Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

Οι ΗΠΑ τονίζουν στην Τουρκία πως πρέπει να ακυρώσει την απόφασή της για παράνομη δέσμευση θαλάσσιας περιοχής εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) την ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά στην θωράκιση της ΑΟΖ, έχοντας δώσει αναφορά στον ΟΗΕ.
|

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το State Department, η Μόργκαν Ορτέιγκους, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτήρισε «πολύ προκλητικό βήμα» τις δραστηριότητες γεωτρήσεων του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή δυτικά της Μεγαλονήσου και εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ, τονίζοντας πως αυτές οι ενέργειες της Άγκυρας μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω ένταση στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», αναφέρει η ανακοίνωση της εκπροσώπου του State Department.

Mε διαφορά λίγων ωρών από την ανακοίνωση του State Department, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην ετοιμασία και κατάθεση φακέλου στα Ηνωμένα Έθνη, με τις συντεταγμένες για τις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας. Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, η κατάθεση των συντεταγμένων έγινε αναφορικά με θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Κύπρου-Τουρκίας, στις οποίες η Άγκυρα έχει προγραμματίσει γεωτρήσεις υδρογονανθράκων. Η σχετική διαδικασία από πλευράς Λευκωσίας, θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε ο Ν. Χριστοδουλίδης στην Καθημερινή Κύπρου, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, έχει συγκαλέσει σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου και παράλληλα ετοιμάζεται σχετική λίστα, ώστε να ενεργοποιηθεί η έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για πρόσωπα που προσφέρουν υπηρεσίες στο τουρκικό γεωτρύπανο.

Οι αντιδράσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, αλλά και της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική πολιτική και αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φεντερίκα Μογκερίνι, απορρίφθηκαν από τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ισχυριζόμενος πως οι δραστηριότητες γεώτρησης στηρίζονται σε κατοχυρωμένα από το Διεθνές Δίκαιο δικαιώματα, τόνισε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα δικαιώματά της, όπως και εκείνα των Τουρκοκυπρίων. Έπειτα από τις αντιδράσεις Ελλάδας και ΕΕ, ήταν η σειρά των ΗΠΑ να προβούν σήμερα σε επίσημη ανακοίνωση και να καταδικάσουν την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην ΑΟΖ.

Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων και ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο ρ/σ News247, δήλωσε σήμερα το πρωί πεπεισμένος πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι αποδεικνύεται πόσο προγραμματισμένη είναι η ελληνική διπλωματία και οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Υπογράμμισε πως η Τουρκία, με την αποστολή του Fatih (πορθητής)  στην κυπριακή ΑΟΖ, «προσπαθεί να αντιδράσει στη σημαντική πρόοδο που υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο ως προς την προώθηση, μέσω του δικαίου της θάλασσας, οριοθέτησης ΑΟΖ, συνεργασιών μεταξύ των κρατών, με κατεξοχήν παράδειγμα τον αγωγό (σ.σ. φυσικού αερίου) EASTMED, και προσπαθεί με αυτές τις κινήσεις να δημιουργήσει αντιπερισπασμό αλλά αποτυγχάνει και επιτείνει με αυτές τις ενέργειες ακόμη περισσότερο την απομόνωσή της». Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την αποτυχία των ενεργειών της Τουρκίας, λέγοντας πως είναι καθαρό πια στη διεθνή κοινότητα ποιός έχει δίκιο, μετά και από τις καταγγελίες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του State Department.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις