X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Κύμα στήριξης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Τήνου από τα νησιά του Αιγαίου κατά των ανεμογεννητριών

Φορείς, πρωτοβουλίες, συλλογικότητες, πολιτικές οργανώσεις και τοπικές αρχές σε πλήθος νησιών των Κυκλάδων δήλωσαν μέσα από ανακοινώσεις τους τη στήριξή τους στους πολίτες της Τήνου που αγωνίζονται για να μη μετατραπεί το νησί τους σε μπαταρία, με την ανέγερση ανεμογεννητριών. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες οι κάτοικοι που διαμαρτύρονταν για τις ανεμογεννήτριες, είχαν αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη σκληρότητα από τα ΜΑΤ, που βρέθηκαν στο σημείο που επιχειρείται η ανέγερση ανεμογεννητριών προκειμένου να προστατεύσουν το έργο, ξυλοκοπώντας αδιακρίτως και πραγματοποιώντας προσαγωγές.
|

Οι κάτοικοι της Τήνου δίνουν ένα μεγάλο αγώνα όλο το τελευταίο διάστημα για τη μη εγκατάσταση Βιομηχανικού πάρκου ανεμογεννητριών στο νησί τους. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα πραγματοποιήθηκαν σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που ξυλοκόπησαν και προσήγαγαν ακόμα και ηλικιωμένους, επιχειρώντας να προστατέψουν το έργο σκυροδέτησης.
Μετά τον συνεχή αγώνα των κατοίκων τις τελευταίες ημέρες, ο δήμος Τήνου κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΕ», που έχει αναλάβει τη δημιουργία του αιολικού πάρκου, ζητώντας παράλληλα την προσωρινή παύση των εργασιών.

Ο δήμος διατείνεται ότι έχουν παραβιαστεί οι όροι της εγκριτικής πράξης, καθώς επίσης και του πρωτοκόλλου εγκατάστασης βάσει των οποίων η εταιρεία ξεκίνησε τις εργασίες. Μάλιστα ο συγκεκριμένος ισχυρισμός τεκμηριώνεται και από αεροφωτογραφίες, οι οποίες καταδεικνύουν ότι οι εργασίες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, έχουν επεκταθεί και πέρα της ορισμένης περιοχής και πλέον καταπατούν δημόσια έκταση. Στα ασφαλιστικά μέτρα περιλαμβάνεται και ντόπιο επιχειρηματίας και την εταιρεία, «ΒΙΔΑΛΗΣ ΜΠΕΤΟΝ ΑΒΕΕ», η οποία προμηθεύει το τσιμέντο για τη διεξαγωγή του έργου.

Κύμα στήριξης

Πέρα από τη δημοτική αρχή της Τήνου η οποία έχει ταχθεί από τη πρώτη στιγμή κατά της ανέγερσης ανεμογεννητριών στο νησί και ζήτησε την παύση των εργασιών του αιολικού πάρκου, δημιουργήθηκε ένα κύμα στήριξης σε πλήθος νησιών του Αιγαίου, με ανακοινώσεις που καταγγέλλουν την επίθεση των ΜΑΤ και τάσσονται στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων του νησιού.
Πιο συγκεκριμένα ανακοίνωση στήριξης ήρθε από το σύλλογο υπαλλήλων Κυκλάδων (πρώην) νομαρχιακής αυτοδιοίκησης νομού Κυκλάδων και το σωματείο εργαζομένων δήμου Σύρου-Ερμούπολης, η οποία καταδικάζει την απρόκλητη βίαιη επίθεση που δέχτηκαν οι κάτοικοι της Τήνου από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Στο πλευρό των κατοίκων τάχθηκαν και οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί Σύρου, Τήνου και Μυκόνου με κοινή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μετέφερε την αστυνομική βία από τις πλατείες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στη Τήνο.

Όπως τονίζουν, «για άλλη μια φορά η κυβέρνηση έδειξε ποιους εξυπηρετεί η ανάπτυξη που υπόσχεται. Είναι η ανάπτυξη που ταυτίζεται με τη λεηλασία της φύσης,την καταστροφή της και την καπιταλιστική εκμετάλλευση».

Ολόκληρο το ψήφισμα αλληλεγγύης

Δελτίο Τύπου εξέδωσε και ο Δήμαρχος Πάρου, σύμφωνα με το οποίο δηλώνει την συμπαράσταση στον αποφασιστικό αγώνα των κατοίκων και καταδικάζει την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας. Σημειώνει ακόμα ότι «η παριανή κοινωνία στέκεται στο πλευρό των Τηνιακών, οι οποίοι διαφωνούν με την επερχόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος, την παραβίαση της κυκλαδίτικης κληρονομιάς, την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος άρα και της τοπικής οικονομίας».

Ολόκληρο το δελτίο Τύπου του δημάρχου Πάρου

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Σήμερα στην Τήνο η αστυνομία, χωρίς να προκληθεί, επιτέθηκε σε κατοίκους του νησιού οι οποίοι διαμαρτύρονταν στο χωριό Υστέρνια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Η παριανή κοινωνία στέκεται στο πλευρό των Τηνιακών, οι οποίοι διαφωνούν με την επερχόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος, την παραβίαση της κυκλαδίτικης κληρονομιάς, την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος άρα και της τοπικής οικονομίας.

Είμαστε δίπλα τους, αντλούμε δύναμη από τον αποφασιστικό αγώνα τους που αργά ή γρήγορα θα καλεστούμε να δώσουμε και εμείς οι Παριανοί.

Καταδικάζουμε την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων και κάθε μέτρο καταστολής και τρομοκρατίας ενάντια στον Τηνιακό λαό.

Να αποσυρθούν τώρα οι αστυνομικές δυνάμεις.

Να γίνουν δεκτά τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της Τήνου.

Ο δήμαρχος Μήλου, Εμμανουήλ Μικέλης, με δική του ανακοίνωση δηλώνει «την αμέριστη υποστήριξή μου στους συμπατριώτες μας στην Τήνο. Κανείς δεν επιθυμεί να αντιμετωπίζει τέτοιες παραβατικές καταστάσεις που αφορούν τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας».

Επίσης προσθέτει ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να τσαλακωθούν τα νησιά μας και να θυσιαστούν στο βωμό του κέρδους των επενδυτών και όσων αδειοδότησαν τις ενέργειες αυτές και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, χωρίς τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

»Το λαϊκό αίσθημα έχει εκδηλωθεί ηχηρά ενάντια στη βιομηχανία των αιολικών πάρκων και οι τοπικές κοινωνίες αγωνίζονται ενάντια στα συμφέροντα των μεγαλοεπενδυτών και των πολυεθνικών της ενέργειας με τις θυγατρικές τους, που εφαρμόζουν ανεξέλεγκτα στα νησιά μας κάθε μη επιθυμητή επένδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του δημάρχου Μήλου

«Ως Δήμαρχος Μήλου, Δηλώνω την αμέριστη υποστήριξή μου στους συμπατριώτες μας στην Τήνο. Κανείς δεν επιθυμεί να αντιμετωπίζει τέτοιες παραβατικές καταστάσεις που αφορούν τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας.

Σας καλώ να σταθούμε απέναντι σε όποιον αποφασίζει για εμάς, χωρίς εμάς, να καταδικάσουμε κάθε αστυνομική επέμβαση και βία που εφαρμόζεται στην Τήνο.

Τα νησιά των Κυκλάδων είναι ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και η τοποθέτηση ανεμογεννητριών αλλοιώνει την μοναδική, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πολιτισμική ταυτότητάς τους.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να τσαλακωθούν τα νησιά μας και να θυσιαστούν στο βωμό του κέρδους των επενδυτών και όσων αδειοδότησαν τις ενέργειες αυτές και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, χωρίς τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

Το λαϊκό αίσθημα έχει εκδηλωθεί ηχηρά ενάντια στη βιομηχανία των αιολικών πάρκων και οι τοπικές κοινωνίες αγωνίζονται ενάντια στα συμφέροντα των μεγαλοεπενδυτών και των πολυεθνικών της ενέργειας με τις θυγατρικές τους, που εφαρμόζουν ανεξέλεγκτα στα νησιά μας κάθε μη επιθυμητή επένδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αυτή η επίθεση πρέπει να βρει όλους τους Κυκλαδίτες ενωμένους και να μην επιτρέψουμε καμία περιβαλλοντική κακοποίηση των νησιών μας.»

Ο Δήμαρχος Μήλου

Εμμανουήλ Μικέλης

Ακόμα, ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσαν και οι ενεργοί πολίτες Αμοργού με την οποία δεσμεύονται να κινήσουν κάθε απαραίτητη διαδικασία, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συσπείρωσης των νησιών μας ενάντια στις ΒΑΠΕ που απειλούν να παραμορφώσουν αμετάκλητα τα νησιά μας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των Ενεργών Πολιτών Αμοργού

Οι Ενεργοί Πολίτες Αμοργού στο πλευρό της Τήνου

Οι ΕΠΑ (Ενεργοί Πολίτες Αμοργού) δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στους ανθρώπους της Τήνου που μάχονται για αυτά που και εμείς θεωρούμε αυτονόητα:

Την αναστολή, κατ΄ αρχήν των αδειοδοτήσεων στην Τήνο την Αμοργό και όλη την Ελλάδα.

Δεσμευόμαστε να κινήσουμε τη διαδικασία και να συμμετέχουμε έμπρακτα στη δημιουργία ενός δικτύου συσπείρωσης των νησιών μας ενάντια στις ΒΑΠΕ που απειλούν να παραμορφώσουν αμετάκλητα τα νησιά μας.

Η Επιτροπή Αγώνα Άνδρου σε δική της ανακοίνωση, καταδικάζει με τη σειρά της την απερίφραστη επίθεση της αστυνομίας απέναντι στους αγωνιζόμενους πολίτες και ζητά την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων και τη δικαίωση των κατοίκων της Τήνου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Άνδρου

Επιτροπή Αγώνα Άνδρου,

Καταδικάζουμε απερίφραστα όσα απαράδεκτα συνέβησαν χθες στην Τήνο και συγκεκριμένα τη βίαιη καταστολή της ειρηνικής και καθόλα δίκαιης διαμαρτυρίας των κατοίκων της Τήνου ενάντια στα έργα εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη θέση Πράσσα. Για τα γεγονότα αυτά ευθύνονται πρωτίστως το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Ελληνική Κυβέρνηση, ως εντολείς της άνανδρης επίθεσης των αστυνομικών δυνάμεων στους πολίτες. Τεράστια ευθύνη, ωστόσο, έχουν και οι Βουλευτές Κυκλάδων της συμπολίτευσης, οι οποίοι ενώ τους είχε ζητηθεί έγκαιρα να μεσολαβήσουν ώστε να μην οδηγηθεί η κατάσταση στο χθεσινό αδιέξοδο, κώφευσαν και άφησαν εκτεθειμένη την κοινωνία της Τήνου στην αγριότητα του κράτους καταστολής. Τέλος, μεγάλη ευθύνη θα έχουν στο εξής και οι ψηφοφόροι της Τήνου εάν στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές πραγματοποιηθούν, αφήσουν ατιμώρητους τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας, αφού αυτή είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν.

Από την πλευρά μας δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους-αγωνιστές της Τήνου και ζητούμε:

1. Την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων που έχουν σταλεί στην Τήνο από άλλες περιοχές.

2. Την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων των χθεσινών επεισοδίων και τη διακοπή κάθε δίωξής τους

3. Τον άμεσο τερματισμό όλων των εργασιών εγκατάστασης ανεμογεννητριών, την ακύρωση όλων των αδειών παραγωγής ή/και εγκατάστασης αιολικών σταθμών και το σχεδιασμό της εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από μηδενική βάση.

Ως Επιτροπή Αγώνα Άνδρου κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και καλούμε την κοινωνία της Άνδρου σε επαγρύπνηση. Αυτά που παρακολουθούμε να συμβαίνουν στη γειτονική Τήνο αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιβάλλει με τον πλέον αυταρχικό τρόπο την εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στα νησιά των Κυκλάδων, σε περιοχές εντελώς ακατάλληλες για τέτοιου είδους δραστηριότητα, χωρίς να λογαριάζει τη βούληση των κατοίκων των νησιών αυτών. Ας παραδειγματιστούμε από τον αγώνα της Τήνου και ας προετοιμαστούμε κι εμείς να αντισταθούμε σε αυτό που έρχεται και σε εμάς. Τέλος, ας ενώσουμε τη φωνή μας με όλα τα νησιά καθώς και με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας με ανάλογο πρόβλημα ενάντια στο φασισμό της αιολικής βιομηχανίας!

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η Επιτροπή Αγώνα Άνδρου θα αναγγείλει τη διοργάνωση εκδήλωσης ενάντια στην εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών.

«Στην Τήνο, το κράτος όχι μόνο αδιαφορεί για το λαϊκό αίσθημα που έχει εκδηλωθεί ηχηρά ενάντια στη βιομηχανία των αιολικών, αλλά επιστρατεύει και την καταστολή για να επιβάλλει στην τοπική κοινωνία τα συμφέροντα των μεγαλοεπενδυτών και των πολυεθνικών της ενέργειας με τις θυγατρικές τους», σημειώνει η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου στο δικό της κείμενο στήριξης των κατοίκων της Τήνου.

«Διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους Τηνίους και θα συναντηθούμε στα μέτωπα του αγώνα για την υπεράσπιση της φύσης και του δημόσιου πλούτου», καταλήγει η ανακοίνωσή τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Νάξου

Την Τετάρτη 20/05/20 το πρωί στην Τήνο η κυβέρνηση στέλνει για άλλη μια φορά αστυνομικές δυνάμεις για να αντιπαρατεθούν με τους κατοίκους που σύσσωμοι αντιστέκονται στην καταστροφή του νησιού τους. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ προκειμένου να συνεχίσει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, προχωράει στη σκυροδέτηση των βάσεών τους. Ας σημειωθεί ότι την πρώτη βάση την έριξαν εν μέσω καραντίνας και υπό τις απειλές των προστίμων.

Στην Τήνο, το κράτος όχι μόνο αδιαφορεί για το λαϊκό αίσθημα που έχει εκδηλωθεί ηχηρά ενάντια στη βιομηχανία των αιολικών, αλλά επιστρατεύει και την καταστολή για να επιβάλλει στην τοπική κοινωνία τα συμφέροντα των μεγαλοεπενδυτών και των πολυεθνικών της ενέργειας με τις θυγατρικές τους. Εξάλλου, η κυβέρνηση με την πρόσφατη ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου έχει αποδείξει ότι, όχι μόνο συσστρατεύεται, αλλά και διευκολύνει τους επενδυτές στη ληστρική εκμετάλλευση και τη λεηλασία της φύσης.

Διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους Τηνίους και θα συναντηθούμε στα μέτωπα του αγώνα για την υπεράσπιση της φύσης και του δημόσιου πλούτου”

Τέλος, το Νέο Αριστερό Ρεύμα νοτίου Αιγαίου, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, βαδίζει στα χνάρια εκείνης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως σημειώνει «προσπαθεί να επιβάλλει στις νησιωτικές κοινωνίες τα σχέδια της ΕΕ για την “πράσινη ανάπτυξη” των “επενδυτών”».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΝΑΡ νοτίου Αιγαίου


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις