για σκοπούς ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής Τράπεζας, διότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δέχεται το ομόλογο της κυβέρνησης ως εγγύηση για να πάρει δάνειο η Λαϊκή με επιτόκιο 1%.