Το περιοδικό «ΖΗΝ» κυκλοφόρησε πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια ακριβώς, ως διαδικτυακό «ένθετο» στο ThePressProject. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, ανα δύο μήνες και καθώς τα οικονομικά μας δεδομένα μας επιτρέπουν να κάνουμε βήματα προς το εμπρός, κυκλοφορεί και σε έντυπη μορφή συνδυάζοντας τα εκτενή ρεπορτάζ και αναλύσεις που διαβάζετε τακτικά στο TPP, μαζί με θέματα που δεν έχουν καμία σχέση με την στενή καθημερινή επικαιρότητα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να το αποκτήσετε:

  • Κάντε κλικ εδώ και στηρίξτε το ThePressProject με μία μηνιαία συνδρομή από 10 ευρώ και πάνω. Έτσι, λαμβάνετε το Περιοδικό μας στο σπίτι σας, είτε είστε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό και παράλληλα στηρίζετε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία του TPP
  • Αν είστε ήδη μέλη με συνδρομή κάτω των 10 ευρώ, μπορείτε να την αυξήσετε κατά λίγο ώστε να καλύπτει και την παροχή του Περιοδικού
  • Αν δεν θέλετε να κάνετε τακτική συνδρομή στο TPP, επιλέξτε το κουμπί του έντυπου περιοδικού από την πλατφόρμα μας και αγοράστε το τρέχον τεύχος.

Για όσους και όσες έχετε ήδη συνδρομή των 10 ευρώ και άνω τον μήνα (συμπεριλαμβάνονται οι ετήσιες συνδρομές), θα πρέπει, αν δεν το έχετε ήδη κάνει, να μας ενημερώσετε στο [email protected] ότι επιθυμείτε να το λαμβάνετε. Αν είστε στην Αθήνα, πολύ σύντομα θα μπορείτε να περάσετε από τα γραφεία μας, Κοδράτου 21 στο Μεταξουργείο και να το πάρετε.

Τέλος, αν είστε ανάμεσα στα πολλά μέλη που έχουν αμελήσει τη συνδρομή τους, ή αυτή έχει λήξει, ή δεν την έχουν κάνει πάγια μηνιαία, είναι μία ευκαιρία να μεριμνήσετε ότι αυτή εκτελείται κανονικά.

Σημείωμα έκδοσης

Είχαμε υποσχεθεί ότι το περιοδικό ΖΗΝ θα παρακολουθεί την επικαιρότητα από κάποια απόσταση. Σε αυτό το τεύχος λοιπόν ο φακός της εστίασης του περιοδικού μας ξεκινάει από την επένδυση στο Ελληνικό και τις μπουλντόζες που οραματίζεται ο Υπουργός, (αλλά και σύμπασα η ανθρωπότητα) για να μεταμορφώσουν τον κόσμο.

Συνεχίζει με ένα άρθρο για την τρομοκρατική χρήση της αντιτρομοκρατίας που υπογράφεται από τον Θάνο Καμήλαλη αλλά και τη Λαμπρινή Θωμά, που κάνει μία επισκόπηση του τρόπου με τον οποίον ο τρόμος χρησιμοποιείται ως εργαλείο πειθάρχησης από την Θάτσερ στον Μητσοτάκη πατέρα και σήμερα πια τον Μητσοτάκη υιό.

Ο Μηνάς Κωνσταντίνου σταχυολογεί όλα εκείνα που κατάφερε να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα στο πρώτο της επτάμηνο αλλά δεν τα βάζει σε διαφημιστικά σποτάκια, καθώς τα ΜΜΕ της φροντίζουν για το «δεν τα είπαμε, τα κάναμε και δεν άνοιξε ούτε μύτη»

Η Δανάη Kαρυδάκη και ο Φώτης Τερζάκης γράφουν και οι δύο για την ψυχανάλυση, από τη σκοπιά της ιστορίας των ιδεών. Ο Φώτης Τερζάκης ασχολείται με την ψυχανάλυση και το πρόβλημα της σχετικότητας των ψυχαναλυτικών ιδεών υπό το πρίσμα της ανθρωπολογικής σκέψης και η Δανάη Καρυδάκη ασχολείται με το παράξενο φρούτο που λέγεται ιστορία της ψυχανάλυσης στην Ελλάδα. Και μια που η ψυχανάλυση ξεκινά με την ανάγνωση ενός αρχαίου ελληνικού μύθου, το άρθρο διαβάζει αυτήν την ιστορία της επιστροφής στην Ελλάδα που τόσο εντυπωσίασε τον ίδιο τον Φρόιντ, αρκετά ώστε να αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν πράγματι να υπάρχει ο Παρθενώνας.

Ο Διονύσης Σκλήρης γράφει για μία μαρξιστική εκδοχή του αντισπισισμού. Ο προβληματισμός αυτός είναι επείγον να διατυπωθεί σε υψηλό επίπεδο, γιατί η συζήτηση στη χώρα μας κινείται κατά τρόπο εντελώς αποκαρδιωτικό ανάμεσα σε μία αφελή χλεύη αυτών των ιδεών και μία υπεράσπιση πολλές φορές τόσο έξαλλη που δυσκολεύεται να ανοίξει αυτόν τον προβληματισμό σε ένα κοινό που να ξεπερνά αυτούς που έχουν ήδη πειστεί.

Ο Δημοσθένης Παπαδάτος γράφει για το βιβλίο ενός συντρόφου, επιδιώκοντας αυτό που πετυχαίνει η κάθε καλή αυτοβιογραφία, δηλαδή να μιλήσει για την ιστορία ενός ανθρώπου με τρόπο που να μας βοηθάει να διαβάσουμε την ιστορία όλων μας. Ο

Κωνσταντίνος Πουλής καταχράται για ακόμη μία φορά το δικαίωμα που του δίνει η θέση του υπεύθυνου ύλης για αυτό το περιοδικό και εξακολουθεί να γράφει με υψωμένη τη σημαία της λευκής απεργίας ενάντια στην επικαιρότητα. Αν προσθέσουμε τις ραδιοφωνικές εκπομπές που κάνει για τη λογοτεχνία, είναι πολύ πιθανό ότι σύντομα θα διευθύνει το τμήμα χορού του ThePressProject.

Tέλος έχουμε δύο μεταφράσεις από δύο διαδικτυακά περιοδικά με τα οποία έχουμε μόνιμη συνεργασία, το Jacobin και το Project-Syndicate. Στη μία περίπτωση ένας σημαντικός πολιτικός επιστήμονας από το Brown αναλύει την κρίση αντιπροσώπευσης που διαπερνά τα αμερικανικά κόμματα, και τον τρόπο με τον οποίον αυτή αποτυπώνεται στην άνοδο προσώπων όπως ο Μπέρνι Σάντερς αλλά και ο Τραμπ. Ο Peter Singer είναι κορυφαίος ηθικός φιλόσοφος της εποχής μας που γράφει για τα ορφανοτροφεία και τον τρόπο με τον οποίον πολλές φορές οι καλές προθέσεις δεν κάνουν καθόλου καλό. Σας ευχόμαστε να ευχαριστηθείτε την ανάγνωση του περιοδικού μας και να θυμάστε με κάθε καινούργιο τεύχος ότι ο σκοπός του είναι να το δώσετε στον θείο σας. Το παράδειγμα των μαρτύρων του Ιεχωβά, πού πουλάνε τη Σκοπιά και το Ξύπνα στην άκρη του δρόμου, θα ήταν ίσως ένας καλός τρόπος για να συνεισφέρετε και εσείς στο απίθανο δημοσιογραφικό πείραμα πού είναι το αυτοχρηματοδοτούμενο εγχείρημα του ThePressProject.

Να είστε καλά και καλή ανάγνωση.