Σε δημοσίευμα της Βρετανικής Observer με τίτλο «Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του χάους, καθώς οι πρόσφυγες ξεσπούν για την αναγκαστική επιστροφή τους στην Τουρκία» τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο βίας. 
 
Οεντάσεις ανάμεσα στους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχει προκαλέσει φόβο στην Αθήνα για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα. 
 
«Τα νησιά έχουν γίνει σημεία ανάφλεξης, με περίπου 800 ανθρώπους να έχουν αποδράσει από κέντρο κράτησης στην Χίο» λέει χαρακτηριστικά ο Observer. 
 
«Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι. Η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες», τόνισε ο Γ. Κυρίτσης, μία μέρα πριν την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. 
 
Ως προς τις ελλείψεις προσωπικού ο ίδιος έκανε σαφές πως από τους 2.300 αξιωματούχους που υποσχέθηκε να στείλει η ΕΕ στην Ελλάδα, μόλις 200 έχουν φτάσει, ενώ ο συνέχισε λέγοντας ότι «ακόμη περιμένουμε νομικούς και μεταφραστές που θα έπρεπε να έχουν στείλει. Ακόμη και το προσωπικό της Frontex δεν έχει φτάσει ακόμη». 
 
Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφή, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται 52.509 πρόσφυγες. Στα νησιά παραμένουν πάνω από 6.000 και στο λιμάνι του Πειραιά 4.629 πρόσφυγες. 11.290 οι πρόσφυγες εξακολουθούν να διαμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης, τον οποίο επισκέφθηκε το πρωί την Κυριακής η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. 

 

Πορεία προσφύγων στον Κατσικά 

 
Ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας διεξάγουν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά μέσα στο προάστιο. 
 
Βασικό σύνθημα της κινητοποίησης είναι να ανοίξουν τα σύνορα, ενώ επικεφαλής στην πορεία βρίσκονται γυναίκες και παιδιά. 
 
 

Κινητοποίηση στην εθνική Θεσσαλονίκης-Ευζώνων 

 
Παράλληλα, αποκλεισμένη είναι από το μεσημέρι του Σαββάτου η εθνική οδός Θεσσαλονίκης–Ευζώνων (ΠΑΘΕ), στο ύψος του βενζινάδικου στο Πολύκαστρο, από πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των συνόρων. Για τον ίδιο λόγο προχώρησαν στον αποκλεισμό της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο ύψος του Λιμνότοπου. 
 
Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο πρώτο σημείο βρίσκονται τουλάχιστον 200 πρόσφυγες, ενώ στο δεύτερο γύρω στους 50. Οι διαμαρτυρόμενοι επιτρέπουν τη διέλευση από τα δύο σημεία σε ΙΧ αυτοκίνητα και λεωφορεία. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει  για τα φορτηγά.