Οι εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο προκάλεσαν την «αντίδραση» της RELEX, που εποπτεύεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η οποία αποφάσισε το πρωί της Τρίτης την προσθήκη δύο ατόμων στη λίστα κυρώσεων της Ένωσης για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταφέρει πως πρόταση της RELEX θα εγκριθεί από το Συμβούλιο των κρατών μελών ως σημείο Α (χωρίς συζήτηση) σε επόμενη συνεδρίαση οποιασδήποτε σύνθεσης του Συμβουλίου και θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της ΕΕ. Θα προηγηθεί προετοιμασία των νομικών κειμένων από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ – ΕΕΑS) και υιοθέτησή τους από τους μόνιμους αντιπροσώπους στο COREPER.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές της ΕΕ παρά το γεγονός ότι τα τιμωρητικά αυτά μέτρα δεν θα επηρεάσουν τις τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υδρογονανθράκων, «συνιστούν μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση έναντι μιας χώρας, η οποία παραμένει ακόμη υποψήφιο προς ένταξη μέλος της Ευρώπης των 27».

Η Τουρκία βρίσκεται εδώ και αρκετό σε διένεξη με την Κύπρο, με φόντο τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και εξακολουθεί να στέλνει πλωτά γεωτρύπανα, για την εύρεση νέων κοιτασμάτων με υδρογονάνθρακες.

«Ανησυχία» και επίκληση του Διεθνούς Δικαίου από ΗΠΑ για την τουρκική κινητικότητα στην Κύπρο

Η Λευκωσία, από την πλευρά της, υπογραμμίζει σε κάθε δυνατή ευκαιρία ότι τα θαλάσσια ύδατα, στα οποία επιχειρούν τα τουρκικά σκάφη, αποτελούν μέρος της ΑΟΖ της, τη στιγμή που η Άγκυρα υποστηρίζει ότι προστατεύει ενεργά τις αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων στην ευρύτερη περιοχή. Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έχει τεθεί ξεκάθαρα στο πλευρό της Κύπρου, οι Βρυξέλλες ανησυχούν ότι οι κινήσεις αυτές ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό.

Αν και η Λευκωσία επιμένει εδώ και αρκετό καιρό στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων από την Ένωση προς την Τουρκία, με στοχοποίηση τουρκικών εταιρειών που εμπλέκονται στον τομέα των υδρογονανθράκων, μια τέτοια προοπτική αντιμετωπίζεται με δισταγμό. Υπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες έχουν «παγώσει» ήδη τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. και πλέον τα περισσότερα κράτη – μέλη έχουν επιβάλει ένα εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα, με αφορμή τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη Συρία.