Το σημερινό υποχρεωτικό ανώτατο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ελλείμματα είναι το 3% του ΑΕΠ, στο οποίο η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν.
 
Οι δύο χώρες κινδυνεύουν πλέον με πρόστιμα και αναστολή των κονδυλίων της ΕΕ, εφόσον δεν μπορούν να αποδείξουν ότι οι κανόνες παραβιάστηκαν λόγω της «έκτακτης οικονομικής περίστασης» μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα μέχρι και 0,2% του ΑΕΠ, εάν τα υπερβολικά ελλείμματα δεν μειωθούν, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν ποτέ εφαρμοστεί κυρώσεις.
 
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας υποστήριξε ότι είναι άδικο να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, δεδομένου ότι έχει ήδη σε καλό δρόμο τη διόρθωση του ελλείμματος για το 2016. Η Ισπανία από την άλλη, πέρασε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικού αδιεξόδου που μπορεί να επαναληφθεί μετά τις τελευταίες γενικές εκλογές στις 26 Ιουνίου.
 
Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, θα αποφασίσει σχετικά με τη σύσταση της Επιτροπής σε τακτική συνεδρίαση στις 12 Ιουλίου, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της -προεδρεύουσας στην ΕΕ- Σλοβακίας στο Reuters. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει 20 ημέρες για να προτείνει τις κυρώσεις. Ως εκ τούτου, στην Ισπανία και την Πορτογαλία μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο τις 27 Ιουλίου, στην τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πριν από τις θερινές διακοπές.
 
Οι υπουργοί θα μπορούσαν να απορρίψουν την εκτίμηση της Επιτροπής μόνο με ειδική πλειοψηφία, γεγονός που καθιστά απιθανό το Εκοφίν να εναντιωθεί στην εισήγηση της Κομισιόν.