Η τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά και αφορούσε στην υιοθέτηση κυρώσεων απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα, υπερψηφίστηκε από την ευρεία πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 440 ψήφοι υπέρ, 193, ενώ 53 ευρωβουλευτές απείχαν.

Η συγκεκριμένη απόφαση από πλευράς Κοινοβουλίου, αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα στου ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι στο προσεχές Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου πρόκειται να λάβουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκικής προκλητικότητας. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», καθοριστικός παράγοντας για την απόφαση των ευρωβουλευτών, φέρεται να ήταν η προκλητική επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στα Βαρώσια.

Τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή πλευρά, έχουν επανειλημμένα ζητήσει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας εξαιτίας της προκλητικότητας της στην ευρύτερη περιοχή της Α. Μεσογείου και των αξιώσεών της στη κυπριακή ΑΟΖ.